fbpx

Od oktobra Specijalističke poslediplomske studije iz e-marketinga i online PR-a

Od oktobra 2007. godine, na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu, u sklopu poslediplomske škole “IIM/EURO”, Odseka za industrijsko inženjerstvo i menadžent, počinju predavanja na novom smeru – “E-marketing i online PR”. Radi se o smeru na studijskoj grupi poslediplomskih Specijalističkih strukovnih studija iz elektronskog poslovanja, koje su osnovane dozvolom nastavno-naučnog veća FTN-a početkom prošle godine. Do sada su studije iz E-poslovanja kompletno odslušale dve generacije studenata poslediplomaca.

Smer “E-marketing i online PR” kreiran je prema novom Zakonu o visokom obrazovanju, što znači da se sastoji iz ukupno pet predmeta, od kojih su tri obavezna: E-poslovanje, Internet marketing, Online PR; i dva izborna od ponuđena tri predmeta: Internet advertajzing, Odnosi sa medijima na Internetu i Upravljanje poslovnim projektima na Internetu.

Dužina predavanja i vežbi na predmetu je 30 sati, sluša se predmet po predmet (kada se završi slušanje celokupnog predmeta – oko četiri nedelje, nakon pauze kreću predavanja i vežbe iz drugog predmeta). Predavanja i vežbe se održavaju petkom posle podne i subotom tokom dana, ili u blokovima nastave, za slučaj gostovanja predavača iz inostranstva. Kao što se može videti, studije su prilagođene uslovima zaposlenih. Nakon odslušanog predmeta, student može da polaže pripremljeni predmet za vreme slušanja narednog predmeta.

Nakon odslušanih pet predmeta, studenti pripremaju Specijalistički rad. Studije traju ukupno devet meseci, pet meseci predavanja i četiri meseca za pripremanje Specijalističkog rada. Studenti koji redovno polažu ispite i pripreme na vreme Specijalistički rad, mogu u ovom roku završiti studije.

Ove studije mogu da upišu svi oni koji su legalno završili tri, četiri ili pet godina osnovnih studija, tako da trenutno ove studije završavaju i tri Mastera, iako je titula Strukovnog specijaliste niža od titule Mastera (u poređenju sa starim Zakonom o visokom obrazovanju, Strukovni specijalista je titula koja je viša od titule koja se dobija nakon završetka bilo kojeg fakulteta, a niža je od titule Magistra). Razlog za studiranje je dolazak do dodatnih znanja iz oblasti primene e-poslovanja u praksi.

Nakon završetka Specijalističkih strukovnih studija, studenti mogu da upišu jednu godinu MBA studija na IIM/EURO posledilomskoj školi, gde im se Specijalističke studije računaju kao završena druga godina (tzv. ”koncentracija”), i gde ostaje jedna godina do dobijanja diplome E-business MBA (strukovna Master diploma).

Rukovodilac Specijalističkih strukovnih poslediplomskih studija iz E-poslovanja Dragan Varagić ističe da “do sada su studenti veoma pozitivno reagovali na predavanja i sistem studiranja na prvim Specijalističkim strukovnim studijama u Srbiji koje se održavaju na nekom državnom fakultetu. Predavači na studijama su dokazani stručnjaci iz prakse, kao i profesori sa različitih fakulteta u Srbiji koji imaju kvalitetna iskustva iz oblasti E-poslovanja. Smisao ovih studija jeste obezbeđivanje načina dolaženja do znanja iz oblasti primene elektroskog poslovanja u domaćoj poslovnoj praksi. Ovaj sistem studija ćemo nastaviti da praktikujemo i na smeru za E-marketing i online PR, gde očekujemo i podršku određenog broja marketinških i PR agencija, kao i određenog broja privrednih subjekata koji su zainteresovani za buduće kadrove iz oblasti Internet marketinga i Internet PR-a. Partnerske organizacije, između ostalog, imaju mogućnost da plasiraju svoje studije slučajeva iz ovih oblasti.”

Više informacija o ovim studijama nalaze se na sajtu www.iimeuro.ns.ac.yu.

Napomena: Ovaj clanak ce biti objavljen u sledecem broju magazina Taboo.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Od oktobra Specijalističke poslediplomske studije iz e-marketinga i online PR-a, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Komentari su zatvoreni.