fbpx

Native Advertising kao primer nerazumevanja modela poslovanja onlajn medija

Povod za ovaj tekst tema nedelje o Native advertajzingu na sajtu Media-Marketing.com, koji se u poslednje vreme izdvojio kao onlajn lokacija za praćenje aktivnosti iz oblasti promocije u regionu.

Prvi tekst o ovoj temi na pomenutom sajtu napisao je Kamilo Antolović, sudski veštak za oglašavanje; drugi tekst je viđenje Boba Garfielda iz Media Posta na temu Native advertajzinga (ne vidim link do originalnog teksta, ni odakle je preuzet, ili nije jasno da li je izjava data za sajt Media Marketing, ali ovde možete videti i njegovo zanimljivo viđenje Native priče u Guardianu); treći tekst predstavlja kompilaciju mišljenja o ovoj oblasti od strane nekoliko osoba iz oglašivačke industrije u Hrvatskoj; četvrti tekst na ovu temu je napisan od strane urednika sajta Media-Marketing.com, Ekrema Dupanovića.

Od četiri objavljena teksta, tri teksta kao osnovu imaju “prikriveno oglašavanje” – termin koji se inače koristi za definisanje odnosa s medijima na većini studija novinarstva.

Kako promovišem Native Advertajzing kao veoma kvalitetnu formu oglašavanja – kada se radi kako to treba, kroz tekstove o ovoj temi, ali i primere Native tekstova na mom blogu, nadovezao bih se na svoj poslednji tekst o ovoj temi iz novembra prošle godine o tome šta je problem sa Native Advertajzingom i kod nas i u svetu.

Što je tehnika promocije novija, ona je zahtevnija – i manje osoba zna da je koristi kako treba!

Krajem devedesetih godina u SAD je bilo veoma popularno promovisati se preko e-mail lista (reklame u e-mail newsletterima), i ta tehnika promocije u Srbiju nije praktično ni došla, jer u to vreme i nije bilo online promocije kod nas, a ubrzo je krenula masovna zloupotreba e-maila za spam promociju – i ta neželjena pošta je skoro “ubila” reklamiranje preko e-mail newslettera u celom svetu.

Ako pogledate Gugl ili Fejsuk oglase, videćete puno primera loše upotrebe ovih načina promocije od strane kompanija i pojedinaca koji jednostavno ne žele da se prethodno edukuju, da bi uspešnije koristili ovaj način promocije. Srećom i Gugl i Fejsbuk se trude da ovakve “izlete” smanje na najmanju moguću meru, i zbog toga ovi sistemi promocije i dalje ostaju prilično efikasni.

Ista je priča i sa Native Advertajzingom – većina osoba u svetu ima problem sa istu stvar posmatra iz različitih uglova:

  • Većina osoba iz oblasti advertajzinga ne shvata kako funkcioniše PR, i obrnuto – većina osoba iz PR-a ne shvata kako funkcioniše način razmišljanja u kontekstu reklamiranja proizvoda i usluga.
  • Preko 99% novinara i urednika ne znaju (a ogromna većina ni ne želi da shvati) informativnu, promotivnu i prodajnu komponentu sadržaja. A novinari na internetu su kreatori sadržaja, hteli to oni ili ne!

Problem je u tome što mi živimo više od 10 godina od pojave savremenih društvenih mreža u vremenu u kojem se različite funkcije promocije preklapaju i “sklapaju”, a kvalitetan sadržaj predstavlja osnovu promocije danas. Zato sam u prvom tekstu o objašnjenju šta je Native Advertajzing iz 2012. g. i objasnio viđenje ove oblasti iz perspektive različitih profesija – a na žalost, 3.5 g. kasnije to je i dalje slučaj.

Zloupotrebe Native Advertajzinga mene podsećaju na uvođenje Bolonje u školstvo – imate iste profesore koji su “prepakovali svoju priču” u drugi format. Isto je sa Native Advertajzingom – novinari i urednici (koji se u većini medija najviše pitaju za sve) sami prave ili (ne)prihvataju ovakve “oglase” koje posmatraju na isti način kao i klasične sponzorisane tekstove (koje oni pogrešno nazivaju PR tekstovi). I onda nije čudo da većina takvih medija često ne obeležava ove tekstove – jer nisu dovoljno kvalitetni da bi obeleženi imali nekakav efekat.

Rast značaja direktora onlajn medija uvod u razvoj relevantnih medija

Poznato je da se novinari i ogromna većina urednika ne razumeju u biznis, a vlasnici medija ne moraju da se razumeju u novinarstvo. Logično je da iz tog razloga za poslovno funkcionisanje medija važna uloga direktora medija – koji bi trebao da ima prilična znanja i iz oblasti novinarstva (uređivanja medija), i iz oblasti poslovanja – media biznisa. To je naročito važno na internetu, gde inače postoje veliki problemi medijskog biznisa.

Kako je Native advertajzing samo jedan od modela zarade medija, to nije bliska tematika urednicima i novinarima, a ako se oni za to pitaju… Eto razloga zašto postoji tolika “frka” oko ove oblasti.

Po mojoj slobodnoj proceni, u Srbiji postoji desetak osoba koje dobro rade posao direktora onlajn medija, a da veoma dobro znaju ovaj posao mogu da kažem za otprilike 3.5 osobe.

Po mom mišljenju osoba br. 1 u Srbiji u oblasti onlajn media biznisa je Dejan Nikolić, osnivač Njuz.net-a. Malo je poznato da je Njuz.net sve vreme profitabilan medij, i da u kontekstu teme ovog teksta jeste online lokacija koja je među prvima u Srbiji veoma uspešno kreirala i kreira kvalitetne Native advertajzing tekstove – naravno u duhu tog medija. Oni su već dugo među tridesetak najposećenijih sajtova u Srbiji, iako imaju samo nekoliko tekstova dnevno (tzv. kvalitativni mediji). Oni pokazuju pravac u kom će ići mediji koji žele da ostanu relevantni – u pravcu kvaliteta!

Kako je oduvek poznato da na internetu dobro prolaze kvalitetni i zanimljivi sadržaji, i kako će sve više osoba iz struka marketinga, PR-a i medija sve više usvajati integrisani (holistički) pogled na problematiku sadržaja i promocije, za očekivati je da će se u narednom periodu sve više insistirati na povećanju kvalitetnih sadržaja medija, i da će se povećati znanja o kreiranju kvalitetnih Native sadržaja.

Kako je tema onlajn media biznisa i kvalitativnih medija veoma značajna, u narednom periodu na ovom blogu će biti još tekstova na ovu temu.

Napomena: Slika je preuzeta odavde.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.3/10 (12 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Native Advertising kao primer nerazumevanja modela poslovanja onlajn medija, 7.3 out of 10 based on 12 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 05/02/2016, RSS

1 odgovor na Native Advertising kao primer nerazumevanja modela poslovanja onlajn medija

  1. Jutros baš komentarišem i sad mi je drago da se potvrdilo ono što sam i sama rekla. Napisah jutros da mi se čini kako se se ovdje, svjesno ili nesvjesno, opet izvrću pojmovi. Nekad se pričalo o “plaćenim PR tekstovima” pa nisi nikome mogao objasniti da to nije PR, a sad se ista stvar pokušava nazvati native advertisingom. A uvijek je to klasični zakup prostora u mediju koji nije naglašen i to nije ok.
    Ja mislim da native advertising, kad se radi kako treba, ne smeta nikome. Baš onako kako ga radi Njuz.net – praveći sadržaj kakav bi inače napravili i da im niko ne plati. Jer, to je suštinska razlika – ako ti neko plati za native advertising, onda napraviš sadržaj kakav bi napravio i da nije plaćen – samo se eto posrećilo da ti neko za to i plati. A ako ti neko pošalje tekst da objaviš u svom mediju, onda je to zakup prostora.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 4 votes)

Komentari su zatvoreni.