fbpx

Magazin Preduzeće o kompanijskom korišćenju blogova

U aktuelnom broju Magazina Preduzeće nalazi se članak pod nazivom “Web profit” (pdf) koji je napisala novinarka Vesna Lapčić na osnovu intervjua koje je napravila sa Draganom Đermanović i mojom malenkošću. Kako je članak napisan uključujući samo delove iz intervjua, u nastavku objavljujem pitanja za mene i moje odgovore, a na blogu Dragane Đermanovic možete pročitati i njen komlpetan intervju.

1. Zbog čega je za kompanije važno da budu prisutne na blogovima?

Za razliku od klasičog Web sajta kompanije, ili online magazina koji bi kompanija napravila, blog bi trebalo da bude priča u vezi sa kompanijom iz prvog lica. Tekstovi bi trebalo da budu u stilu ličnih viđenja poslovnih problema i njihovih rešenja koje pišu i potpisuju zaposleni u firmi, tj. osobe sa imenom i prezimenom (u stilu “rešili smo ovaj problem tako, i za efekat smo imali to…”).

Kvalitetno vođenje kompanijskog bloga za efekat ima prisniji odnos sa korisnicima, jednostavnije dobijanje povratnih informacija i konverzacija sa korisnicima (posetioci bloga češće komentarišu na blogovima nego na drugim tipovima Web sajtova), kao i pozitivne efekte na promociju kompanije, njenih proizvoda i usluga (što se postiže redovnim pisanjem interesantnih tema za korisnike kompanije).

2. Za koje kompanije je preporučljivije da imaju sopstveni blog, a za koje da budu samo deo već postojećih blogova (postavljanje komentara itd.)?

Preporuka je da sve kompanije mogu kreirati blog, a efekat kompanijskog bloga isključivo zavisi od kvaliteta obrađenih tema i redovnosti pisanja (ne treba pisati svaki dan, ali kada se odabere dinamika pisanja ona bi trebalo da se poštuje). Svaka kompanija ima “dogodovštine” u poslovanju, potrebu da objasni neki svoj segment poslovanja, ili neke realno interesantne informacije o proizvodima i uslugama. Što se ovakva tematika kvalitetnije predstavi javnosti, efekti bloga su bolji.

Postavljanje komentara na drugim blogovima ima najviše efekata kada postoji sopstveni kompanijski blog.

3. Koliko se može pospešiti prodaja određenog proizvoda i kreiranje pozitivnog imidža kompanije?

Kvalitetni kompanijski blogovi češće utiču na kreiranje pozitivnog imidža kompanije, u odnosu na direktne efekte prodaje, jer je npr. jednostavnije ući u dobru konverzaciju putem bloga sa ciljem rešavanja problema klijenta (odgovori na konkretne probleme klijenata u odabranoj temi bloga), u odnosu na interesantno predstavljanje prednosti nekog proizvoda i usluga koje ne liči na hvalisanje ili čisto reklamiranje (blog nije oglasno-prodajna platforma, blog češće donosi bolju sliku o kompaniji).

4. U kom smislu blogovi mogu biti korisni i za „male igrače“ (mala i srednja preduzeća)?

Jedna od bitnih prednosti kompanijskog bloga i razlog njegove popularnosti u poslovnoj primeni jeste „vidljivost“ bloga na pretraživačima, kada se blog vodi kalitetno. Interesantni tekstovi sa bloga se veoma jednostavno i brzo šire Internetom, i na taj način povećavaju uticaj bloga u konkretnoj oblasti, a samm tim i vidljivost na pretraživačima.

Efekti koje može da da kvalitetno vođen kompanijski blog prevazilaze budžete za oglašavanje malih i srednjih firmi koje bi trebalo da daju za slične plaćene promotivne efekte. Kompanije imaju dovoljno prostora i vremena da kreiraju kvalitetnu sliku o kompaniji putem bloga, što ne omogućuje ne jedan tip oglašavanja, a trošak se svodi na vreme koje je potrebno da odabrane zaposlene osobe pišu tekstove jedan ili dva puta mesečno po osobi (u proseku).

5. Koji su dobri primeri domaćih kompanija koje shvataju važnost blogova i njihovih uticaja?

U Srbiji nema veliki broj kompanijskih blogova, a u slučaju većih firmi zastupljen je sistem pisanja vlasnika firme i određenog broja zaposlenih. Najpoznatiji blogovi ovog tipa su oni koje vode Veselin Jevrosimović (Comtrade Group), koji uglavnom na blogu prenosi svoje članke iz novina Blic, kao i Robert Čoban, koji piše na različite teme u sklopu prvog korporativnog domaćeg bloga Color Press grupe.

Dobri primeri kompanijskih blogova mogu se videti kod manjih firmi, kao što je kompanijski blog hosting firme Inventa, blog Web dizajnerke Maje Vasić, Poslovni Softver blog čiji je uspeh vlasniku (Miodrag Ranisavljević) poslužio kao povod za osnivanje firme iz oblasti koju pokriva blog. Blog Damm Keramik Studio predstavlja primer kvalitetnog kompanijskog bloga koji ne pokriva oblasti IT-a i Interneta.

6. Možete li dati primer neke kompanije u svetu koja je zahvaljujući i blogu postigla neki dobar poslovni rezultat?

Najpoznatiji svetski primer uspeha bloga (ali i kvalitetnog korišćenja ostalih društvenih medija – Facebook, Twitter, YouTube…) jeste http://tv.winelibrary.com/ Gary Vaynerchuk-a koji je uspeo da napravi biznis od bloga posvećenog ljubitenjima vina,što je u prošloj godini donelo preko 50 miliona dolara prihoda. Ovaj poslovni  uspeh je isključivo u vezi sa uspehom bloga koji je napravio g. Vaynerchuk.

Najuspešnije kompanije u vođenju svojih korporativnih blogova su: Google, Adobe, Facebook, Dell, General Motors, Delta, Kodak… (Podaci iz prve polovine 2008. g. prema servisu Technorati.com)

7. Da li bi kompanije trebalo da zaposle nekoga ko bi se isključivo bavio „blogovanjem“? I koga?

Osobe koje vode blog moraju imati veoma kvalitetna znanja iz oblasti koje pokriva kompanija, ili se može angažovati jedna ili više osoba da kreira kvalitetne blog tekstove na osnovu saznanja do kojih može kvalitetno dođi u kompaniji. pored ovog znanja, potrebno je i veoma dobro znanje odgovaranja na komentare posetilaca bloga, bili oni pozitivni ili negativni (konverzacija).

Veoma je bitno da osobe koje pišu blog (uvek je dobro da ih bude više u firmi) imaju prethodna znanja o vođenju bloga, i da im kompanijski blog ne bude prvi blog koji vode. U praksi kompanije najčešće angažuju blog-konsultante koji treniraju zaposlene da postanu dobri “blogeri”.

Kompanije koje nemaju zposlene koji bi uspešno vodili blog obično zaposle osobu koja je već kvalitetan bloger iz srodne oblasti. Preporuka je da zaposleni (i vlasnik firme) pišu blog, a da imaju za konsultanta nekog ko zna kako se vodi uspešan blog.

8. Kako odabrati blog na kojem se oglasiti?

Najuticajniji i najpopularniji blogovi u Srbiji imaju deset puta manju posećenost od najposećenijih sajtova, i vrednost određenog bloga isključivo zavisi od vrste posetilaca koji ga posećuju. To se najjednostavnije može videti na osnovu tematike bloga (koju ciljnu grupu okuplja) i na osnovu toga ko sve komentariše na određenom blogu (koliko ima osoba sa uticajnem prema drugim osobama iz određene ciljne grupe (lideri mišljenja – opinion leaders).

Postoje liste najpopularnijih blogova u regionu (Srbija, Hrvatska, BiH, Crna Gora), kao što su lista popularnih blogova na servisu Blogodak.com i lista na servisu Blogostaj.com. Na osnovu ovakvih lista moguće je odrediti koji popularni blogovi odgovaraju ciljnim grupama kompanije za odluku o promociji putem bloga.

9. Na koji način se kompanija treba oglasiti na blogu?

Najjednostavniji način oglašavanja na blogu je kupovina određene reklame – banera, ali takav vid oglašavanja ima najmanje efekata. Mnogo je kvalitetnije platiti sponzorisani tekst koji je u potpunosti kontekstualno kreiran po principima sadržaja/tekstova bloga, jer korisnici blogova dolaze na njih zbog sadržaja, a ne zbog reklama.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Magazin Preduzeće o kompanijskom korišćenju blogova, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 18/02/2009, RSS

6 odgovora na Magazin Preduzeće o kompanijskom korišćenju blogova

 1. Marko Jevtic says:

  Preduzece je, zaista, dosta kvalitetno…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Draganva says:

  Iskreno, jeste (nije u vezani sa objavljenim člankom). Prvi put da nešto normalno čitam iz ove oblasti posle E-magazina.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Mene cudi, koliko god mi brujali o tome da tvrtke trebaju imati blogove i da je vani to sasvim normalna stvar i dalje na prste jedne ruke možeš nabrojati tvrtke koje blogaju u regiji …

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. CyberCat says:

  Kao prvo, zahvaljujem što si me u intervjuu spomenuo odnosno što si naveo moj blog kao primer kvalitetnog kompanijskog bloga.
  Drugo, mislim da još uvek mnogi nisu svesni šta blogovanjem mogu da postignu a jedan od razloga je sigurno taj što se van cyber sveta malo o tome govori. Ovaj članak je odličan i svakako će imati uticaja na čitaoce, vlasnike kompanija i njihove zaposlene.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. Draganva says:

  Twitter post o efektima ovog članka.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. Ima jedna vrlo čudna pojava koja mi smeta a to je:”kada na kompanijskom blogu kolege same sebe počinju da bodre i kažu to kolega jedva čekam svaki tvoj novi post, novu priču i tako to…”.
  Mislim da bi to ljudima trebali skrenuti pažnju jer verovatno ljudi iz iste firme ne treba da komuniciraju putem komentara na postu već bi bilo normalno u realnom razgovoru a kompanijski blog treba biti ostavljen korisnicima proizvoda ili usluga kompanije.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.