fbpx

Šta se sprema 7. oktobra u Novom Sadu?

Planirani marš ultra-nacionalista i kontra-marš onih koji smatraju da su prethodno pomenuti i nacisti, može da eskalira u svašta, ali po mom mišljenju, ukratko, sve će zavisiti samo od ponašanja policije.

Ovaj događaj samo govori u prilog činjenici da se kod ostrašćenosti gubi smisao za istinu, odnosno šta se ovde stvarno dešava, i šta sve ovakvi događaji stvarno znače (“u ratu prvo istina umire”).

Sa jedne strane, ultra-nacionalističkim grupama često pristupaju veoma različite individue, uključujući i neo-naciste, i kada se ovakvim grupama “prišije” nacistički predznak, posledice su neminovne. Pre dvadesetak godina imao sam prilike da dođem u kontakt sa jednom sličnom grupom, gde je sa jedne strane bilo sasvim običnih i normalnih osoba, ali sa druge strane tu su bili i neki kriminalci, nacisti… Posle dvadeset godina, jedni su sasvim obični porodični ljudi, drugi su u zatvoru ili su ubijeni tokom prethodnih ratova, treći su ušli u religijske vode (različite konfesije), četvrti su ostali isti kao što su bili i tada…

Sa druge strane, reakcija onih kojima smetaju ovi prvi, uvek je mnogo više nego neprimerena onome što se može nazvati neposredni povod za okupljanje

Kada se u sve ovo upletu mediji, eto “papazjanije”. Kod ovakvih tema lepo se može videti na koji se način koji medijum bavi prenošenjem informacija o tome šta se dešava (ili šta će se dešavati), u odnosu na plasiranje određenog mišljenja o događajima (en. advocacy) – pogledati razlike u linkovima koji su dati u tekstu, ili na pretraživačima pronaći tekstove iz različitih medija na ovu temu.

Ovaj događaj neće ništa promeniti u Srbiji, obzirom da ove grupe nemaju ni podrške glavnih medija, niti relevantnih stranaka (političko “šurovanje” sa ovakvim opcijama nikako nije “isplativo”), ali ono što meni bode oči jeste ostrašćenost koja se provlači kroz veliki broj medija, kroz koje bi trebalo da se provlači profesionalan novinarski odnos prema događajima.

Hvala Bogu što postoji Internet, pa oni koji žele da saznaju šta se stvarno dešava, mogu da to uoče čitajući “između redova” jedne i druge strane…

Šta se desilo toga dana…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Šta se sprema 7. oktobra u Novom Sadu?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

11 odgovora na Šta se sprema 7. oktobra u Novom Sadu?

 1. Ivan Jovanovic says:

  Postovani gospodine Varagicu,

  izvinjavam se sto moj prvi komentar na vasem blogu mora biti sadrzine nevezane za IT i oblast koju redovno pratim ali mislim da nije fer da se fasisti koji su pre oko godinu dana, ako se secate, samarali ljude na antifasistickom skupu u Novom Sadu stavljaju u istu ravan kao i oni koji to pokusavaju da sprece.

  U celoj ovoj prici ne postoje oni prvi koji nesto pokusavaju i oni drugi koji pokusavaju da ih sprece, vec postoji neonacisticke grupacije koje pokusavaju da pod velom patriotizma i borbe za pravu ideju proslave rodjendan jednog od najvecih fasista i sa druge strane postoji reakcija i gnusanje javnosti na tu cinjenicu.

  Na kraju receno i dok nije postojao internet znalo se sta je fasizam, kukasti krst, Hitler … a takodje se znalo i ko su bili protivnici prethodno pomenutih.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Pedja says:

  Slažem se sa Ivanovim komentarom g.Varagiću..
  Mislim da je totalno neozbiljno i neodgovorno pisati tekst o fašistima i anti-fašistima sa neutralnom pozicijom ili pokušavati biti objektivan..

  Ovde se ne radi o biznisu ili recenzije neke web prezentacije…

  Konsekvence možete pronaći u knjigama istorije..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Profesore pojma nisam imao da ste bili član SPS-a 😆

  no šalu na stranu. Iako se u terminološkoj oceni, pojedinih, reakcija na zakazani marš kao “neprimerenih” mogu složiti sa vama smatram da se iste mogu pravdati, ne i opravdati, strahom od “ponavljanja” istorije. Mogu se složiti i u tome da mediji, svaki na svoj način, vide, tumače i prenose pomenute događaje ali ne mogu da prihvatim ideju da mediji, nevezano za ovaj konkretan povod, nemaju prava na izbor između plasiranja informacije i izražavanja sopstvenog, pa i ostrašćenog, stava. Druga je stvar publika koja takve medije “troši” i koja bi, po definiciji, trebala samostalno da bira između “gole” informacije i stava (bliskog) sopstvenom.

  Potpuno je iracionalno u Vojvodini ili pak Srbiji suživeti sa, ili, podržavati ideje, suštinski, rasne nadmoći bliske nacizmu pa ma kako se one “ultra-nacionalno” predstavljale i zakla(i)njale iza prava na slobodu govora i mišljenja. I da završim parafraziranjem vašeg članka:

  “Hvala Bogu što postoji Internet, pa oni koji žele da saznaju šta se stvarno dešava, mogu da to uoče…” posebice na ponuđenim linkovima ka Stormfront-u gde je dominantni simbol učesnika rasprave nacistička svastika (za lošije đake iz istorije – kukasti krst).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. SSpin says:

  Jedno je sigurno. SRAMOTA bi bilo po nasu zemlju dozvoliti skup, tribinu, ili setnju, organizacije kao sto je Nacionalni Stroj.
  to bi bila tragedija…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. Draganva says:

  Pogledajte primer prvog linka ka sajtu Slobodne Evrope (za koji verovatno pretpostavljate da ne veliča nacizam i slične pogubne ideologije), i procenite koliko je ovakva “škakljiva” tema i vest obrađena sa nametanjem stava, i sa izjavama različitih strana ove priče.

  Bez obzira na temu, profesionalno novinarstvo podrazumeva određene parametre, koje možete videti u datom primeru.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. Sasha says:

  Od svih , kako je to popularno govoriti danas, ostrascenih pogleda na ovu temu, ubedljivo me najvise zapanjuju oni koji teze otklonu od svih “strasti” zagovarajuci neutralnost i pozivajuci se na slobodu govora tamo gde joj nije mesto. Objektivizacija drustvenih zala koja su u prethodnim godinama nabujala upravo zbog nedostatka reakcije, je u najmanju ruku – neodgovornost, a u najgorem slucaju – indirektno, mozda nenamerno, ali ipak – saucesnistvo. Ekstremne stavove mogu da razumem iako ne mogu da ih opravdam, a neutralne ne mogu ni da razumem, ni da opravdam.

  U svim uredjenim zemljama u kojima postoji neophodna civilizacijaska kompetentnost (kako pojedinca tako i drustva) koja je nuzni preduslov za istinsku demokratiju, izvesne stvari izopstene su iz domena slobodnog govora. Mi tezimo da budemo takva zemlja, ali smo jos uvek veoma daleko,sto je ocigledno iz cinjenice da uopste vodimo diskusiju ( ili mislimo da je takva diskusija potrebna i suvisla!) na temu slobode govora u ovakvim kontekstima – nesto sto bi trebalo biti van svake dileme.

  Ono sto je krajnje neprimereno je tvrdnja da su licne reakcije na ovakvo okupljanje neprimerene povodu okupljanja. Onog dana kada ne bude bilo licnih reakcija na ovakve stvari (adekvatnih organizovanih reakcija odavno nema, jer da ih ima, licne ne bi ni bile neophodne) – tog dana ce nestati i svaka mogucnost za nas drustveni boljitak. Onog dana kad pojedinac vise ne bude osecao nikakvu drustvenu odgovornost, mi vise necemo zasluzivati da postojimo – kao nacija, kao drustvo, kao ljudi.

  Neprofesionalnost nasih medija ogleda se na svakom cosku, i to nije nikakva novost. No, tvrditi kako su reakcije “uvek mnogo vise nego neprimerene” je “zaista mnogo vise nego neprimereno”.

  Srecom, nismo svi voljni da svedocimo jos jednom incidentu pre nego sto dignemo glas. Srecom, nije svima neophodno da licno iskuse neprijatnost da bi shvatili da ni neko drugi ne treba kroz nju da prodje.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 7. Draganva says:

  “uvek mnogo vise nego neprimerene” se odnosi na “mlaćenje motkama”, kao i na reakcije koje sam linkovao.

  Jedna stvar je osuđivati nacizam tamo gde je stvaran, a sasvim druga je proglašavanje nacizmom svega što neko ne razume ili mu/joj ne odgovara. To mi veoma liči na period pre nekoliko stotina godina kada su se proglašavale veštice i jeretici.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 8. Ivan Jovanovic says:

  Vrednosti koje cine nas zivot se kreiraju u konfrontaciji ekstrema dok ih mi koji se ne borimo za njih zivimo uproseceno. Da jednostavnije kazem, zamislite klackalicu na kojoj su sa jedne strane stavljene pozitivne vrednosti a sa druge negativne, jednostavno ako zelite da prevagnu pozitivne ne mozete da stojite na sredini klackalice.

  Vec kada se bavite marketingom i to pokusavate da radite ozbiljno, mnogo vam je bolja tema za razmisljanje to kako profasisticke i neonacisticke organizacije zavijaju svoj rad u marketinske oblande patriotizma i prost i neuk narod samo tom jednom, kod nas ocigledno magicnom, recju osvajaju za ideje protiv kojih su se generacije celog sveta, pa i naseg naroda, borile.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 9. Sasha says:

  ““uvek mnogo vise nego neprimerene” se odnosi na “mlaćenje motkama”, kao i na reakcije koje sam linkovao.”

  Za neprimerenu rekaciju linkovali ste jevrejski sajt sa pismima protesta, a za “neposredni povod okupljanja” linkovali ste Stormfront sa pozivom na mars, na kom buduci ucesnici marsa koriste kukasti krst kao avatar i potpisuju svoje replike sa ” cast i privilegija je biti rodjen beo”, “uzmi pusku i pobij albansku djubrad” i tome slicno. Ne znam, kako ikome ovde išta može da bude nejasno?

  “Jedna stvar je osuđivati nacizam tamo gde je stvaran, a sasvim druga je proglašavanje nacizmom svega što neko ne razume ili mu/joj ne odgovara. ”

  Ne znam kako uspevate da relativizujete ovaj problem kao da je u pitanju decja igra i kako uspevate reakcije na njega da sebi objasnite kao “nerazumevanje” jedne, eto, skoro pa benigne pojave. Da se razumemo, ne podržavam nikakvo batinanje, ali u jednakoj meri ne podržavam nečinjenje.

  Uz dužno poštovanje, mislim da ste sami sasvim dovoljno rekli, pa nema ni potrebe da se dalje nadovezujem.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 10. SSpin says:

  Stvrano ne razumem kako neko moze da spori?!?!? slobodu govora.
  Ja ne znam ko je ovde lud?

  Javno propagiranje nacizma, fashizma, i rasizma/nacionalne netrpeljivosti je ZABRANJENO
  Neko sumnja ko su clanovi nacionalnog stroja, pogledajte:

  http://img168.imageshack.us/img168/7567/gadovibw0.jpg

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 11. jovan says:

  Koja je ovo godina: 1917, 1928, 1948, 1953, 1971…? Kakva isključivost! Kakvo naduvavanje! Ovako se kretalo protiv “buržoaske umetnosti” 1945., “tehnokratije i libeala” 1971., panka, “Golubnjača”, Ćopićeve “Jeretičke priče”… To je bilo nekada. To je i sada. Diskvalifikuj, naduvaj, zaplaši građane i ukloni “crnu ovcu”. Nekada su to radili u CK-ima, PK-ima, medijima, partijskim sastancima…Hajkanje dok se narod ne zapali i uplaši, kao i sada…A onda: Ko nije s nama, taj je protiv nas i zna se gde mu je mesto…Tehnologija ista, cilj isti (totalna vlast), face druge. Ipak, razlika postoji.

  Nekada bili crveni, lokalni, navijali satove po Moskvi… Sada ovi crni, vašingtonci, upinju se iz petnih žila da nametnu globalni totalitarizam (nova izdanje sna levih fašista o “Svetskoj revoluciji”). Demokratija – da, ali samo za Nas i one koji su sa nama. Ništa se nije promenilo. Svi loši političari i slabe ličnosti hoće totalnu vlast pa makar sve propalo (pozicija monopola na tržištu).

  Neka pogledaju galamu, gestikulaciju, način kako se vode debate u parlamentu Engleske. Za početak. I koje političke partije mogu da se registruju u Engleskoj, u Americi… Skerlić je davno, povodom kreativnosti nekih naših učenih ljudi primetio: “Kad u Parizu pada kiša, u Beogradu zavrću nogavice”. Još o ovome vidi u tekstu Slobodana Antonića objavljenom u “Politici” 4. 10. 07. pod naslovom “Ne i “firerima” i “letvama”.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.