fbpx

Srbija nabrže rastuće tržište oglašavanja na svetu!

Kolega Darko Buldioski mi je poslao link do vesti o proceni tržišta oglašavanja u Srbiji do 2009., koju je objavio sajt Followthemedia.com, a preneo blog Shaping the Future of the Newspaper (pored nekoliko stotina ostalih izvora).

Prema istraživanju kompanije ZenithOptiMedia iz oktobra 2007. g., porast tržišta oglašavanja na “glavnim medijima” (newspapers, magazines, television, radio, cinema, outdoor, internet) u periodu između 2006. i 2009. godine u Srbiji će iznositi čitavih 309 odsto.

Kao što se može videti na slici top deset najviše rastućih tržišta oglašavanja na svetu, iz Istočne Evrope tu je još Rumunija, a prema istom istraživanju za ovo područje procenjen je porast od 18.3 odsto u odnosu na prošlu godinu. Radi poređenja, u Zapadnoj Evropi porast oglašavanja u istom periodu je 4.2 odsto.

U februaru mesecu ove godine AGB Nielsen je procenio tržište oglašavanja u Srbiji između 140 i 150 mil. EUR, sa učešćem televizije od 60 odsto (između 85 i 90 mil EUR). Tržište Internet oglašavanja je u isto vreme procenjeno na 1.2 mil EUR.

Prema mišljenju određenog broja stručnjaka iz oblasti marketinga koji se bave praćenjem situacije na tržištu oglašavanja u Srbiji, procena tržišta ide i do fantastičnih milijardu EUR za 2006. g.!

Bez obzira na tačnost procena tržišta oglašavanja, činjenica je da se u narednom periodu mogu očekivati veoma veliki pomaci u potrošnji oglašavanja, naročito ako se uzme u obzir da prve procene tržišta online oglašavanja u 2007. g. govore da porast u odnosu na 2006. g. sigurno nije manji od 100 odsto! Ovo nije tako teško postići u našim uslovima, obzirom na godine unazad u kojem tržište online oglašavanja jeste ulazilo u domen statističke greške u odnosu na ostale kanale oglašavanja (sećate li se porasta prosečnih plata sa 50 na 100 EUR?). Čisto radi poređenja (da vidimo gde smo), u Engleskoj je tokom 2006. g. tržište kontekstualnog oglašavanja (PPC Advertising) iznosilo 1.2 milijarde funti, što je 40 odsto ukupnog tržišta online oglašavanja!

U svakom slučaju, veoma lepo je kada se u svetu prenose ovakve vesti iz Srbije sa aspekta tržišta kao što je oglašavanje 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Srbija nabrže rastuće tržište oglašavanja na svetu!, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Komentari su zatvoreni.