fbpx

Naplata preko PayPal-a u Srbiji od 08.10., ali kako?

 

Update 15.10.2014.PayPal naplata je dostupna u Srbiji

Juče poslepodne se preko Tvitera pojavila informacija sa sajta PayPal-a u delu gde se opisuje korisnički ugovor, gde je navedeno da od 08. 10. stupa na snagu nova verzija korisničkog ugovora u kojoj se na spisku država gde je omogućena online naplata preko PayPal-a nalazi i Srbija.

Do sada je nekoliko medija objavilo kratku informaciju koja je zasnovana na ovom dokumentu, a tokom ovog dana se očekuje da će se pojaviti i detaljniji tekstovi o ovom važnom događaju.

U ovom tekstu akcenat je inicijalnom komentaru šta se može očekivati od PayPal servisa online naplate u odnosu na trenutno raspoložive infromacije.

Naplata preko PayPal-a je možda lakše ostvariva, ali ne i isplativija

Korisnički ugovor prikazuje troškove korišćenja PayPal sistema, i kao što se može videti u tabeli, Srbija se nalazi u grupi zemalja gde su BiH i Hrvatska sa istim uslovima poslovanja preko PayPal-a gde su provizije:

  1. Za naplatu u Srbiji standardni trošak transakcije (uglavnom za fizička lica i manje e-prodavnice) je 3.4% + fiksni deo
  2. Za naplatu u Srbiji za e-trgovce trošak transakcije je od 2.4% do 3.4% + fiksni deo
  3. Za naplatu iz inostranstva standardni trošak transakcije je od 3.8% do 4.9% + fiksni deo
  4. Za naplatu iz inostranstva e-trgovce trošak transakcije je od 2.8% do 4.9% + fiksni deo, u zavisnosti od države
  5. Fiksni deo provizije zavisi od valute u kojoj se obavlja transakcija (DIN za sada ne postoji u PayPal-u kao sistem plaćanja/naplate), tako da je u USD trošak transakcije 0.30 $US, a trošak transakcije u EUR je 0.35 EUR.
  6. Pored ovih troškova postoji trošak u konverzijama kursnih razlika (PayPal primarno pokušava da naplati proizvode i usluge u lokalnoj valuti) koji se za slučaj grupe zemalja u kojima je Srbija iznosi velikih 4%.

Kada se pogledaju troškovi ovog sistema koji su još veći za mikro plaćanja, i kada se ove provizije uporede sa provizijama koje nude Banke kod online naplate kartica, očigledno je da su troškovi transakcija kod online naplate karticama u proseku značajnije niži od PayPal provizija.

NBS i zakonska nemogućnost naplate u inostranim valutama u domaćem platnom prometu

Za sada , veliki problem u funkcionisanju PayPal sistema u Srbiji je domaća zakonska regulativa koja ne dozvoljava lokalni platni promet u evrima, a PayPal nema opciju korišćenja dinara za naplatu, iako ovaj sistem omogućuje domaći platni promet u Srbiji.

Prema aktuelnom mišljenju NBS PayPal može slobodno da funkcioniše u Srbiji, kao i bilo koji drugi internacionalni sistem naplate ovog tipa, ali domaća pravna i fizička lica zakonski ne mogu da koriste ovaj sistem naplate u domaćem platnom prometu, i biće kažnjeni ako to budu radili.

Postoji veći broj načina kako ovaj problem može da se reši (uključujući i iskustva u tome u Hrvatskoj i BiH), a jedno od najjednostavnijih je sistem koji se godinama koristi u platnom prometu pravnih lica – da sredstva mogu da legnu na račun u nekoj valuti koja nije dinar, ali da bi se ta sredstva koristila u domaćem platnom prometu potrebno ih je konvertovati u dinare.

Sa druge strane, u domaćem platnom prometu potpuno legalno se već više od godinu dana može koristiti sličan sistem naplate Skrill, koji legalno prihvata transakcije u dinarima.

Šta znači omogućavanje online naplate proizvoda i usluga za fizička i pravna lica u Srbiji preko Pej Pala?

Posle puštanja ovog servisa u Srbiji u aprilu prošle godine za opciju online plaćanja, nadamo se da će od oktobra napokon krenuti mnogo važnija opcija online naplate koja može uticati da se poveća broj e-prodavnica u Srbiji.

Problem je što ovaj sistem online naplate za sada ne rešava problem domaćeg razvoja e-trgovine, već se zakonski može koristiti samo za izvoz.

Sa druge strane mi se i dalje nalazimo u apsurdnoj sitzuaciji da zbog nedonošenja novog Zakona o finsijslim uslugama, prema aktuelnom mišljenju NBS inostrani sistemi online naplate po principu PayPal-a (e-wallet) mogu da rade u Srbiji, dok je trenutno nemoguće pustiti domaći sistem naplate po ovom principu!

Obzirom na uslove poslovanja preko PayPal-a, važno je da se što pre pojave i drugi konkuretni domaći i internacionalni sistemi naplate putem tzv. e-novčanika, što zavisi od NBS i donošenja tog famoznog Zakona o finasijskim uslugama, i tada će PayPal zauzeti svoje pravo mesto kao jedna od mogućih opcija online naplate koja odgovara određenoj ciljnoj grupi pojedinaca i e-trgovaca, ali nikako jedina ni najpovoljnija.

 

Napomena: Slika je preuzeta odavde.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.9/10 (31 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 10 votes)
Naplata preko PayPal-a u Srbiji od 08.10., ali kako?, 7.9 out of 10 based on 31 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 06/09/2014, RSS

17 odgovora na Naplata preko PayPal-a u Srbiji od 08.10., ali kako?

  1. Robert says:

    Meni liči kao da je (ne tako daleka) budućnost u kriptovalutama, i da će je u Srbiji prihvatiti brže od većine zemalja, a jednom kada se pređe na (digitalne) kriptovalute nema nazad. Kao što su digitalne fotografije zadomonirale tržištem u odnosu na old school koje su trebale da se štampaju sa filma.

    Naravno postoje i danas u fizičkom obliku da ih neko baš želi, ali je taj udeo postao nebitan baš kao što će i fiat novac da postane nebitan, a Narodna banka samo doprinosi ovakvom razvoju situacije.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.8/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 4 votes)
  2. Milan Stosic says:

    Članak u pravom trenutku – pošto sam u odabiru payment sistema za našu novu web aplikaciju 🙂

    Što se tiče cene – PayPal i jeste možda malo skuplji ali ništa drastično u odnosu na druge “online” payment sisteme (2Checkout, Skril, FastSpring i druge), a čak je jeftiniji od npr. FastSpringa.

    UinCredit banka možda ima povoljniju proviziju ali ima i setup fee, mesečnu pretplatu i pitanje je i da li ima neko gotovo rešenje (gotovu checkout stranicu) koja je spremna za korišćenje. Plus što za sve to mora lično da se ode u banku (barem meni u ekspozituri u Nišu nisu hteli ništa od podataka da pošalju na email već su tražili da dođem lično).

    Inače, cena nije jedini parametar za odlučivanje o odabiru sistema (barem za neki početak), već je bitna i tehnička implementacija tog sistema – da li i koliko brzo možeš da podesiš proizvode i kreneš sa naplatom, kakve su mogućnosti za integraciju u sajt/aplikaciju i sl.

    Nama su definitivno krajnji cilj Stripe ili BrainTreePayments jer su tehnički najnapredniji (Stripe pogotovo) uz skoro najniže provizije. “Jedini” problem je što, naravno, Srbija nije podržana.

    Ukoliko nekog interesuje evo dokumenta sa analizom payment sisema koju sam nedavno radio pa čisto da vidite koji su uslovi drugih sistema – http://goo.gl/myILUT. Generalno se provizije kreću od 2.5% do 7% + 0.25 do 1.5 fiksno.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.3/5 (10 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +7 (from 11 votes)
  3. Ako kupac uplatu izvrši u evrima, nema konverzije valute na strani Paypal-a, jedinu konverziju valuta će izvršiti domaća banka kada novac legne na račun u Srbiji, što je na nivou od 1% provizije.
    Razumem da kod online-shopova ne možeš sa kupcem da dogovoriš unapred valutu, ali ako naplata ide po fakturi onda dogovoriš plaćanje u evrima… ili ako ne može onda povećaš iznos na fakturi onoliko koliko ćeš izgubiti na konverziji.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.2/5 (5 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  4. Milan Stosic says:

    Inače, neverovatno mi je kako su sa tehničke (implementacione) strane, a i iz ugla korisničko doživljaja, velika većina tih payment sistema prilično zastarela, što se vidi tek kada se krene u njihovu integraciju. Zato i ne treba da čudi zašto se Stripe tako brzo “ugurao” na to tržište.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  5. Poštovani g-dine Varagiću, vrlo smo Vam zahvalni na edukativnim tekstovima uopšte o internet aktivnostima a nama posebno interesantan segment o kojem često pišete: e-trgovina. U Srbiji imamo dva velika problema u poslovanju e-trgovina: malo znanja i puno nepoverenja. Mi se joč uvek, svakodnevno, suočavamo sa pitanjima kao što su Gde se vi nalazite, Kako mogu da vidim to što vi nudite, Ko mi garantuje da ću dobiti to što naručim i slično. I dalje imamo najveći broj narudžbi telefonom a za elektronsko plaćanje imamo neuporedivo manje upita od plaćanja pouzećem. PayPal-u se radujemo, pre svega, zbog kupaca iz inostranstva, kojima je to, odavno, uobičajni način kupovine.
    Od Vas očekujemo da nas i dalje informišete i podučavate a poverenje moramo sami da izgradimo.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.7/5 (6 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 4 votes)
  6. Neca says:

    Zasto niste uzeli u obzir i payoneer kartice? Kako se one kotiraju vs skrill i paypall vidova placanja?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.2/5 (5 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +4 (from 4 votes)
  7. Steva says:

    U Srbiji je bilo i ranije lako naplatiti robu, tako da ovo što PayPal i NBS ne dozvoljavaju naplatu apsolutno nije problem. Uostalom, NBS ne radi svoj posao kako treba, tako da me baš briga za njihove komentare.
    Bolja vest je da može da se prima novac iz inostranstva. Svi ostali sistemi zahtevaju plaćanje za mesečno održavanje naloga, što za nekog ko počinje da radi nije mala stvar. Mene je to sprečavalo da radim, zato što nisam znao da li ću imati para da plaćam mesečno održavanje. Izgleda smešno, ali 10-20€ na godišnjem nivou znači puno u našim uslovima.
    Ovo je prava stvar za početnike. Strana bankovna kartica i PayPal nalog. Prava stvar. A kad skupite dovoljno para za avionsku kartu do željene lokacije… Platite je… I potrudite se da karta bude u jednom smeru.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.1/5 (9 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +6 (from 12 votes)
  8. Djurica Bogosavljev says:

    E, konačno da mogu da poslujem k’o čovek i naplatim svoj rad, a ne da se dovijam po bankama svaki put kad treba da mi legne uplata…

    @Dragane: Ne brini, srediće se sve samo da to krene…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.7/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  9. Rano sam se ponadao 🙁

    http://www.netokracija.com/paypal-srbija-85203

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Ovaj tekst je dezinformacija, demantovan od strane direktora PayPal za siri region – Damien Perilat. Interview mozete procitati ovde: http://www.netokracija.com/paypal-srbija-85203

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Cak i da se to desi, da PayPal zazivi kod nas, postojace neka vrsta nedemokratskog sprecavanja radnika trecih zemalja da posteno zarade svoj novac. Sto se tice online prodaje, ne znam kako ce to funkcionisati – videcemo.
    Bavim se freelance web development-om vec 15 godina, verovali ili ne. Predpostavljam da sam pionir u tom poslu. I dalje se bavim time a permanentno radim za jednu americku kompaniju. Mislim da sam dobar radnik s obzirom da za njih radim vec cetiri godine. Primam mesecnu platu koja je solidna za nase prilike ali smesna za mukotrpan posao koji obavljam, broj projekata u jednom mesecu i rad u radno vreme koje pocinje u 2 popodne a zavrsava se u 22 uvece.
    Pre godinu dana zavrnuta mi je slavina na Payoneeru uz obrazlozenje da vise ne mogu primati direktne uplate. Kada sam od njihovog agenta trazio objasnjenje, dobijao sam neke zbunjujuce odgovore koji su se vrteli u krug ali ni jedan nije objasnio sustinu – Zasto.
    Ovo pisem da bih ljudima koji ocekuju da ce im PayPal resiti sve probleme, kazem da ne budu preterani optimisiti. Cim vam se ustali neko placanje, zavrnuce slavine i na PayPalu. Najsveziji primer je to da mi se ista stvar kao sa Payoneer-om desila i sa Western Unionom pre neki dan. Zamislite Western Union! Najskuplji servis, cist luksuz. Jedva ubedih firmu da mi placa preo njih, i od pre neki dan vise ne mogu da koristim taj servis. Da ne govorim o blamazi koju sam nekoliko puta doziveo u banci jer me o svojoj odluci da vise ne mogu da primam uplate nisu ni obavestili. Ni mene ni moju firmu.
    Zaista, zelim puno srece svima sa PayPalom. Ja razmisljam da pocnem da se bavim poljoprivredom i da gajim prasice, muzem krave i ‘ranim kokoske. Mozda mi nista drugo i ne ostaje s obzirom da sam upoznao sve nelogicnosti i nebuloze zapadne deomokratije.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.7/5 (7 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 3 votes)
  12. Koliko ja razumem jedini problme je naplacivati ljudima iz srbije sto za moj biznis nije nikakav problem. Sve ostalo je legalno.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Kada ce vise taj PayPal???
    Toliko je miljea i tapiserija za prodati… 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Lazar Simić says:

    Dakle, ako sam razumeo šta priča Slobodan Marković iz Registra nacionalnog internet domena Srbije, mi smo dodati na spisak PayPal država još u septembru 2011. Onda smo čekali do aprila 2013. na aktivaciju tog statusa. Da li nas i sada očekuje nešto takvo?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. Nenad says:

    Komentara na tone koji brate samo sludjuju . Licno imam Skrill vec 5 godina ( bio moneybookers) radim na delcame razglednice, casopise . Provizija je 5,5 % po predmetu i + 0,15 e postavka po predmetu . Naplata na kraju meseca na prodatu robu. Primer- prodao sam deset razglednica po 5 e. Obracun koji dobijem je sledeci ( 10 x 5 = 50 x5,5% ) + ( 10x 0,15= 1,5 e) saldo 2,75 + 1,5 4.25e prosto . Kad ih sa Skrilla prebacim u moju banku ISPLACUJU MI U EVRIMA i tako 5 g. Nije tacno da vam banka daje dinare . Nevidim razlog zasto bi PayPal bio drugaciji . Moram samo da se ogradim od poslovanja kao firma ili pravnog lica to mi nije poznato . Nama koji smo na Delcampe je vazan PayPal jer Evropa uglavnom funkcionise preko PayPal i mozemo na Ebay. Sa Skrillom nije moguce

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  16. Zakon ne može da se menja samo za PayPal! Ako se dozvole transakcije u devizama u zemlji, dinar mogu odmah da otpišu, čime se gubi bitan monetarni alat, sve to zna svaki student ekonomije. NBS bi tako otpisala samu sebe!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.3/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -5 (from 7 votes)
    • vicko says:

      Kako svoju valutu nisu otpisale ostale drzave u sistemu PayPala?Verovatno imaju drugacije udzbenike ekonomije.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 4.2/5 (5 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: +6 (from 8 votes)

Komentari su zatvoreni.