fbpx

Upravljanje online reputacijom i monitoring: Primer U.S. Steel Serbia

Suština upravljanja reputacijom na Internetu svodi se na aktivnosti koje idu u cilju obezbeđivanja pozitivne slike o organizaciji putem različitih servisa Interneta. Najčešći način provere šta se o organizaciji može pronaći na Internetu jeste jednostavno pretraživanje po imenu firme.

Tako se na primeru kompanije U.S. Steel Srbija (kod nas se često piše Ju-es stil) može videti na prvoj strani rezultata (među prvih 10 rezultata pretraživanja) na Google-u nekoliko rezultata koji nisu u pozitivnom kontekstu kompanije.

Pored klasičnih pretraživača, veoma je dobro “konsultovati” blog pretraživače, kao što je npr. najveći svetski pretraživač blogova – Technorati.com. Na primeru Ju-es stila može se videti da se dobija jedan nepovoljan rezultat na prvoj stranici pretraživanja za pretraživanje po ovom “srpskom” imenu.

Praćenje reputacije organizacije na Internetu

Najpoznatija tehnika koja omogućuje “uklanjanje” nepoželjih rezultata pretraživanja za određeni brend (Search Engine Branding, ili Search Engine Brand Positioning) jeste Search Engine Reputation Management (SERM). Praktično se radi o tehnikama pozicioniranja na pretraživača koje su usmerene u kreiranje relevantnijih rezultata od onih negativnih koji su trenutno dobro pozicionirani za određeni brend.

Postoje različite tehnike praćenja brendova (Online Reputation Monitoring) na Internetu koji umnogome proširuju priču o praćenju samo rezultata pretraživanja, već i ostalih čisto online medija, ali i ostalih tzv. socijalnih medija (forumi, društvene mreže, pored blogova). Najjednostavniji oblici praćenja medija jesu online agregatori (uključujući i sajtove tipa Naslovi.net) i njihovi tzv. Alert sistemi, ali još bolji sistem jeste praćenje različitih online lokacija (uključujući i agregatore) putem RSS tehnologije.

Ostaje da je online praćenje reputacije pasivna tehnika, a za rezultat ima reaktivne tehnike (kao što je pomenuti SERM).

Upravljanje online reputacijom

Upravljanje reputacijom (Reputation Management) u internet okruženju predstavlja pro-aktivnu metodologiju komunikacije sa ciljanim javnostima (uključujući i praćenje online reputacije), koja najčešće između ostalog uključuje kreiranje korporativnog bloga sa moderisanom mogućnosti komentarisanja korisnika, kao i sisteme komunikacije sa korisnicima koji na sopstvenim sajtovima/blogovima pominju organizaciju u pozitivnom kontekstu.

Mnogo je ređi slučaj učestvovanja u online diskusijama pri kriznim situacijama (online crisis management), a još je ređi slučaj učešća u online diskusijama kod situacija koje potencijalno vode u krizu (online issue management). Razlog za to je što je interaktivno okruženje nekontrolisano sa aspekta implementacije postavljene strategije ublažavanja/izlaska iz krizne situacije, a broj osoba koje znaju da vode ovakve dinamički sporne komunikacione situacije izuzetno je mali i na svetskom nivou.

Sigurno se slažem sa Markom Bijelićem da će u ovoj godini porasti potražnja usluga iz oblasti online odnosa sa javnošću u ovom regionu, a naročito upravo usluga online reputation monitoring i online reputation management (najlakše se shvataju).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Upravljanje online reputacijom i monitoring: Primer U.S. Steel Serbia, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 17/01/2008, RSS

2 odgovora na Upravljanje online reputacijom i monitoring: Primer U.S. Steel Serbia

 1. bivsi says:

  Ili na primer ovako>
  http://www.google.com/search?hl=en&q=hitna+pomoc+valjevo&btnG=Search

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Miloje Sekulic says:

  > online reputation monitoring i online reputation management
  Pronadji sta tvog klijenta “boli” i ponudi mu odgovarajuci “lek”

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.