fbpx

Gej (ni)je OK! … :) #samokazem

Ovaj tekst je na temu iskazivanja stavova online i o upotrebi taga #samokažem (ista priča važi i za englesku varijantu #justsaying).

Primer iz naslova je uzet zato što se radi o tematici u kojoj je već godinama aktuelno veoma tendeciozno iskazivanje stava – ili si za, ili si protiv, i nema između.

  • Da li se stav “Gej nije OK!” može shvatiti drugačije ako se postavi oznaka za osmeh, ili se može ublažiti tagom #samokazem?
  • Rečenica “_________ (dopisati) je budala!” ima negativnu ili čak uvredljivu konotaciju, a kada se istoj rečenici doda umesto znaka usklika  – osmeh (smiley), može čak da se protumači i kao kompliment u našim uslovima – “_________ (dopisati) je budala :)”. Šta znači “”_________ (dopisati) je budala! #samokazem”?

#samokazem za ublažavanje stavova. Da li se izrečeni stav može ublažiti?

U praksi odnosa između individua sasvim je normalno iskazivati različite stavove, ili ih uopšte neiskazivati. Na vebu je takođe sasvim u redu da svako može da radi šta želi, ali ako se govori o poslovnoj primeni veba/društvenih mreža, potrebno je da ste svesni činjenice da se svaka aktivnost ili neaktivnost online posmatra u kontekstu reputacije kompanije. Što je još gore, odnos privatno/poslovno kod zaposlenih u organizaciji koji su aktivni na vebu je  veoma problematičan. Ovu temu su veoma dobro pokrili Angelina Radulović i Dragan Močević.

U osnovi komunikacija na vebu, a naročito na društvenim mrežama nije privatna nego samo javna, što znači da se u svakom momentu mora voditi računa da vi vaše stavove iskazujete stotinama ili hiljadama osoba.

Sa aspekta diferenciranja pojedinca ili kompanije na vebu i korišćenja te činjenice u prodajne i/ili promotivne svrhe mogu se raditi samo dve stvari – kreirati/priređivati određeni sadržaji i imati neki aktivnost. U oba slučaja, stavovi posmatrane kompanije i pojedinca o pojedinim oblastima su ti koji omogućuju diferenciranje u odnosu na konkurenciju.

Drugačije posmatrano, kvalitetno kreirani sadržaj od strane nekog novinara u osnovi ne sadrži njegov/njen stav, nego je cilj da se prenese informacija, po mogućnosti što objektivnija i istinitija (da ne ulazimo koliko se ovo sada poštuje ili ne).

Iskazivanje i neiskazivanje stavova na internetu predstavlja sasvim legitimnu formu prikazivanja određene osobe ili organizacije u određenom svetlu. Iskazivanje stava, a zatim njegovo ublažavanje jednostavno nema neku vrednost jer – izrečen stav + samokažem u osnovi znači slično kao da ste rekli “znate, ja sam malo trudna”. Problem je što je komunikacija putem društvenih medija masovna komunikacija i da takav polu-stav samo dodatno utiče na formiranje mišljenja o osobama ili organizacijama koje sigurno nije u pravcu povećanja poverenja, naročito ako je ovakav broj polu-stavova veći.

Pitanje: Da li biste takav polu-stav izrekli na TV u glavnoj informativnoj emisiji?

Savet (koji se odnosi na poslovno korišćenje društvenih medija, kao i ceo ovaj tekst): Ako hoćete da iskažete polu-stav sa #samokažem, bolje nemojte ništa napisati, pametnije je. Inače ne morate na sve živo za šta biste želeli da iskažete svoj stav – to i uradite!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.8/10 (13 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 3 votes)
Gej (ni)je OK! ... 🙂 #samokazem, 6.8 out of 10 based on 13 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 29/08/2013, RSS

7 odgovora na Gej (ni)je OK! … :) #samokazem

  1. Jovana Vukic says:

    Kad pročitam neki tvit koji u sebi ima #samokažem (a nije u šaljivom kontekstu) primećujem da uopšte izrečeni stav ne uzimem za ozbiljno, čak mi se samo korišćenje #samokažem u bilo kojoj konotaciji čini besmisleno. Ignorišem ga kao reklamu #samokažem

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.2/5 (5 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  2. Ovo je sigurno jedan od najbesmislenijih hashtag-ova na Tviteru od osnivanja istog. U potpunosti se slažem sa poslednjim pasusom.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  3. Od svih #hashtags ovaj mi je ne samo najbesmisleniji, nego i najiritantniji.
    Vrlo često mi je tvit napisan sa #samokažem delovao uvredljivo i izuzetno bezobrazno, ali, eto, autor se ogradio da on “samo kaže”, pa niko ne treba da se vređa.
    Isto mi delovalo i tih par puta koliko sam ga ja upotrebila, dakle – nema veze sa autorom lično.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  4. Tag #samokazem koristimo na isti način kao izvorni #justsaying koji smo samo preveli na naš jezik. Ništa više, a ni manje, od toga.
    Čitajući navedene tvitove u postu sa tagom #samokažem, tumačim ne kao ublažavanje stava, čak suprotno, kao pojačavanje. Zašto?
    1. Zato što sama vizualna pojava taga ima dodatni efekat, što je u ovoj priči najmanje bitno .
    2. Korišćenje taga, smatram visprenošću dotičnog tviteraša, jer će taj njegov stav pročitati svako ko bude ukucao #samokazem, možda i samo zabave radi, da vidi ko šta želi na Tw da #samokazem. Znači, tim tagom on nije ublažio stav, nego ga pojačao, tj. proširio vidljivost ne samo stava, nego I svog prisustva na Tw. I povrh svega, da se pozovem na Fejsbukovo tumačenje # : „da se uključe u (javne) rasprave”, proširio diskusiju na temu….

    Elem, korišćenje #tagova nije nikakvim Zakonom propisano, tako da svako ima pravo da ga tumači i koristi po slobodnom izboru.
    Što se korporativnog korišćenja tagova tiče, tu mesta za #samokazem nema, a u slučaju da ga ima, trebalo bi preispitati profesionalnost komjuniti menadžera.
    Završiću, sa meni omiljenom, premda “otrcanom”, ali neopisivo istinitom frazom : “Sve je u očima posmatrača” 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.3/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Trol says:

    Diskutabilan tekst! #samokazem

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. girl says:

    Diskutabilan tekst! #samokazem

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Damir says:

    Hashtag #samokazem po mom licnom misljenu daje odredjenu dozu sarkazma celoj izjavi. Ali opet, svaka izjava moze drugacije da se protumaci imala ona hashtag ili ne i to zavisi od osobe do osobe.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.