fbpx

Ponuda novih poslova iz oblasti e-marketinga i online PR-a

Ako ste pratili oglase za posao na različitim sajtovima gde postoji ovakva sekcija, mogli ste u poslednjih godinu dana videti da se sve češće pojavljuju novi zahtevi za zaposlenje sa punim radnim vremenom, ili za honorarne poslove:

 • SEO specijalista
  (posao unapređenja vidljivosti sajta na pretraživačima)
 • Menadžer online reklamnih kampanja
  (posao kreiranja i vođenja reklamnih kampanja na Internetu)
 • Menadžer PPC kampanja
  (posao kreiranja i vođenja kampanja kontekstualnog oglašavanja)
 • Menadžer online PR kampanja
  (posao kreiranja i vođenja kampanja odnosa s javnošću na Internetu)

Ako se malo prate trendovi u zemljama u okruženju, ili još bolje u razvijenijim ekonomijama, može se videti da je veoma uobičajeno angažovanje ovakvih profesionalnih profila, iz prostog razloga što svi ovi poslovi zahtevaju posebna znanja koja teško mogu imati sve osobe koje se bave klasičnim oglašavanjem i/ili odnosima s medijima u organizacijama.

Već sada se kod nas može uošiti da se sve više povećava broj firmi koje iz meseca u mesec ulažu sve veća sredstva u Internet marketing i online PR aktivnosti, a u poslednje vreme i sistemi oglašavanja koji do sada nisu bili dovoljno razvjeni (kao što je npr. kontekstualno oglašavanje – oglasi na Google-u, E-target servisu), dobijaju sve više mesta u budžetima za oglašavanje. U ovom momentu npr. bar deset firmi u Srbiji troši više od 2.000 EUR mesečno na oglašavanje na Google-u, a ovaj broj firmi i budžeti će se sve više povećavati.

Što su veći obimi i zahtevi za online oglašavanjem, za odnosima sa ciljanim javnostima i medijima putem Interneta, logično se javlja potreba u firmama da angažuju honorarno ili za stalno osobe koje se bave navedenim poslovima na dnevnoj osnovi. Radi se uglavnom o poslovima koji kada se rade kako treba, uzimaju celokupno radno vreme, i upravo iz tih razloga u narednom periodu povećavaće se potražnja za kadrovima koji su u mogućnosti da zadovolje potrebe tržišta online oglašavanja i Internet PR-a.

Ponuda profesionalnih kurseva iz oblasti Internet advertajzinga i online PR-a

U kontekstu aktuelnog povećanja potreba za kadrovima iz oblasti online advertajzinga i ePR-a, u sklopu poslediplomske škole IIM/EURO (FTN, Novi Sad), pripremljeni su profesionalni kursevi iz navedenih oblasti:

Smisao ovih kurseva je da se za kratko vreme (veoma intenzivni kursevi u trajanju od 10 sati) savladaju osnove zanata iz oblasti online oglašavanja i ePR-a, i da se naknadno kroz vežbu u praksi (postoji mogućnost mentorskog rada u trajanju od šest meseci nakon završenog kursa) usvoje potrebna iskustva koja čine opisane poslove iz ovih oblasti.

Radi se o klasičnim kursevima za koje je potrebna završena neka srednja škola, i poznavanje rada na kompjuteru i Internetu. Ako polaznik kursa ima neka šira (dublja) znanja iz oblasti HTML-a, CSS-a i sl., to predstavlja samo prednost pri usvajanu potrebnih znanja na kvalitetnom nivou, ali takva znanja nisu neophodna (nakon završetka kursa i početka rada u praksi sami polaznici kurseva će odlučiti koja su im još znanja potrebna da bi svoj posao radili što bolje).

Nadam se da će ovakva ponuda veoma aktuelnih znanja iz oblasti koje pokriva poslovna primena Interneta omogućiti onima koji žele da se profesionalno upuste u posao Internet advertajzinga i odnosa s javnošću na Internetu, da i počnu sa bavljenjem ovim poslovima.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Ponuda novih poslova iz oblasti e-marketinga i online PR-a, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

4 odgovora na Ponuda novih poslova iz oblasti e-marketinga i online PR-a

 1. Pedja says:

  Dragane, prvo da kažem da mi je drago da je počelo da se radi i na ovom vidu edukacije u našem obrazovanju (pa makar je u pitanju privatno). Ali mi kredibilnost svega ovoga podriva jedna stvar.

  Kako je moguće da se za formaciju “SEO specijalista” kao predznanje može tražiti/reći:

  “Ako polaznik kursa ima neka šira (dublja) znanja iz oblasti HTML-a, CSS-a i sl., to predstavlja samo prednost pri usvajanu potrebnih znanja na kvalitetnom nivou”

  Mislim da je znanje xHTMLa kao i CSSa više nego neophodno za kvalitetno obavljanje ove funkcije. Osim ako necete edukovati ljude za Black Hat.. 🙁

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Draganva says:

  Peđa, samo ste delimično u pravu. Postoji nekoliko nivoa poslova iz oblasti SEO. Osnovna podela je na SEO konsultacije i SEO implementacije na tehničkom nivou. Zatim tu je sam SEO sa aspekta optimizacije sadržaja, i na kraju off-site SEO sa aspekta svih onih aktivnosti koje se obavljaju van Web sajta.
  Tehnički SEO se može obavljati na nivou osnovnih parametara koje je potrebno omogućiti za vidljivost sajtova, i tu se, između ostalog, pominje implementacija nekoliko HTML tagova, koje se na nivou konsaltinga mogu ispisati kao procedure za nekog drugog ko će to konkretno implementirati.

  Potpuno ste u pravu da ako neko želi da radi samostalnu implementaciju SEO, taj mora da poznaje xHTML, CSS, ali i mnogo toga drugoga sa tehničkog aspekta. Sa aspekta konsultacija, nije potrebno veliko znanje HTML-a, i CCS-a.

  U mojoj dosadašnjoj praksi prodaje ove usluge, nisam ni jednom do sada prodao uslugu implementacije SEO, samo konsultacije. Ako nema ko da to uradi za firmu za koju se radi SEO, uvek se može pronaći onaj ko će implementirati zadato.
  Zato je i napisano:

  …nakon završetka kursa i početka rada u praksi sami polaznici kurseva će odlučiti koja su im još znanja potrebna da bi svoj posao radili što bolje.

  U svakom slučaju, jedan deo obuke obuhvata posebno etičnost i SEO, a obuka koja će se održavati odnosi se na strategiju i implementaciju strateškog SEO, nikako jednokratnog.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Dača says:

  Mene interesuje samo jedna stvar. Za 2,5 godina studija na VETŠ smeru MET prošao sam kroz razne predmete koji se odnose na upravljanje preduzećem. Na većini predavanja je bila pomenuta SWOT analiza, ali je niko nije detaljnije obrazložio. Shvatio sam da je u pitanju veoma korištena metoda, te me interesuje sledeće: postoji li mogućnost da se ona malo bolje obrazloži na časovima IM? Hvala

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Nikki says:

  Da, cinjenica je da su takvi poslovi u ponudi vec duze vreme na zapadu, i da imaju veliki obim i zahtevaju puno radno vreme, tu ste potpuno u pravu.

  Takodje je cinjenica i da se takvi poslovi ne rade sa zavrsenom srednjom skolom i jednim kursom (!!??) vec je za neke od njih (recimo za menadzere online kampanja) potreban kako Bachelor Degree tako i iskustvo u oblasti PR/Marketinga, da ne pricam o tome kako je rastuca tendencija da se za menadzerske pozicije u ovom sektoru u ozbiljnijim kompanijama traze i graduate studies.

  Ali cini se da je u Srbiji za taj posao dovoljno imati i “neku srednju skolu”, desetocasovni kurs i nikakvo iskustvo… 😆 😆

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.