fbpx

Štampani mali oglasi u NS – Oglasne Novine Vs. Gradjanski oglasnik

Igrom slučaja, opet pišem na temu štampnih medija, obzirom da sam danas dobio drugi broj pilot izdanja Oglasnih novina (sajt će se pokrenuti kada se dođe do većeg fundusa oglasa) koje izdaje Dnevnik za područje Novog Sada i Vojvodine.

U Novom Sadu već dugo vremena (više od osam godina) na tržištu štampanih oglasa važne su samo dva proizvoda – Građanski oglasnik za nedeljne male oglase i Telefonoteka za plaćene oglase (izlazi na svaka dva ili tri meseca). Ova dva lista imaju sasvim različitu koncepciju i ciljnu grupu, i veoma uspešno opstaju i odolevaju konkurenciji već godinama.

U Novom Sadu nema praktično manje firme koja se ne oglašava u Oglasniku, a veliki broj firmi kojima se to isplati, plaćaju skuplje oglase u Telefonoteci.

Od prošle nedelje, situacija na polju nedeljnih oglasnika značajno se menja ulaskom Dnevnikovog oglasnika na tržište. Dnevnik je pre pojave Građanskog oglasnika bio dominantan za izdavanje malih oglasa, a kapacitet i potencijal Dnevnika je sasvim dovoljan da uđe u ozbiljnu utakmicu sa Oglasnikom.

Pitao sam g. Vladimira Nikića, direktora marketinga Građanskog lista i Građanskog oglasnika, šta misli o objavljivanju Oglasnih novina, i njegov komentar je saglasan sa komentarom g. Filipa Gligorovića, direktora IT-a Dnevnika, da je još rano bilo šta prognozirati, ali da se svakako radi o veoma ozbiljnim konkurentima.

Svakako ima dovoljno mesta za obe oglasne nedeljne novine, veliki broj korisnika će lepo iskoristiti da svoje besplatne oglase plasira u oba izdanja, a najviše “borbe” će se voditi oko plaćenih oglasa.

Na ovom tržištu veoma je bitno mesto odakle su izdavači (i Dnevnik i Credenda Classics – izdavač Građanskog lista i oglasnika, su iz Novog Sada), pa tako ostali veći domaći izdavači malih oglasa nikada u NS-u nisu doživeli veći uspeh.

Što se tiče ovog tržišta na Internetu, ono se tek gradi, a bitka oko Interneta počeće da se zahuhtava u narednim godinama…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -1 (from 3 votes)
Štampani mali oglasi u NS - Oglasne Novine Vs. Gradjanski oglasnik, 4.7 out of 10 based on 3 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 10/10/2007, RSS

Komentari su zatvoreni.