fbpx

Korporativni stratezi društvenih medija

Sa aspekta razvoja poslovne primene komunikacije putem društvenih medija, ova godina je definitivno obeležena promocijom novih profesija iz ovih oblasti, kao što je menadžer online zajednica. U poslednje vreme se se češće pominje poslovna funkcija stratega društvenih medija.

Za razliku od operativne poslovne funkcije menadžera online zajednica, strateg  društvenih medija je donosilac poslovnih odluka (en. business decision maker) koji uspostavlja funkciju društvenih medija u kompaniji, upravlja kontinuiranim sprovođenjem aktivnosti u vezi sa društvenim medijima (en. management, leadership, governance), i direktno utiče na budžete koji su u vezi sa potrebnim softverskim rešenjima i eksternim uslugama iz oblasti vođenja komunikacije putem društvenih medija.

U prethodnom videu Web strateg Jeremiah Owyang napominje da je posao koji se vezuje za korporativno korišćenje društvenih medija samo nekih 20 odsto u vezi sa nekom tehnologijom. Osamdeset odsto svih aktivnosti oko društvenih medija je u vezi sa definisanjem strategije, kao i uspostavljanjem i vođenjem poslovnih procesa u vezi sa korišćenjem društvenih medija (projekt menadžment posao).

Korporativni stratezi društvenih medija, CSMO, Direktori za društvene medije…

Iako u poslednjih godinu-dve figurira više naziva fukcije koja isključivo objedinjuje poslovne aktivnosti oko društvenih medija (Chief Social Media OfficerCMO ili CSMO, Social Media Director, itd.), priroda poslova oko društvenih medija u organizaciji koja usaglašava i objedinjuje raznorodne poslovne sektore najbolje se u praksi ostvaruje top menadžement funkcijom koja se naziva korporativni strateg društvenih medija (en. Corporate Social Strategist).

Ispostavilo se da intenzivnija primena društvenih medija u organizacijama sa većim brojem zaposlenih donosi nove probleme koji se moraju strateški i operativno rešavati na nivou cele organizacije, nad-sektorski.

Jedan od najčešćih primera koji strateški opredeljuje kompletnu aktivnost oko društvenih medija u organizaciji je problem “iskakanja FB grupa/Fun stranica”:

U jednom momentu se dešava da iz raznorodnih sektora u organizaciji dolaze predlozi ili se jednostavno otkriva postojanje novih FB aktivnosti koje su potpuno neusaglašene sa generalnim planom aktivnosti oko Facebooka, koje se obično već sprovode u delo.

Ovakve aktivnosti su obično u osnovi krajnje pozitivne (veći broj zaposlenih je odlučio da se angažuje online), ali ako rukovodilac aktivnosti oko društvenih medija izgubi kontrolu nad korporativnim nastupom na društvenim medijima, čitav sektor za društvene medije postaje servis za (reaktivnu) podršku raznorodnim zahtevima ostalih sektora u organizaciji (en. Social Media Help Desk).

Istraživanje: Putanja karijere korporativnog stratega društvenih medija

Upravo pitanja putanje vođenja organizacije u pravcu proaktivnog ili reaktivnog internog upravljanja aktivnostima oko društvenih medija tema su istraživanja Altimeter Grupe: The Two Career Paths of the Corporate Social Strategist. Be Proactive or Become ‘Social Media Help Desk.

U istraživanju je intervjuisan 51 ekspert iz ove oblasti, 39 stratega društvenih medija i 12 autoriteta iz ove oblasti. Pored nih, napravljeno je i istraživanje 140 stratega društvenih medija iz raznorodnih korporacija.

U nastavku su izdvojeni neki interesantni pokazatelji koji definišu poslovne obaveze korporativnog stratega društvenih medija.

Rezultati istraživanja na temu koje su aktuelne odgovornosti osoba koje vode timove zadužene za društvene medije govore o tome da u većini ispitanih kompanija ozbiljnije uvođenje društvenih medija u poslovne tokove je tek na početku:

– 96 odsto stratega “prosvetljava” (en. evangelize) zaposlene o mogućnostima društvenih medija.
– 74 odsto stratega u fazi razvoja strategije i planiranja aktivnosti na društvenim medijima.
– 52 odsto stratega vodi i izvršava usvojene planove aktivnosti.

Ostali odgovori plastično prikazuju koje bi trebalo da budu sve aktivnosti ove poslovne funkcije.

Istraživanje pokazuje da najveći procenat kompanija koje imaju razvijenu funkciju društvenih medija posluju na ovaj način do dve godine. Većina kompanija tvrde da imaju već formalizovane planove, ali samo 23 odsto kompanija ima dugoročne planove korišćenja društvenih medija. 71 odsto aktivnosti društvenih medija nalazi se u domenu aktivnosti marketinga ili društvenih medija (samo 6 odsto ima zasebno odeljenje za društvene medije).

Open Leadership – Stratezi društvenih medija i promene organizacione kulture

Najbitnije karakteristike ozbiljnog nastupa organizacije  na društvenim medijima su otvorenost (u dijalogu čuti argumentovane kritike, i u poslovanju ispraviti probleme koji donose kritike) i transparentnost (poslovanje organizacije koje nije prožeto nekim zakulisnim radnjama i slično – laka proverljivost načina poslovanja).

Pomenuto istraživanje ističe značaj “otvorenosti” organizacija sa aspekta ostvarivanja kvalitetnijih ciljeva aktivnijim korišćenjem društvenih medija, kroz poboljšanje interne edukacije i interne podrške programima aktivnosti oko društvenih medija.

Trideset i sedam odsto ispitanika je istaklo važnost internet edukacije i 32 odsto ostvarivanje podrške od strane zainteresovanih strana (en. buy-in form stakeholders) sa aspekta produbljivanja važnosti upotrebe društvenih medija.

Da bi se ostvarila veća otvorenost organizacije prema zahtevima korisnika koju iniciraju društveni mediji, jedan od najvažnijih zadataka stratega iz oblasti društvenih medija jeste uticaj na menjanje svesti u kompaniji u odnosu na postojeću organizacionu kulturu. Ovo je praktično zbir poslova iz oblasti internog lobiranja, upravljanja promenama u organizaciji (en. change management) i upravljanjem tokovima primene usvojenih znanja zaposlenih kroz aktuelne poslovne procese (en. knowledge management).

Prethodno navedena znanja trebalo bi da diferenciraju top menadžement funkciju stratega društvenih medija od klasične funkcije direktora ili glavnog menadžera za društvene medije.

Stratezi društvenih medija i ex-YU prostor

U našim uslovima postoji generalno veoma mali broj kompanija koje su počele sistemski da primenjuju u svojoj organizaciji strategiju komunikacije putem društvenih medija,a broj je naročito mali u slučaju velikih kompanija.

Praksa u poslednjih godinu dana na ovim prostorima pokazuje da posao oko usvajanja sistemskog pristupa komunikaciji putem društvenih medija od strane (velikih i srednjih) kompanija počinje uglavnom angažovanjem spoljnih konsultanata iz ovih oblasti – stratega društvenih medija (ovde se ne govori o operativnom vođenju naloga na društvenim medijimacommunity management).

Na području ex-YU mogu pouzdano da potvrdim da četiri osobe rade ovaj posao iz oblasti strateškog pozicioniranja kompanija u oblasti komunikacije putem društvenih medija:

Možda ima još neko za koga nisam čuo, ali…

U svakom slučaju, evidentno je da se ova oblast razvija u regionu, i da sa aspekta upotrebe društvenih medija u organizacijama koje su počele sistemski da koriste ovaj kanal komunikacije, mi ne zaostajemo puno za najrazvijenijim ekonomijama u svetu (apsolutni brojevi kompanija su nešto sasvim drugo).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Korporativni stratezi društvenih medija, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 14/11/2010, RSS

36 odgovora na Korporativni stratezi društvenih medija

 1. zubarica says:

  Prvo da vam bacim jedan hejt, kako ste rekli da očekujete :), pa da sa stanovišta moje malenkosti kažem neku autsajdersku glupost, da “podložim” :D.

  Vidite, profesore….
  Ako potražim pet ljudi koji su na vrhu top liste javno eksponiranih u Srbiji – a čije polje rada je društveni marketing, i postavim im otprilike sledeće pitanje:
  Ako imate pokrajinu od 180.000 ljudi, koja ima najvišu smrtnost na svetu od kardiovaskularnih oboljenja, i želite da utičete (i) na njihovo ponašanje – primenom (i) društvenog marketinga – odakle bi počeli?
  Ali da bude kratko – jer ako ne umete ma koji projekat da predstavite za minut, onda ne treba ni da počinjete (staro pravilo u mojoj nauci).

  …Onda dobijem pet mailova u kojima mi ispravljaju slovne, jezičke greške i koješta drugo, a suštinski nadugačko pričaju o tome – kako se piše blog (!).

  O daljoj komunikaciji sa tim ekspertima ne bih. Javno im se zahvaljujem na trudu i vremenu koje su na mene utrošili.
  Izuzetak je bio šesti – jedan naš čovek (ali iz EU) koji mi je jasno i vrlo precizno rekao u 7 tačaka kako bi to radio, sa obrazloženjima od po neku rečenicu, više nije ni trebalo.

  Da ne bude dileme, ja znam odlično koliko je ovakvo pitanje VELIKO.
  No, ne mogu da procenim da li mene smatraju ćurkom (to bi bila bolja varijanta, lol), ili nemaju znanje, ili “samo” – realno nemaju taj “pogled u visinu/širinu/daljinu”, koji je potreban Strategu, sa velikim “S”. Prosto je tako kako rekoh.

  Dakle, iz mog uskog viđenja i skromnog poznavanja vaše profesije, smela bih da potpišem da ste u pravu – navođenjem imena koje ste pomenuli.

  Kako god, ja ću da stanem ispred vas, kao starija, ako se opisani prepoznaju pa krene hejt – samo se malko sagnite 30-tak santimetara i ne bojte se ništa :).

  I – hvala na tekstu :).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Dragane, znaš li neku domaću kompaniju koja ima zaposlenog koji se bavi samo društvenim medijima? Meni se čini da smo mi još daleko od toga, ovde i PR-ovci moraju da se bore za svoje mesto u firmi, za odvojene ingerencije i odvojen budžet od marketinga, a od njih se očekuje da pokrivaju i društvene medije, samo kao deo (ogromnog) posla.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Važan post za celu oblast!
  Dragane ponosna sam na mišljenje koje imaš o meni. Obzirom da često razgovaramo i da znaš čime se bavim, možda je ok i da u komentaru pojasnim iz kojeg razloga sve što si napisao stoji.

  Strateg veoma opsežnim visokostručnim radom analizira oblast i kompaniju, alocira potencijal oblasti klijenta i samog klijenta u okviru social media okruženja, koncipira i argumentima brani Strategiju koju izrađuje kao primarni dokument pred UPRAVOM ili TOP menadžmentom kompanije i putem jasno definisanih ciljeva u sinergiji sa klijentom koordinira njenu implementaciju. On je i kreator inovativnih KPI-a koji se po potrebi za vreme implementacije Strategije unapređuju i dalje razvijaju.
  U “SM” Strategiji alati (kao deo taktike) sekundarne su aktivnosti, i po pravilu ih Strateg ne upotrebljava u ime kompanije sem radi merenja i dalje koordinacije.
  Kao i svaki drugi strateški posao i ovde strateg prodaje um i napredne ideje posmatrjući klijenta i oblast na proaktivan način osmišljavajući rešenja i inovirajući… Ali to je jedino što kompanijama zaista treba na social webu!
  Ostalo će kroz implementaciju Strategije lako i veoma prirodno da nauče sami da rade.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Posmatrac says:

  Ja tebi serdare, ti meni vojvodo.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. zubarica says:

  @Milice,
  hoćete da kažete da – pošto nema konkretnih, praktičnih preduslova da se neko bavi društvenim medijima na strateškom nivou – to ne mora ni da se zna? 🙂

  @Gaga,
  jeste, strateški menadžment, ali bih ja bila slobodna da kažem da je (bar za nas) trenutno aktuelan “samo” projektni. Znači – sve kako spada prema PMBOK-u (za nas korigovanom po WHO).
  Baš kako lepo reče gđa Milica – jedva da ima uslova i za tako nešto, a i to je posebna priča :(.

  @Posmatrač,
  ne bi verovali, ni g .Varagić, ni gđa Milica, ni gđa Gaga me ‘lebom ne ‘rane :). Evo neka sami kažu :).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. Од лично искуство морам да напоменам дека во МК е многу тешко да се врши само работата на стратег. Многу почесто се прави стратегиајта и самата мора да се спроведе затоа што расположливиот капацитет не е доволен.

  Еден чекор е да се оди на едукација, што не го одбираат компаниите секогаш, делумно заради тоа што немаат и не сакаат да развиваат ресурси во оваа област и затоа што не ја разбираат комплетно.

  Втор чекор е да се оди на комплетна имплементација што секогаш се претвора во кампањска работа затоа што на долги патеки повторно тој аранжман изгледа скапо за самите компании.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 7. Prava je šteta što velike firme sa ovih prostora ne vide potrebu da idu u korak sa vremenom, a još veća šteta je što fakultet poput ETF-a u Beogradu ne uvodi kurseve vezane za e-poslovanje, SEO i društvene mreže.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 8. Deda says:

  Na ovogodisnjem BlogOpenu sam jasno slikom i linkom svima stavio na znanje da je za mene najjaca firma upravo Dragane Djermanovic. To nije slucajno (vec na osnovu skoro godisnjeg iskustva) a sada vidim da je i Dragan Varagic pominje u odredjenom konceptu.
  Elem: znajuci ( deo ) sta PRpepper/ DDJ radi, koji su klijenti u pitanju, kakve su strategije u pitanju i koji su rezutati, slobodno tvrdim sa previse argumenata da ovde nema price o serdarima i vojvodama vec o strogim profesionalcima, nekome ko zna mnogo vise nego sto drugi znaju iako se ne istice previse.

  Zasto na neki nama znan nacin postoji potreba da se hejtuje ili da se ospore neke stvari? Nemam pojma (lazem, ali necu da kazem,lol), ali imam pojma da su ovakvi postovi itekako potrebni na nasem webu, pogotovo u Srbiji!!! Previse je kvazi znalaca koji love u mutnom uzimajuci deo kolaca na svoj nacin. Na neki nacin i to je odlicno jer onda pravi profesionalci mogu da pokazu sta je strategija, kako treba voditi i unaprediti a zatim i prepustiti odredjene poslove klijentima na samostalan rad, a pride i odrediti pravu cenu. I ne samo odrediti, nego i naplatiti!

  I da, mislim da znam jos jednu osobu iz Srbije ali necu da uvecavam spisak. Znam i par njih iz Hrvatske.

  ps. da me neko nebi pogresno shvatio, zelim da se ogradim: nisam strucnjak, nisam u tom poslu direktno,ali imam odredjenih iskustava i znanja da dozvolim sebi ovakav komentar, kao i iskustvo na netu, poznavanje skoro svih aktivnih pojedinaca i kompanija koji rade u Srbiji i okruzenju.
  pss. “Starac je čovek koji je dovršio svoj ručak i gleda druge kako jedu.”-Balzak- 😛

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 9. Bojan says:

  Morace da se prosiri ta lista, samo lagano 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 10. Goran K. says:

  Evo ga Varaga kao Soros.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 11. Ne vidim potrebu da “Corporate Social Strategist” bude nova funkcija kada taj posao IMHO treba obavljati CMO.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 12. drnch says:

  “strateg prodaje um i napredne ideje”
  “prosvetljava” (en. evangelize) zaposlene

  Ljudi moji, dal’ vi citate to sto napisete? :mrgreen:
  Ovo je mesijanstvo, sam’ tako!
  Jos par meseci i hodacete po vodi! :mrgreen:

  Sustina je u odvajanju posla/aktivnosti od predstave o njoj.
  Vas metod je prenosenje znacaja, samim tim i para, iz oblasti konkretnog rada u oblast predstave, gde bi se moglo manipulisati i unovcavati “prosvetljenje” naravno u korist “eksperata”.

  Privreda nam je na nivou malo jace manufakture pa su web i komunikacijski stratezi prvi prioritet.
  Formiramo i promovisemo socijalne mreze, a onda ekonomiji na vrat navalimo sijset lepo placenih managera istih!
  Ima se, moze se.

  Sredstva, pamet i energija ocajnicki trebaju u konkretnom poslu a ne u savetnistvu i agencijasenju.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 13. Kako se koja funkcija zove ili ne nije naročito bitno, ono što je ste bitno jeste koliko ovakva neka poslovna funkcija ima posla sa kreiranjem i koordinacijom strateškog postavljanja prema ciljevima (ne taktikama), i koliko je u sposobnosti i mogućnosti da utiče na promenu organizacione kulture.

  Smisao ovog teksta je da se oni koji rade poslove oko društvenih medija “trgnu” i počnu baviti strategijom, prenošenjem znanja i promenama u organizacionoj kulturi, ako već nisu u tom poslu.

  Kao što Dragana Đermanović kaže – biće i drugih spiskova. Pa, potrudite se da se nađete na njima 😉

  Btw. i mislio sam da će ovaj članak prouzrokovati kontraverze, što se vidi i po njegovoj oceni (suviše je mala).

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 14. @drnch Pročitajte malo detaljnije ovu studiju koja je linkovana, gde je lepo objašnjeno št su poslovi osobe koja interno u kompaniji radi ove poslove (u osnovi poslovi project managementa).

  Na ovim prostorima ima veoma malo osoba koje interno u (većim) kompanijama rade ovakve poslove, a da imaju veze sa donošenjem strategije, sprovođenjem strategije i uticanjem na menjanje korporativne kulture.

  Najčešće se ovakve funkcije stvaraju spolja, gde konsultanti treniraju zaposlene za ovakve poslove. I to je sve. I to se već dešava na ovim prostorima.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 15. Iako mislim da je sam post odličan, moram da se ne složim sa pojašnjenjem u komentaru. Verujem da postoji velika potreba (u ovom trenutku “velikim” kompanijama) za uvođenjem Corporate Social Strategist, ali ne mogu da se složim sa stavom da on treba da utiče na razvoj organizacione kulture. Ako su mu specijalnost razvoj strategija u društvenim mrežama, i online zajednici, ne znači da poseduje znanja da vodi projekte kao što su promena organizacione kulture ili da zna da koristi alate koji se merenjem te iste kulture bave. Ne bacam hejt, samo mislim da ne treba preterivati i treba precizno odrediti ograničenja posla kojim se Corporate Social Strategist bavi.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 16. drnch says:

  U mom komentaru “savetnistvo” pokriva interne managere a “agencijasenje” eksterne “strucnjake”.

  Koliko sam shvatio vi se zalazete da bude jos vise ovih prvih.
  Meni je, generalno, svejedno koji je odnos u pitanju. I jedni i drugi su debelo na grbaci vrlo nejakima.
  Saveti i jednih i drugih su otprilike:
  “Naucite da podatke o sebi i svom poslu provlacite kroz razne mustre koje vam postavimo na net. Sto vise to bolje, najbolje dok jos radite kako bi bilo azurnije. Za dzabe, naravno.
  Ako nemate vremena, platite malo nama, da organizujemo pricu o tome sta vi radite.
  A onda, kad vas se nakupi dovoljno, onda cemo mi, morati!, da se pojavimo i da vas dodatno strateski izmenadzerisemo.
  Strucno i za lepe pare!”

  Ovo su komentari na Vas post, a linkovanih 27 strana cu se potruditi da procitam kasnije, obzirom da nemam komunikacijske managere i stratege i ovo vreme ukradem od posla, cime direktno idem na rupu “expertima” 😉

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 17. Iz razgovora sa nekoliko klijenata zaključio sam da je kompanijama daleko bliži pojam Facebook oglašavanja (klasičan FB Ad), dok im je sve što je vezano za SM management maglovito.

  Sledeći stepen su oni koji broje fanove na svojim fan stranicama, što jeste važan ali nikako i jedini parametar.

  Cilj je održavati emotivnu vezu, da je tako nazovem, između krajnjeg korisnika i kompanije (proizvoda), a to je proces.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 18. Ovo sto pisem, nemojte smatrati komentarom, vec cistim konstatacijama i postavljanjem svog misljenja na ovu, zanimljivu temu, jer nemam vremena napisati citav tekst o ovome na svom blogu, iako mozda tema kao tema to zasluzuje.

  Dakle, konstatacije, pitanja i odgovori na isto:
  1. da, pojavljuju se nove profesije i tek ce se pojavljivati. Ali da li smo mi kao drustvena zajednica spremni da prihvatimo nove pozicije i iskoristimo ih u pravom smislu? Apsolutno ne. SME sektor Srbije, cast izuzecima, ima generalno jako nizak prag znanja ljudi unutar kompanija i pri tom govorim o srednjem i top menadzmentu, o ostalima i da ne govorim.

  2. funkcija menadzera online zajednice, koju ste preveli je tacno to i slazem se sa vama medjutim, moje pitanje je, kako precizno opisati radno mesto za nove funkcije koje nastaju?
  Unutar SME sektora, stanje stvari je ovako: svi rade sve!! opisi posla postoje samo i iskljucivo na papiru. Dakle u vecini SME preduzeca ne postoji ni organizaciona struktura koja je preduslov postojanja jasno definisanih radnih mesta.

  3. citiram vas “sa aspekta upotrebe društvenih medija u organizacijama koje su pocele sistemski da koriste ovaj kanal komunikacije, mi ne zaostajemo puno za najrazvijenijim ekonomijama u svetu” Sa ovim se u potpunosti ne slazem, iz dva razloga. Prvi, postavlja se pitanje organizacione spremnosti nasih firmi za pravilno koriscenje ovog kanala komunikacije i razvoja svesti top menadzmenta kompanija u srbiji o samoj funkciji i znacaju nje same? A drugo, da li je vrhunac koriscenja drustvenih medija, pravljenje fb stranice?
  Odgovor na prvo pitanje, U srbiji SME sektor nema ni strategiju sopstvenog poslovanja. Cak i ako je imaju, ona je krajnje neprofesionalno uradjena, onda ciljevi koje imaju, kada recimo angazuju nekoga sa strane kao konsultanta ili nesto slicno je u potpunoj suprotnosti od same strategije preduzeca. Pa se postavlja pitanje sta taj neko zapravo treba da uradi. Odgovor na drugo pitanje, po meni je koriscenje drustvenih medija, mnogo vise od koriscenja FB, i uspesni lideri u kompanijama ukoliko zele zaista koristiti i iskoristiti drustvene medije, oni moraju svoju i infrastrukturu, kulturu i organizacione ciljeve usmeriti u istom pravcu u kom ide i prisustvo na drustvenim medijima.

  4. Da zakljucim, Srbija ima veliki broj informaciono nepismenih ljudi, koji rade u javno sektoru, u SME sektoru itd. ogroman broj preduzeca kada im se posalje PDF se pita kako da to otvori, i nazalost to je slika Srbije. Volela bih da je drugacije ali nije. Zato, smatram da pre svega trebamo se baviti mladim ljudima, firmama na takav nacin da im pokazemo da moze bolje, kvalitetnije da rade a pritom i profitabilnije, ali moraju se nauciti osnovnim postulatima, a nove pozicije ce morati da sacekaju neko drugo vreme.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 19. Kruno Vidić says:

  izravno i u glavu, potpisujem blog post. iako mi popisi nisu draga forma, ali zbog ovih ili onih razloga, negdje se mora podvući crta. tako da se netko nađe unutra, a netko vani. čini mi se da je taj dio izazvao najviše kontroverze u .hr.

  ako se ne varam, sličnu temu je Dragan otvorio kad smo naše poznanstvo prenjeli iz on line u off line svijet. spajanje sadržaja s tehnikom SM. moja iskustva govore da je velika većina ekipe usredotočena na alate (FB, twitter, flickr, blog, YT…), ali ne zna što im je cilj, a samim time, nemaju strategiju pristupa novim medijima i društvenim mrežama.

  svima s kojima radim pokušavam objasniti da moraju definirati cilj, odabrati najbolju strategiju za njegovu realizaciju i tek onda se posvetiti taktikama, odnosno alatima, koji će ih najbolje služiti.

  po mom shvaćanju corporate social media strategist treba s upravom tvrtke definirati cilj i stalno nadzirati da se cilj ili više njih ne izgube s radara. u suradnji s community managerima pronalazi najbolju strategiju za realizaciju ciljeva. s istom ekipom definira policyje i protokole te, na koncu, nadzire da CM-ovi, s ostatkom ekipe, odrade posao kako valja.

  ključno u cijeloj priči je da CSMS bude dio uprave, tamo evangelizira, a s druge strane ima cijelu, široku sliku na oku. kako ne bi došlo do zastranjenja ili poteškoća, kako u vertikalnom, tako i u horizontalnom protoku informacija potrebnih za konverzaciju osobe/poslovnog subjekta/političke organizacije/NGO s okruženjem.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 20. Aleksandar Saša Grbović says:

  Činjenica je da su socijalni mediji postali sastavni deo poslovnih strategija (koliko uspešno to je ozbiljno pitanje)

  Kada na google ukucate How to make money with social media dobijete oko 100 miliona stranica… i stalno raste… to govori da je osim komunikacije na SM bitan i profit koji može da se tu ostvari…

  Što se tiče našeg tržišta.. ovde treba prvo naučiti privredu osnovu… pogledajte kako im “zvuče” misije i vizije, koje vrednosti nude tržištu… i ostalo… pa tek onda da ih naučite i uvedete u SM…

  Problem je što se u Srbiji zaboravio osnovni zakon gradnje… PRVO FUNKCIJA PA ONDA OBLIK (forma)….. previše formalizma i promovisanja raznih imidža…

  Biće mesta i za SM stratege… ali neka prvo nauče da proizvedu nešto što ima funkciju pa neka se posle bave formom i “emotivnim” odnosom sa tržištima….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 21. Vuk says:

  Ovako to vidim:
  S jedne strane imamo Porterov Value Chain koji opisuje organizaciju kao entitet uspostavljen sa svrhom ostvarenja profita, postavljen u neprijateljsko okruženje.
  Na drugoj strani konceptualne jednačine imamo utemeljenu tezu o nepovratnoj metamorfozi društva iz piramidalne, hijerarhijske strukture ka mrežnijoj (koju percipiramo i analiziramo kroz metaforu eko sistema).
  Stare ili nove korporacije koje na tom kontinuumu definišu svoj smisao bliže tvrdoj, isključivo profitnoj logici, neće imati lak posao oko ozbiljnog promišljanja socijalnih medija, jer na njih gledaju kao na retoričko osveženje – deo marketinga ili možda PR-a.
  Kao što su mnogi već natuknuli u komentarima, ne govorimo mi ovde o komunikacijskim protokolima nego o samopercepciji organizacija i o njihovom stvarnom razumevanju svog položaja u – jelte – društvu.
  Ovaj trend se oseća danas, a u zavisnosti od toga kako se budu odvijali valutni i drugi globalni ratovi možda naša generacija dobije priliku da zaista preuredi svet po nekom novom modelu, umesto da sve vreme mora da odgovara na pitanja kako bi zaštitili postojeće uređenje.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 22. zubarica says:

  @Drnch,
  ja sad opet moram da kažem jedno isto: pogledajte malko u širinu, ili visinu, kako volite :). Pokušaću da vam objasnim iz mog ugla, mal’ ne reče – profesionalne deformacije :).

  Kako svakako znate, prema definiciji – društveni marketing ni slučajno “ne radi” samo u korporacijama.

  Ako iz termina “Corporate Social Strategist” izuzmete prvu reč, dobićete Social (media) Strategist, koji u mom poslu ne samo da nije “novostvorena/izmišljena profesija”, nego je još i od egzistencijalnog značaja za javnozdravstveno delovanje, tj. za delovanje (realizaciju) tzv. nacionalne zdravstvene strategije.

  Kako svakako znate, i borba protiv pušenja, i borba za smanjenje smrtnosti odojčadi, i za pranje ruku, i za kvalitetnu pijaću vodu, i protiv faktora rizika, i protiv zagađenja… sve to radi društveni marketing, a ako se pozovem na pitanje iz mog prvog posta – verujte da DELUJE i to i u enormno velikim razmerama – ali to rade STRATEZI.

  Najčuveniji ovakav strateg je u “mom poslu” počeo negde 1971. godine, čisto da imate predstavu.
  U Srbiji postoji bar par ljudi koji su vrhunski stratezi na ovu temu, da zanemarim za tren koliko imaju mogućnosti da deluju.

  Šta hoću da kažem s ovoliko gnjavljenja: ako malko podignete pogled, videćete da je Pravi Strateg društvenog marketinga izuzetno potrebna vrsta znanja.
  Ono bitno je – da se ne lažemo – da pravi stratezi ove vrste u svetu često prelaze iz privrede u zdravstvo, i (uspešno) vode ogromne projekte. Obrnuto malko ređe :), mada ima i takvih, i to sjajnih.

  A zaista se ne bih upuštala ko sve šta plaća i koliko….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 23. drnch says:

  Postovana g-djo zubarice,
  iz naslova posta sam nekako razumeo da je fokus na korporativnom. Ostaje mogucnost da je naslov bio pogresan.
  Ako malko spustite pogled sa strateskih visina, i fokusirate lirsku sirinu na svoje okruzenje, videcete strahovito razrusenu socijalnu bazu, kojoj stratezi socijalnih medija zele jos i da nametnu fakture za svoje ekspertize. Za uzvrat ce nam omoguciti da diljem vaseljene, kao i u dubine sopstvenog bica plasiramo sve ono sto, ovako jadni, nismo u stanju da ni da napravimo.

  Saglasan sam da su nasem drustvu preko potrebni mnogi stratezi, ali smatram da, po redosledu, ovi medijski dolaze malo kasnije, kad resimo pitanje od cega da se prosto reprodukujemo u svim sferama.

  Oni bi prvo da stvore, i interno i eksterno prodaju divnu sliku o nasim delima, prenebregavajuci da ta slika zapravo ne postoji. Nase ja da to podrzimo u dvosmernoj pozitivnoj komunikaciji.
  Spadam u nerazumnu grupu ljudi koja nikakako nije u stanju da skonta da je rad na toj fatamorgani kljucni avangardni zamajac naseg razvoja.
  Korisno bi bilo da se raspitate ko to treba da plati i koliko. Iznenadili bi se.

  Uzgred, ne verujem previse u kampanje koje ste pomenuli, slazem se da je to najobicniji drustveni marketing i jos jedan od nacina preraspodele materijalnih dobara.
  Platis kome kazu, da ti lepo nacrtaju ono si jos od babe cuo:”peri, sine, ruke, cuvaj zdravlje, nemoj da pusis, pij cistu vodu bolje nego brlju” i jos puno drevnih mudrosti plsiranih kroz nove komunikacione kanale.
  Drustveni marketing je sasvim druga tema i ne bih da i to upetljavamo u ovu zavrzlamu.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 24. Jedan od glavnih problema predstavlja više puta pominjana činjenica da ljudi ne razlikuju strategiju od taktike (čak neki ta dva termina smatraju sinonimima). Poyvao bih vas da pročitate blog post Kruna vidića na temu razlika izmedju strategije i taktike, mislim da je uspeo veoma plastično da objasni suštinu ovih veoma važnih pitanja.

  Ovaj tekst se odnosi najviše na velike kompanije. U našim manjim firmama (do 50 zaposlenih, možda i do 100) obično jedna-dve osobe radi aktivnosti oko društvenih medija – i to je to.

  U zavisnosti od načina rada službi za marketing i PR zavisi obično zavisi i kvalitet primene društvenih medija. Moje iskustvo govori da kombinacija dobrih “učenika” i otvorenijih kompanija za nova znanja dovodi do uspeha u koriščenju društvenih medija.

  Što kompanija ima u svom poslovanju manje gluposti i zakulisnih radnji, ima više šanse da će pre usvojiti manja kruta pravila hijerarhije komunikacije koja je potrebna za sprovođenje strategije komunikacije putem društvenih medija.

  I, verovali ili ne, i u ovoj državi postoje poslovno uspešne kompanije, ne samo one koje propadaju…

  P.S. Posebno se zahvaljujem Vuku Ćosiću što se priključio ovoj diskusiji na veoma konkretan način.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 25. zubarica says:

  @Drnch,
  Znate zašto imam nick ‘zubarica’? Zato što me ljudi obično odmah potcene, pa onda nadalje krenu da mi objašnjavaju da je mleko belo, bude jako zanimljivo :). Osetim se opet kao od 25 godina, eh – hvala od srca:).

  @Dragane,
  ne deluje mi ni izgledom ni po godinama da ste rod rođeni mom bivšem profesoru iz projektnog menadžmenta, ali kao da jeste :).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 26. Jovan Jović says:

  Svaka čast!

  1. U otimačkoj, neuređenoj i antisocijalnoj ekonomiji Srbije zaista se čovek obraduje kad sretne mušteriju koja shvata, želi i ima para da plati bilo šta na ovu temu. I nisu uvek oni sami krivi…

  Avaj…
  2. Korporativni klijenti uglavnom kreću u ovakve projekte nakon:
  – naređenja sa vrha (uglavnom ako je vlasnik strana firma koja to već praktikuje u centrali)
  – “prosvetiteljske (čitaj: paprene) konsultantske seanse sa nekim od samoproklamovanih magova interneta koji je rekao da je to sada “in”
  – po naredbi iz vrha stranke da se potroši budžet javnog preduzeća kod stranačkog prijatelja (prijatelja stranke)

  3. Mali krug ljudi nabrojanih gore zaslužuje svaku pohvalu za:
  – upornost (čekati sve ove godine…)
  – sve progutane knedle (kada im je bilo krivo što je neko nedostojan dobio posao i sl.) i
  – prećutane gluposti (koje su mogle čuti od klijenata i iz medija)

  Ne zamerite na gorčini komentara, nije bila namera da bilo koga uvredim. Osećam da zaista ljudi zaslužuju sve pohvala a sa razvojem tržišta i parama biće i duže liste i veće konkurencije.

  Dosta te gorčine dolazi iz činjenice da oni koji zarađuju novac od sopstvene pameti i rada potpuno drugačije gledaju na stvar od nekog ko je kao tek svršeni student odmah dobio (???) posao u recimo Telekomu i to na mestu recimo “Menadžera departmenta za rezidencijalne korisnike i IKT razvoj bla bla..”.

  Sama činjenica da je broj ljudi koji posećuje ovaj i mnoge druge blogove toliko veliki (u odnosu na (ne)zainteresovanost države za razvoj interneta) čini mi se da je odličan znak.
  Mnogo ljudi čeka trenutak kada će se mesta CMO, CSMO itd. zaista ponuditi onima koji imaju mozga a nemaju veze.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 27. Nikolina says:

  Sve ove silne pozicije iz sfere social medija su se u prekratkom vremenskom roku previse namnozile da bi postojala cista slika sta su cije ingerencije i kako se poslovi dele…mislim mozemo mi da primenimo bilo koji klasicni model i kazemo strategija ovako, operativno delovanje onako, ali dosta toga u praksi ne funkcionise i u zapadnim firmama a kamoli kod nas gde hiljadu jos dodatnih problema i prepreka postoji…

  Btw postoji li ikakav konkretan case study o upotrebi drustvenih medija kod neke od regionalnih kompanija? Kazete Dragane da u Hrvatskoj ne postoje social media stratezi (vredni pomena), to me cudi buduci da nam po mom misljenju najbolji regionalni korporativni sajt kada je oblast drustvenih mreza u pitanju dolazi upravo iz Hrvatske – Podravkina Coolinarika? Ko je radio njihovu social media strategiju?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 28. Web strategiju projekta Coolinarika je radio Vuk Ćosić.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 29. Vuk says:

  Pravi case study bi zaista bilo zanimljivo predstaviti, da.

  Social media strategijom na Podravki se bavim od 2003 kad smo lansirali Coolinariku a potom i korpo sajt 2007 (direktna implementacija Social Media press releasea npr) pa na kraju Vegetu (2008: mreža 11 sajtova sa dosta cool hibridnim mashupom).
  Sve drugo Podravka radi sama: brand sajtove, FB aktivnosti, kampanje… tako da ta priča o uspehu ima više dimenzija i svakako više zaslužnih građana.

  A propos credits: Coolinariku osmišljava i radi tim četiri full time zaposlene na Podravki, prvih godina je tu bila i odlična vođa projekta (Tanja, sada vodi sve elektronske komunikacije) a što je možda najvažnije, od redesigna 2006 tu je ekipa Web Burze koja je jednostavno najbolja web agencija u regionu sa kojom sam ikada radio.

  BTW, ako ima zainteresovanih, pošaljite mi mail i uradim vam tokom dana (ili večeras) beta invite za temeljno redizajniranu i poboljšanu Coolinariku. Neće vam biti žao.
  vuk.cosic @ gmail

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 30. drnch says:

  @Varagic
  Procitao sam preporuceni post i saglasan sam. Izneti stav se poklapa sa tezom koju zastupam da ne treba srljati u pravljenje kuce od krova ili opterecivanje nejakih, strategijama za koje oni jos nemaju stabilnu osnovu.
  Kod nas postoje relativno uspesne kompanije. Na zalost malo ih je a struktura i poreklo mere njihovog uspeha je razlicita. Svejedno, ovaj post jeste za njih.

  Manje uspesni, medjutim, ne treba da se osecaju zaostali i retrogradni, samo zato sto prvo ne prave strategije socijalnog komuniciranja. Potreba za time dolazi tek u narednim fazama razvoja.
  Setimo se samo skorasnjeg zanimljivog projekta odlicno socijalno iskomuniciranih pantalona, koje eto ipak nisu stigle dalje od probne serije za srecne dobitnike i fanove.

  Problem je sto tehnokratske strukture pokusavaju da kazu da je strategija social media polazna osnova za svaku aktivnost. Izostanak iste devalvira sve druge napore a oni su tu da da to za pare poprave. Razvoju osnove pristupilo bi se sredstvima koja ostanu po izmirenju njihove strateske fakture.

  @zubarica
  zaista nemam obicaj da se sa “postovana gospodjo” obracam onima koje eventualno podcenim.
  Drago mi je da se opet oscate kao 25-godisnjakinja i da Vam je bilo zabavno 😆
  S druge strane i dalje mi nije jasno vase dovodjenje u vezu podcenjivanja, belog mleka i cenjenog nicka “zubarica”.
  Neka Vam ta tema ostane za neki prigodan post. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 31. Nikolina says:

  Vuce – svaka cast, najiskrenije! Pre svega na vizionarskoj ideji da jos 2003 godine postavite temelje za tako nesto, i na zaista izuzetnom projektu koji treba da sluzi za primer. Svakako da takvi veliki projekti u korporacijama podrazumevaju veliki timski rad, uskladjivanje i da jesu i kolektivni uspeh, ali upravo to usmeravanje (u pravom trenutku) mislim da je od presudnog znacaja (kad smo vec kod strategija 🙂 ).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 32. Vuk says:

  @Nikolina, hvala za razumevanje 🙂
  Evo, a kad smo već kod psihologije, verovatno si ispratila ovog čiku, ali pošto sam baš jutros nešto lovio (da ne objašnjavam sada) dodajem tebi i ostalima linkove na dva predavanja od Kahnemana (kojeg svaki strateg mora da poznaje zbog Lehrera i Arielyja):
  http://www.ted.com/talks/daniel_kahneman_the_riddle_of_experience_vs_memory.html
  http://nobelprize.org/mediaplayer/index.php?id=531

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 33. Vidim da se malo spominju imena iz Hrvatske, pa da ja nadopunim listu.

  Osim mene, mislim da bi čak 4 osobe koje osobno poznam u Hrvatskoj mogle raditi ili već rade taj posao izrazito kvalitetno:

  Bruno Šarić (SEO.hr) – definitivno prvi čovjek na području optimizacija za tražilice u ex-yu regiji

  Ivan Brezak Brkan (Acumen) – definitivno najjači čovjek na Twitteru u Hrvatskoj a i šire

  Tomislav Grubišić i Daniel Ackermann (iStudio) – već su uvelike ušli u razvoj strategija na Fejsu

  Svi bi se mogli bez imalo problema prilagoditi i napraviti dobru strategiju razvoja na društvenim mrežama.

  Sigurno ih ima još, ali ovu četvoricu znam osobno i za njih mogu jamčiti.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 34. Filipe, upravo sam to i napisao – “osobe koje bi mogle raditi taj posao”.

  Sa liste koju si napisao lično ne poznajem Tomislava Grubišića (bar mislim), i slažem se s tobom za pomenute veštine koje oni poseduju. Dodao bih da tebe doživljavam kao osobu koja ima veoma ozbiljna znanja iz oblasti online advertajzinga (ono što znam od ranije).

  Drugim rečima, slažem se s onim što si napisao.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 35. He Hehe says:

  Posmatram i ne znam čemu više da se smejem. Uvlakačkim komentarima ili samom tekstu.

  U prepoznatljivom maniru “profesor” piše o nekoj temi, naravno, na osnovu stranih klipova i tabela, koje, ma koliko bile relevantne, ipak ne mogu biti primenjive za situaciju u našoj zemlji.

  Na kraju, mrtav ‘ladan i bez blama, imenuje sebe kao kompetentnog za posao društvenog stratega, neizostavnu Đermanović za koju se zna mahom po tome što sama priča o sebi, a nevaljalom učeniku Miloju lepi etiketu “može da prođe”. Iz ove priče Miloje je čak i najbolji, jer, ma koliko bio svaštar po pitanju angažmana, i koristi svoj društveni kapital u poslovne svrhe-od njega nešto može da se nauči (bilo na dobrom ili lošem primeru).
  Takođe, dotični ima prizeman i pristupačan nastup prema onima koji mu se obrate, otvoren je za dijaloge koje bar završi vickasto ako upadne u dijalektički ćorsokak.

  Tako da “Varagaapruvd” ne pije vodu, dragi i poštovani “profesore”. Jer vidite, masa dosta mlađih čita Vas i pulene, i pravo da vam kažem, grca od smeha. Uživajte u ulogama koje ste samo sebi dodelili, a kad vam dođe “pošljednje vrijeme”, nemojte se puno opirati silasku sa trona. Potpisujem da Vam se podsmeva bar pola ljudi sa ove liste.

  E da, nekog ste zaboravili. U pitanju je JJ iliti čuvena Sajberka. Iako preteruje sa laprdanjem, jako nervira, i kad se uhvati nečeg ne pušta ko pijan plot, ipak ima nešto pametno da kaže. Ponavljam, nervira me uglavnom, ali je cura jako smislena i organizovana za razliku od svih vas PRofesiionalaca PReduzednika.

  Eto tako. Znam da nećete objaviti ovo moje pisamce, ali znam da ćete ga pročitati, i nije mi cilj da Vas iznerviram ili vređam, već dajte malo spustite loptu, i ako želite da ostavite trag iza sebe, podelite svoje znanje i ideje, a ne samo pametovanje. Čak i onaj plagijator Istok to radi.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 36. Vila Basevic says:

  Poštovani svi!
  Mogu li ja kao laik da postavim jedno pitanjce.Znam da kasnim 2 godine 🙂
  Vidim da se ovde pominje Coolinarika…šta je na kraju Coolinarika donela Podravci. Pitam jer se ovih dana tamo dešava “revolucija” korisnika. Ako ovo nije dobro mesto da postavim to pitanje, molim da me uputite,ako znate, gde da tražim odgovor.
  Zahvaljem na odgovoru,
  Vila

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.