fbpx

Uklanjanje nepoželjnih rezultata sa pretraživača – SERM

Search Engine Reputation Management (SERM) je oblast koja opisuje aktivnosti “uklanjanja” nepoželjnih rezultata pretraživanja za određene ključne reči koje opisuju posmatranu firmu, brend, proizvod, uslugu, osobu… Nešto malo o ovoj temi pisao sam na primeru upravljanja reputacijom za US Steel. Verovatno ste čitali prethodna dva primera u kojima se firme pominju u negativnom kontekstu.

Shvatio sam da ova tema nije dovoljno objašnjena kod nas (na srodnim jezicima) nakon teksta i komentara na blogu Bruna Šarića. Meni su se do sada nekoliko puta javile osobe sa zahtevom za eventualno uklanjanje negativnih rezultata pretraživanja o firmi ili osobi na pretraživačima. Razlog za to je jednostavan – online reputacija je u direktnoj zavisnosti od rezultata pretraživanja (pogledati višegodišnji primer za firmu NL Pro Group).

SERM i SEO

U razvijenim zemljama priča o upravljanju reputacijom preko pretraživača potekla je od osoba koje se bave SEO poslom, jer su oni prvi krenuli da dobijaju upite tipa uklanjanja određenih rezultata pretraživanja za određene upite. Kako je inače u svetu ogromna konkurencija na tržištu SEO, veliki broj pojedinaca i firmi krenuli su da se specijalizuju za SERM aktivnosti.

Ako se oblast upravljanja reputacijom preko pretraživača posmatra preko SEO aktivnosti, ukratko, radi se o poboljšanju rejtinga određenih rezultata pretraživanja (odnosno sajtova) koji bi mogli da “prekriju” nepovoljne rezultate pretraživanja na prvoj ili prvim stranicama rezultata pretraživanja za “inkriminisane” ključne reči.

Problem kod ovog sistema rešavanja problema negativnih objava na Internetu jeste što efekti ovakvih aktivnosti direktno zavise od toga gde je konkretno sve objavljen sadržaj koji se posmatra – što su ozbiljniji sajtovi (bolje pozicionirani na pretraživačima), to je ovaj proces teži (i značajno skuplji), i na kraju se svodi na nedozvoljene SEO tehnike – tzv. Black Hat SEO.

SERM i Online PR

Najbolja preporuka i praksa “neutralisanja” negativnih rezultata pretraživanja ostvaruje se plasiranjem interesantnih sadržaja koji su “suprotnog predznaka” u odnosu na posmatrane negativne objave koje se mogu pronaći preko pretraživača. Radi se o klasičnim media relations aktivnostima (crisis PR), gde je cilj skrenuti pažnju na neke pozitivne aktivnosti u vezi sa terminima koji su pominjani na pretraživačima u negativnom kontekstu. Znači – ovo nisu SEO aktivnosti.

Osnova ovakvog pristupa svodi se na aktivnosti koje su u cilju objavljivanja poželjnih sadržaja na sajtovima koji su bolje rangirani od onih koji su pustili negativne objave.

Ako dođete u situaciju da je broj negativnih objava toliko veliki da je praktično nemoguće ukloniti ih iz prvih rezultata pretraživanja (čuveni primer “Dell Hell“), bolje odmah počnite sa aktivnostima na uklanjaju uzroka problema, u samoj kompaniji (ovo je inače prvi savet za svaku situaciju ovog tipa, koja je zasnovana na istinitim reakcijama onih koji su postavili negativnu objavu)…

Napomena: Bolje se nemojte truditi da fizički sklonite nepovoljne sadržaje, veoma lako možete proizvesti dodatno širenje negativnih objava.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Uklanjanje nepoželjnih rezultata sa pretraživača - SERM, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

7 odgovora na Uklanjanje nepoželjnih rezultata sa pretraživača – SERM

 1. SSpin says:

  Prvo bi trebalo paziti da ne dodje do negativne reputacije. Ukoliko se kojim slucajem desi, jedini spas je online PR i tekstovi gde ce se spominjati ime kompanije u pozitivnom kontekstu na sto vise dobro rangiranih sajtova… nema druge.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Ciljna grupa NL Pro Group skole su upravo oni koji ne znaju da se koriste Guglom.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Moram priznat da to kao uslugu dosad uopće nikad nisam vidio da itko nudi. Kad i upišem taj pojam u Google, ne vidim baš preveliku konkurenciju i gužvu.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Draganva says:

  Pa naravno da ovu uslugu ne nudi veliki broj SEO kompanija, jer nema puno onih koji to stvarno znaju. Sa druge strane, ta usluga se prodaje u sklopu online monitoring extension usluga, online crisis (issue) management i Social Media Optimization usluga.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. Pa kod nas još ni SEO tržište nije razvijeno kak spada a kamoli ovo, proci ce godine dok netko ne uspje napraviti tvrtku koja moze zivjeti samo od toga na ovim podrucjima

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. Draganva says:

  Ima još jedna kategorija PR aktivnosti vezanih za “dilovanje” sa negativnim PR-om – ocrnjivanje onih koji su pustili nešto negativno o firmi (Black-hat PR – Crni PR). Ovakve stvari mogu da funkcionišu (uključujući i negativne konotacije za firme bez argumenata) isključivo u državama kao što je naša, gde sudstvo ne procesuira odmah i kažnjava dokazanu klevetu.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 7. i definitivno ću ostaviti jedan od svojih najneomiljenijih komentara – zaista dobar (i koristan) post!
  Pozd

  DDj

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 8. […] Kada ste u situaciji da ste uočili neki online sadržaj  koji vam se nimalo ne dopada, i hteli biste da se on ne vidi u rezultatima pretraživanja, “najelegantnije”  rešenje jeste korišćenje taktika uklanja nepoželjnih rezultata pretraživanja pod zajedničkim nazivom – Search Engine Reputation Management – SERM. […]

Komentari su zatvoreni.