fbpx

Zašto većina influensera loše reklamira proizvode i usluge?

Sigurno ste primetili da ima dosta osoba čije statuse volite da pratite, ali da kada isti hoće nešto da reklamiraju – zgrozite se. Ne (toliko) zbog toga šta reklamiraju, nego kako to rade! Kao da se radi o potpuno drugoj osobi…

Danas me je Brankica Raković podsetila na tu pojavu, za koju dugo vremena nisam znao pravi odgovor. Čak sam pričao sa određenim brojem osoba kod kojih sam video ovaj problem – pokušao sam da dobijem od njih odgovor u čemu je problem.

Ni danas nisam 100% siguran šta je tačno problem, ali naslućujem. Ono što znam je – kako se taj problem rešava.

Ako hoćete da radite neki posao – naučite ga!

U osnovi, dosta problema se najjednostavnije može rešiti razmišljanjem i planiranjem!

Na primerima uspešnih blogera, jutjubera i sl., koji izuzetno dobro reklamiraju proizvode i usluge preko svojih onlajn naloga, može se primetiti nekoliko “zakonitosti”:

  • Iako dosta njih ni ne zna za termin “Native Advertising“, logično biraju način komercijalnog predstavljanja proizvoda i usluga koji je u kontekstu načina kako oni inače kreiraju/objavljuju sadržaje. Znači, reklamni sadržaji se kreiraju i plasiraju na isti način kao bilo koji drugi sadržaji koje te osobe kreiraju.
  • Neće reklamirati bilo šta, jer neće svaka reklama za bilo koji proizvod dobro proći kod njihove publike. Znači, oni poznaju svoju publiku.
  • Osnova ovakvog razmišljanja je – Nema para kojima bih rizikovao/la propadanje svoje reputacije koju sam teško stekao/la. Reputacija se gradi godinama, a gubi se u sekundi – i ni jedna cena reklame nije vredna tog rizikovanja.

Ako ne razmišljate automatski na ovaj način, prva stvar koju treba da znate o Influence Marketingu je da influenseri jedino mogu da donose efekte reklamiranja ako razumeju i koriste osnovni princip Native Advertising-a – Reklamiranje koje je po strukturi i sadržaju veoma slično ili isto kao bilo koji drugi sadržaji koje osoba inače kreira.

Ono što sam primetio kod određenog broja osoba koje nemaju smisao za reklamiranje jeste stav (svestan ili nesvestan): “Reklamiranje uvek izgleda grozno, pa onda i ja treba to da radim na taj način –  Jer to tako treba/mora da bude! To se inače tako radi!”

Moj stav po ovom pitanju glasi: Ako o nečemu razmišljate po principu “to tako svi rade, to mora tako, itd.”, kada počnete da razmišljate o tome na drugačiji način – drastično ćete poboljšati kvalitet onoga što radite!

Što kvalitetnije radite Native Advertising to ćete imati više klijenata i zarađivati više sredstava!

I za kraj, pročitajte tekst (ako jeste, uradite to ponovo) “Zašto bi trebalo da verujete sponzorisanim tekstovima na blogovima?

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 02/07/2018, RSS

Komentari su zatvoreni.