fbpx

Produkcija vesti i widget advertising

Jedno od prvih pravila promocije nekog Web sajta jeste da ima ažurne  sadržaje, po mogućnost u formi vesti. Još je bolje ako te vesti nisu praktično novosti o firmi, već da se stvarno radi o vestima iz ciljane oblasti (oblast koja je u vezi sa delatnošću organizacije). Što su kvalitetnije (informativnije) vesti, veća je verovatnoća da će ih početi uzimati agregatori vesti (kao što su Naslovi.net, Vesti.rs i sl.) – naravno, ako ste postavili RSS za te vesti (prosto je neverovatno koliko domaćih sajtova sa vestima nema mogućnost praćenja preko RSS-a – domaći sajtovi sa dnevnim vestima na ovaj način trenutno gube i po nekoliko hiljada posetilaca dnevno!).

Na ovakav način možete značajno da povećate posećenost sajta, pa je to jedan od osnovnih razloga primene RSS-a za vesti.

Dodatno, možete napraviti poseban kod koji omogućuje vlasnicima drugih sajtova da prikažu vaše vesti na sopstvenom sajtu (to je obično za one vlasnike Web sajtova/Webmatere koji ne znaju da direktno dodaju RSS nekog izvora u kod stranice). Ovakav elemenat stranice na nekom sajtu naziva se Widget (vidžet), a čitava oblast promotivne primene widgeta naziva se widget advertising.


Primer widget-a za vesti na temu marketinga – Vesti.rs


Kao što sam već pominjao, ovakve alatke mogu da budu veoma korisne na Web sajtu/blogu za upotpunjavanje sadržaja, a sa druge strane dovode posetioce onima koji imaju najinteresantnije widget-e, ili jednostavno znaju da plasiraju njihovu upotrebu drugima sajtovima.U Srbiji uglavnom postoje widget servisi (reč je o prikazu vesti) koji se primenjuju na Web sajtovima, ali se u svetu sve češće prave posebni moduli (plug-in) za najčešće besplatne CMS i blog platforme (Joomla, WordPress, Blogger…), ali se kreiraju i posebne widget desktop aplikacije (postavite widget na vaš desktop).

Ako želite da kreirate Widgete za vaš sajt, postoje tri tipa aktivnosti koje su u osnovi oblasti widget advertajzinga:

  1. Potrebno je kreirati widget
  2. Potrebno je napraviti dobar opis zašto baš vaš widget
  3. Potrebno je promovisati widget

Na prvi pogled deluje banalno i normalno da prvo treba napraviti Widget, ali u zavisnosti od izgleda, upotrebljivosti (jednostavnosti) i vrste Widgeta (na koje se sve načine implementira) zavisi i konačan broj korisnika. U ovom kontekstu je i sam opis mogućnosti primene kreiranog widgeta (praktično, kreira se prodajna ponuda).

Ako malo pogledate po Webu, primetićete da ne moraju najbolji servisi biti i najčešće korišćeni. Uspeh određenog Widget servisa je u direktnoj srazmeri sa angažovanjem oko njegove promocije. Uglavnom se ne radi o plaćenom reklamiranju, već o potrošenom vremenu za promociju prednosti Widgeta. Naravno, ovakav tip aktivnosti važi i za promociju velikog broja drugih tipova servisa.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Produkcija vesti i widget advertising, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

2 odgovora na Produkcija vesti i widget advertising

  1. Vlada says:

    Tacno je da neverovatno veliki broj domacih sajtova nema mogucnost pracenja novosti preko RSS. To je def. velika mana koja bi trebalo hitno da se ispravlja gde god je to moguce. Ali koliko sam primetio, vecina novih sajtova koji stizu imaju RSS, evo na pr. moja devojka je juce pronasla kulinarski sajt Recepti, koji je koliko sam primetio glanc nov i ima fantasticno uradjen sistem pracenja novosti preko RSS-a i preko email-a. To je samo jedan od primera, ali najbitnije da su ljudi shvatili vaznost i neophodnost RSS-a.

    Widget-i koji omogucavaju drugim webmasterima da postave deo sadržaja sa vašeg sajta na svoj, su odličan način za dobijanje legitimnih back linkova. Jako praktična stvar.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. darko156 says:

    Одличен пример беше сајтот на EURO 2008. Грубо, вкупно имаше преку 30 widget-и. Не ба баш надобро издизајнирани и прилагодливи за повеќе сајтови, ама сепак беа голем чекор напред.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.