fbpx

Najbolji univerziteti na svetu

Povod za ovaj tekst je clanak u Politici na temu liste najboljih univerziteta na svetu prema Webometrics rangu, na osnovu “G-faktor” metodologije.

Ova metodologija u osnovi ima racunanje broja Web linkova do posmatranog univerziteta od strane vodecih edukativnih institucija na svetu. Po mom misljenju evaluacija univerziteta u online okruzenju moze da se uradi veoma kvalitetno, a interesantnija je metodologija izvesnog Michaela Tunga koji koristi Google i to na veoma interesantan nacin:

1. Peer assessment [link:www.stanford.edu] – This is how some search engines approximate “peer assessment”, by counting the number of other pages citing you
2. Size [site:www.stanford.edu] – a larger school would have a larger web, right? =)
3. Number of faculty [dr. “home page” site:www.stanford.edu] – hopefully those professors have websites that mention “dr.” and “home page”
4. Scholarly Publications[“Stanford University” in scholar.google.com]
5. News mentions [“Stanford University” in news.google.com]

Standardne metodologije racunanja najkvalitetnijih univerziteta

Kada se prica o najrelevantnijim metodologijama rangiranja najkvalitetnijih univerziteta, za jednu od dve najbolje metodologije smatra se rang Shanghai Jiao Tong univerziteta:

– Alumni winning Nobel Prizes and Fields Medals (10 percent),
– Staff winning Nobel Prizes and Fields Medals (20 percent),
– “Highly-cited researchers in 21 broad subject categories” (20 percent),
– Articles published in Nature and Science (20 percent),
– The Science Citation Index, social Sciences Citation Index, and arts and Humanities Citation Index (20 percent)
– The size of the institution (10 percent).

Evo kako je svojevremeno u casopisu The Economist izasao clanak ciji je povod pomenuti rang. Ovde se moze videti najnoviji rang univerziteta po oblastima za 2007. g.

The Times Higher Education Supplement rang(THES) je generalno prihvaceniji zbog manjeg uticaja nobelovaca na rang:

– 60% research quality,
– 10% graduate employability,
– 10% “international outlook”,
– 20% student/faculty ratio

U 2006. Newsweek je objavio listu globalno najacih univerziteta koristeci obe pomenute metodologije.

U EU za kreiranje ranga univerziteta zaduzen je CORDIS.

Za MBA studije jedini nacin da dodjete do toga koji su najbolje institucije na svetu kod ovog tipa edukacije jesu razlicite top liste koje kreiraju razlicite institucije, kao sto je npr. lista Which MBA by The Economist, ili TopMBA.

Rangiranje univerziteta i Srbija

Za sada, obzirom na zaostavstinu, na razlicitim fakultetima postoje pojedini departmani (instituti ili katedre) na kojima se godinama ozbiljno radi na podizanju kredibiliteta institucije (ili bar njegovog) dela.

Potrebno je da sto veci broj katedri usvoji strategiju kreiranja kredibilnih edukativnih institucija putem obaveznih objavljivanja radova u casopisima sa impakt faktorom (tzv. SCI lista).

U poslednjih 5 godina postoji projekat KoBSON, koji omogucuje dostupnost preko 20.000 (!) inostranih naucnih casopisa i knjiga za sve “naucne radnike” u Srbiji.

Inace, u razgovoru sa vecim brojem onih koji bi trebalo da objavljuju radove sa SCI liste, prosto je neverovatno koliko je tu odgovora tipa – to nije realno, pa to ne moze za sve oblasti, eto ja se bavim oblascu koja nikome u svetu nije interesantna…

U svakom slucaju, dolaze vremena kada ce se ceniti samo eksplicitan rad na pravim stvarima, a oni koji to izbegavaju ce otici u penzije i proslost… Verovali, ili ne 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Najbolji univerziteti na svetu, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

1 odgovor na Najbolji univerziteti na svetu

 1. Pretražujem tvoj blog već neko vreme 😉 i upravo pronađoh ono što sam tražila i što sam znala da ću naći na ovom mestu!
  Hvala

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.