fbpx

Social Media Releases – Nova generacija saopštenja za medije

Social Media Release SMR (ređe korišćeno – Social Media Press Release, Social Media News Release, New Media Release, hRelease) je fraza (definitivno je postala buzz) koja objedinjuje tradicionalno saopštenje za medije sa mogućnostima koje pruža online okruženje, naročito društveni mediji.

Može se reći da ova nova generacija press materijalainteraktivna saopštenja za medije, predstavlja sistem integralnog informisanja o kompanijskoj vesti, koji objedinjuje veći broj relevantnih pisanih, audio i video dokumenata, sa već objavljenim srodnim interaktivnim online sadržajima i komentarima. Ovakav tip saopštenja ima za cilj potpunije obaveštavanje i podsticanje diskusije o aktuelnoj vesti.

Primarno, smisao SMR-a je ostvarivanje konverzacije sa čitaocima (od kojih su jedan deo predstavnici medija), ostvarivanje mogućnosti da se ovaj tip saoštenja lako prenosi, linkuje, i citira putem Weba, tj. da se po mogućnosti iskoristi što više osobina koje pružaju savremeni društveni mediji na Internetu. Drugi bitan segment Social Media Release-a jeste davanje mogućnosti predstavnicima novih i klasičnih medija da u jednom “paketu” dobiju sve potrebne informacije da bi kreirali vest. To znači, da su pored same informacije iz kompanije, dostupne prve reakcije, mišljenja drugih medija, javnosti, i sl.

Fancy saopštenja – “Upali crveno dugme, i ništa ne diraj”

U razvijenom svetu već jeste, a uskoro će i kod nas, ova priča o SMR-u postati veoma popularna po PR agencijama, iz jednog veoma jednostavnog razloga – SMR može biti i deset puta skuplji za kreiranje, kada se uporedi sa cenom kreiranja klasičnog saopštenja za medije! Problem kod svih naprednih varijanti marketinga i PR-a jeste činjenica da što je neka tehnika marketinga i PR-a složenija, to znači da je potrebno veće iskustvo korišćenja kanala komunikacije, da bi se shvatilo kako uopšte tehnika funkcioniše i šta donosi (najbolji primer za ovu konstataciju je fancy priča o viralnom marketingu, i nakon toga prebrojane uspešne viralne kampanje u svetu i kod nas).

Za slučaj Social Media Release-a, prvo pravilo za osobe iz klasičnog PR-a jeste:

– Ako niste (intenzivno) samostalno koristili društvene medije (Facebook, MySpace, Del.icio.us, blogovi, forumi…), nemojte da ulazite u “priču o SMR-u”!

Razlozi za ovo upozorenje su veoma jednostavni:

  1. Osnova društvenih medija je konverzacija, transparentost i poštovanje participanta, što nikako nije praksa klasičnih PR profesionalaca.
  2. Osoba koja se svakodnevno bavi poslom odnosa sa medijima “ne izlazi iz kontrolisanog okruženja” slanja saopštenja za medije, kreiranja konferencija za medije, odnosno tehnika odnosa sa medijima u kojima se željena poruka šalje (push), a ne komunicira (konverzacija).
  3. Potrebno je veliko iskustvo korišćenja društvenih medija (koje uključuje i samostalno vođenje bloga) da bi se “osetila” razlika između klasičnih saopštenja za medije, i saopštenja koja su zasnovana na korišćenju logike socijalnih medija.

Struktura SMR-a

Na slici se vidi prvi predlog šablona saopštenja zasnovanog na logici društvenih medija, koje je predložio Todd Defren iz kompanije Shift Communications (aktuelna verzija šablona 1.5).

Kao što se lepo vidi, struktura SMR-a je podređena logici na osnovu koje savremeni novinari inače kreiraju vest posmatrajući veći broj dostupnih izvora, koji u snovi nisu ni na koji način vezani za kompaniju (organizaciju) o kojoj se radi u samom saopštenju.

Pored klasičnih elemenata saopštenja za medije (ne mora se slediti preporuka da osnova saopštenja bude napisana u “crticama”), SMR sadrži video i audio dodatke, mogućnost linkovanja (bookmarking), RSS feed, kao i postojeće reakcije/komentare na samo saopštenje.

U osnovi, SMR se može sastojati od velikog broja osnovnih elemenata, od kojih su najbitniji (ako se neračunaju osnovni elementi klasičnog saopštenja): klučne reči/tagovi, linkovi u saopštenju (uključujući i link do izvornog SMR saopštenja), RSS izvor (saoptenja i kompanije), mogućnost linkovanja ostalih lokacija koje pominju izvor (trackback link), dodate slike, video (preporuka Youtube.com), audio, itd.

Kako je Social Media Release podržan od strane veoma ozbiljnih lidera mišljenja iz oblasti online PR-a, kreiran je i projekat posebnog mikro-formatahRelease, a od nedavno je organizacija IABC (International Association of Business Communicators) krenula u usvajanje standarda za kreiranje SMR-a.

Naučite Social Media Release

Cela priča o SMR-u počela je početkom 2006. g. blog postom Toma Foremskog, koji kritikuje smisao klasičnih saopštenja za medije i predlaže kako dodati elemente savremenih načina kreiranja saopštenja, korišćenjem Web okruženja. Nakon ovog članka, usledila je “poplava” tekstova na temu kreiranja novog standarda kreiranja saopštenja za medije.

Nekoliko bitnih lokacija:

  • Social Media Training: Startna stranica za SMR i Social Media edukaciju (liči na SMR), uključujući i veći broj primera postojećih SMR-a.
  • Social Media Release Group: Blog grupe vodećih online PR influensera koji promovišu upotrebu SMR-a i hRelease standarda.
  • Šta bi trebalo znati o SMR-u: Članak Briana Solisa koji bi trebalo da pročitaju oni koji se bave klasičnim PR-om, koji linkuje još nekoliko njegovih dobrih tekstova, ali neke druge interesantne tekstove na temu SMR-a.

Voleo bih da vidim vaša mišljenja na temu ovakvog načina kreiranja saopštenja za medije.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Social Media Releases - Nova generacija saopštenja za medije, 9.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

4 odgovora na Social Media Releases – Nova generacija saopštenja za medije

  1. SSpin says:

    Ako je ova prica u svetu pocela od 2006… uf 🙄
    Iskreno se nadam da ce se, ako ne dosledan, bar slican trend preneti i na nas, domaci web.

    Ovakav nacin, sirenja, dobijanja informacija je prava mala revolucija u online novinarstvu, koje se kod nas uveliko zahuktava.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. guile says:

    Ovo je već neko vreme vrlo interesantna tema za mene. Drago mi je sto je neko kod nas napisao clanak o SMR-u i pokrenuo ovu diskusiju. U toku je realizacija naseg projekta koji je usko vezan za SMR. Update uskoro…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. darko156 says:

    Иако секојдневно ги користам овие алатки, сепак предложениот модел ми изгледа сложено.

    Можеби тоа се први импресии, но сепак треба да се размислува и за оние кои ќе ги примаат/читаат овие соопштенија. Дали најголем дел од нив ќе умеат да ги декодираат пораките.

    Не сум скептик, напротив, но сепак мислам дека ќе треба уште време да помине за да се воведе ова како поширок стандард, особено додека дојде кај нас.

    Едно е да користиш Facebook, сигурен сум дека има многу pr луѓе кои користат, ама друго е да размислуваш како креатор на сериозни пораки, наместо за забава.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Draganva says:

    Mislim da je bez obzira na napredak kreiranja saopštenja za javnost veoma uputno podsetiti se osnova:

    Kako da napišete sjajno saopštenje za javnost?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.