fbpx

Počelo je: Firme koje se oglašavaju samo na Webu!

Danas mi se desilo drugi put u nekoliko dana da čujem priču vlasnika firme koji kaže da se u poslednjih nekoliko meseci oglašava samo na Webu. U današnjem razgovoru firma se već godinu dana oglašava samo putem reklama na nekoliko sajtova i putem Google AdWords sistema (što je posebno interesantno).

Za sada ne mogu objavljivati imena firmi o kojima je ovde reč, ali sam sa druge strane obezbedio predstavljanje jedne ovakve priče u sklopu Dana studija slučaja na IIM/EURO studija, u predstojećem semestru (predmet Internet marketing).

Ovo je sasvim logično što s dešava, obzirom na to kakve su cene oglašavanja klasičnim sistemima, u odnosu na efekte. Naravno, ovakve stvari se za sada dešavaju kao izolovani sluajevi, ali obzirom na to da cene klasičnog oglašavanja sve više idu u pravcu cena koje ne mogu da podnesu manje firme, a sa druge strane raste broj korisnika Interneta, a već se mogu vdeti prve online prodavnice koje omogućuju legalno bezgotovinsko plaćanje, proces sve većeg prelaska na online oglašavanje je neminovan.

Posebno su interesantne dve stvari koje sam danas imao prilike da čujem:

1. U određenim industrijama (naročito tamo gde se posao izvodi sa malim profitnim maržama), sistem oglašavanja putem štampanih malih oglasa ima sve manje efekata, a cene su sve veće.

2. Jedan poslovni saradnik mi je ispričao dogovštinu sa pokušajem kreiranja klasične reklamne kampanje putem časopisa i outdoor oglašavanja (flajeri donose male efekte, a televizija je suviše skupa), pa kad je dobio računcu o kompletnim troškovima (dizajn, materijal, samo oglašavanje), jednostavno je odustao, jer mu suma apsolutno nije realna u odnosu na to koliko može da bude pojekcija profita nakon ovakvog oglašavanja, u oblasti u kojoj čovek posluje (trgovina jeftinim proizvodima).

Mislim da ćemo sve češće u narednom vremenu čuti ovakve priče, jer su sasvim logične, ali što se tiče toga da online oglašavanje postane dominantni trend, bar za neke industrije… Mislim a ćem za to još sačekati neko vreme – ipak su pomenuti događaji izolovane priče.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Počelo je: Firme koje se oglašavaju samo na Webu!, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

1 odgovor na Počelo je: Firme koje se oglašavaju samo na Webu!

  1. Salzem se. I sam znam jednu firmu i njenog vlasnika koji se vec tri godine reklamiraju iskljucivo na internetu. Taj trend ce postati sve popularniji jer je veoma praktican u svakom pogledu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.