fbpx

Kako i zašto pišem blog postove?

Već duže vremena osećam potrebu da objasnim iz kog razloga postoji veoma raznolika varijanta pisanija na ovom blogu, koja nije uvek na prvi pogled vidljiva.

U privatnim razgovorima više puta sam čuo pitanje tipa – zašto sam pisao ovo ili ono, zašto uopšte obrađujem pojedine tematike koje nisu u direktnoj vezi sa glavnim temama ovog bloga i sl.

Već sam u određenom segmentu napomenuo zašto sam prešao na pisanje blog forme u odnosu na formu online časopisa, ali nisam objasnio zašto baš na ovaj način vodim blog.

Kako? Nije svaki tekst 100% za svakoga!

Primer prethodnog blog posta pokazuje da bez obzira što se u samom priloženom video prilogu, istraživanju i u većem delu teksta pominju velike kompanije (tekst je prvenstveno namenjen različitim top management funkcijama u većim kompanijama), čitaoci posmatraju tekst sa aspekta svoje perspektive pojedinaca ili manjih kompanija, između ostalog.

Ovaj blog posećuju veoma različite vrste osoba: od onih koji slučajno “nabasaju” na neku tematiku koja ih možda interesuje kako je obrađena, a možda i ne; preko onih koji žele da nauče nešto novo; onih koje zanimaju vesti iz struke; do onih koje interesuju izneti stavovi.

Ciljne grupe ovog bloga su:

  • Prosečni korisnici Interneta
  • Internet profesionalci
  • Uticajne osobe iz oblasti primene Interneta
  • Osobe iz oblasti marketinga, PR-a, medija
  • (Top) menadžeri iz raznorodnih oblasti

Kada se pogledaju kategorije posetilaca i ciljne grupe, trebalo bi da bude jasno da su pojedini tekstovi namenjeni potpunim početnicima (to je najvidljivije), tekstovi koji objašnjavaju aktuelne i nove trendove su namenjeni onima koji žele da nauče nešto novo (ovo veoma često ne interesuje one koji su već otpratili ovakve trendove preko inostranih Web sajtova), vesti sa ovdašnjeg Weba (naročito ranije ne objavljene vesti) interesuju sve one čini je posao Web, itd.

S vremena na vreme pišem tekstove koji se prvenstveno obraćaju tačno određenoj ciljnoj grupi, ali se trudim da budu informativni i ostalim posetiocima (naravno, ne uspeva mi to uvek).

Zašto? Da li zarađujem od blogovanja?

Jedan o razloga zašto nisam počeo odmah 2002. g. da blogujem, kada sam shvatio čemu služe blogovi (u poslovne svhe), jeste da ja ne radim ništa dok ne znam zašto bi to radio (koji je to meni smisao i cilj).

2005. g. sam odlučio da krenem u blogovanje kada sam sebi definisao (pored atraktivne forme blogovanja) ciljeve ovog bloga – skretanje pažnje ciljanih javnosti na relevantnost prikazane tematike ovog bloga (uključujući i relevantnost komentara i komentatora). Ovo se desilo relativno brzo od momenta pokretanja bloga (zato što sam sedam godina ranije imao stalan angažman na sajtu Pretraga.rs).

Korist od ovog bloga nemam često direktno (imam, ali nije naročito velika), ali zato ovaj blog služi kao dobra preporuka za raznorodne poslove iz struka kojima se bavim.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Kako i zašto pišem blog postove?, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 16/11/2010, RSS

7 odgovora na Kako i zašto pišem blog postove?

  1. Charolija says:

    Predrasude…s obzirom da sam nekako nakrivo postavljena, eto baš nisam htela da pratim blog na kome “tamo neki Varagić”, “nešto pametuje”. 🙂

    “E baš neću tamo gde svi hoće.”… Međutim koliko god bilo ovakvih kao ja, kvalitet se uvek izdvoji i sam od sebe se nametne, tako da mi je zaista postalo zadovoljstvo da čitam sve o čemu pišeš i da “kradem” znanje. 🙂

    Hvala

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Deda says:

    Pratim redovno od prvog teksta i moram naglasiti da je ovaj jedan od onih meni vrednih blogova…Puno puta nemam sta da kazem u komentarima, a ne retko spamujem na meni svojstven nacin.
    Odredjeni tekstovi su mi ulili nadu i optimizam i kada sam pomisljao da prekinem sa blogovanjem, ko meni naruceni su dosli u pravom trenutku i dali mi elan za dalje.
    Elem: i dalje vidim toliko dobrih i korisnih informacija koje na ovaj ili onaj nacin koristim u svom blogovanju ali i u profi stvarima, a koje su mi na odredjeni nacin donele mogucnost da i sam imam koristi od blogovanja. Treba iskoristiti ono sto ti nudis.
    I sam kazes da su prihodi u ovom trenutku mali, ali da blog pruza mogucmost za indirektno zaradjivanje, samo sto to mnogi jos nisu okusili pa im je strano. Prvi put kada budu uspeli da unovce odredjene stvari, bice im jasnije i uputnije da se vrate na odredjene postove sa tvog bloga.
    Ja se duboko i sa velikim zadovoljstvom zahvaljujem. Meni se isplatilo danonocno sedenje i citanje tvog bloga. Ponavljam, on je jedan u nizu koje citam redovno.
    Ponekad se iskidam od smeha kad vidim neki post na tvom blogu poput #pratipetka ili pikila-kakila, ali to samo potvrdjuje da nisi masina vec covek zeljan opustanja,lol 😛
    Srecno, Deka 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Dve knjige sam kupio ranije, to su: “Poslovanje brzinom misli” i “Vodič kroz raj i pakao internet marketinga”. Prva je imala izvanredan tajming izdavanja, druga interesantnu ciljnu grupu i kvalitet ali sam blog aktivno počeo od skoro da pratim pošto sam blogosferu upoznao preko Gaginog bloga a mislim da ovde ima dosta materijala za moju edukaciju. Pa Dragane dobio si novog čitaoca, predpostavljam da zato pišeš postove 😉 . Samo napred !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Pretpostavljao sam da vam je glavni cilj blogovanja preporuka sa angažman i verujem da se višestruko isplatilo. Danas svaki ozbiljniji preduzetnik, freelancer, menadžer, itd, pogotovo osobe iz domena visokih tehnologija diskvalifikuje sebe …u odnosu na druge, ako nema profesionalni blog. Kako je web danas najtransparentniji medij, današnji freelancer-i imaju priliku da podele sa kolegama svoje radove i razmišljanja i tako istaknu sebe u odnosu na konkurente, koji imaju samo CV. Ubacivši se u ulogu osobe koja angažuje profesionalca/firmu za neku uslugu, mnogo jača je preporuka, kada neko ima javno vidljive i objavljene radove u odnosu na nekoga ko je to samo naveo u biografiji. Dakle, blog je preduslov za uspešnu karijeru sadašnjih i budućih profesionalaca.
    Što se tiče vašeg bloga žao mi je što blog na engleskom nije zaživeo bar delom u meri kao što je ovaj blog namenjen ljudima iz exyu zemelja. Ipak je konkurencija ogromna, a ljudi koji žive u centru dešavanja, tj. USA su u daleko većoj prednosti.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Mirjana Martic says:

    Zasto citam ovaj blog?

    Ovo je jedini blog na ovom jeziku koji citam, a osnovni razlog je sto autor ima kriticki pristup i internetu i e-poslovanju, i sto analizira situaciju na Balkanu, tacnije u Srbiji. I sto nista ne prodaje 😀
    Ponekad citam i njegove prikaze novijih proizvoda i trendova, pa mi to daje jednu drugu perspektivu (ne severno-americku).
    Ako bih imala, ne zamerku, nego primedbu, bilo bi to na jezik, ali razumem da nema termina na nasem jeziku i da se snalazi u hodu. Mislim da je to vise drustveni problem nego autorov, ali eto, zapara mi oko recenica koja deluje kao da je prevod sa engleskog. Zanimljivo mi je da se govori o blogovanju kao izvoru prihoda, zato sto to vidim pre svega kao promotivnu alatku. Za mene, koja nisam citala knjige D.Varagica, njegov blog predstavlja deo njegovog poslovnog portfolia, i odaje mi sliku strucnjaka za internet poslovanje. Mozda nije jedini, mozda nije najbolji, ja druge ne znam a i ovim je moja radoznalost zadovoljena.
    Pozdrav.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Činjenica je da sam od nekoliko osoba čuo da su mislili kako sam neki prodavac magle, pa je bilo dovoljno da pročitaju određeni broj članaka na ovom blogu. To je jedna od uloga ovog bloga.

    Hvala za ove komentare.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Pera Detlic says:

    Vi ste online pr konsultant ? Vi ste daleko od profesionalca i to se vidi po mnostvo vasih izjava i tekstova ali boze moj, niko vam ne moze osporiti da se lepo reklamirate. Ja licno mislim da ste daleko od sustinskog i temeljnog znanja. Navodite neke decije projekte kao referencu i bavite se blogovanjem kao studenti u razvoju. Kacite svoj CV na pretraga.rs ? Na pola linkova jos stoji .yu ? No kako smo svi isti i jednaki svako ima pravo da radi sta hoce i zeli. Samo napred i pozdrav.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.