fbpx

Kompanijski blog – Internet prodaja guma

Više meseci želim da skrenem pažnju na kompanijski blog “Internet prodaja guma”, kao primer kako se može napraviti interesantan blog i na teme o kojima na prvi pogled nema šta puno da se piše.

Na slici se može videti primer serijala interesantnih tekstova iz jula meseca ove godine na temu Indeksa nosivosti guma, otpora pri rotaciji, a u tom periodu je objavljen i tekst na temu indeksa brzine. Ovo su primeri tipova sadržaja na blogovima koji direktno utiču na edukaciju potencijalnih kupaca sa aspekta poboljšanja kvaliteta njihove kupovine – što kupci više znaju o karakteristikama proizvoda, preciznije će kupiti ono što im treba, a po pravilu to su obično skuplji proizvodi.

Problem kod primera ovakvih tekstova je činjenica da ih treba raspodeliti na duži vremenski period (za one koji ne znaju, često pominjem moju pokojnu babu koja je govorila “ima više dana nego kolača“), a ne “ispucati” ih odmah. To za posledicu na ovom ima da su poslednji tekstovi uglavnom promotivno-prodajne prirode (praktično blog kao mesto za objavu vesti), a bilo bi dobro da promotivno-prodajne tekstove s vremena na vreme “preseći” sa informativnijim/edukativnijim/zanimljivijim tekstovima (ili još bolje napraviti sekciju vesti, a blog ostaviti za druge stvari).

Jedan od verovatnih efekata ovakvog bloga na tržištu prodaje guma (videćemo komentare nadležnih), gde baš nije uobičajeno videti kompanijske blogove jeste i informacija da zbog naglog porasta interesovanja vreme isporuke se povećava (što baš i nije popularno, jer ako se prihodi povećavaju, možda se može uložiti i malo u bolju organizaciju distribucije u uslovima povećane tražnje).

Bilo bi interesantno videti koliki je procenat online prodaje guma u odnosu na klasične vidove prodaje u ovoj prodavnici, i da li možemo videti koliki je procentualni porast bio u septembru mesecu, obzirom da ovakvi podaci indikativno upravo govore o tome da potražnja za raznorodnim proizvodima preko Neta postoji, samo se o tome za sada još uvek veoma malo toga zna.

Svakako, mišljenja sam da je ovo dovoljno dobro kreiran i vođen blog da je dobar primer onima koji žele da pokrenu novi kompanijski blog, ili onima koji žele još novih ideja za svoj postojeći kompanijski blog.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Kompanijski blog - Internet prodaja guma, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 05/11/2010, RSS

2 odgovora na Kompanijski blog – Internet prodaja guma

  1. Odličan tekst. Sve više sam pristalica korporativnih blogova, kao alata za edukaciju kupaca, a da ne pričam o sporednim efektima bloga, kao što su povećanje traffic-a i mogućnosti da sajt bude linkovan.
    U tehnološko nepismenoj sredini, kao što je Srbija, trebalo bi izvršiti što veći napr u edukaciju malih i srednjih privrednih subjekata i ohrabrivanje da ulažu veće budžete u web sajt. Jednostavno, SME treba da shvate da nemaju ništa od toga što za male pare kupe statičan sajt, koji ne može nikakav ROI da im donese.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Miljana Nimčević says:

    Ovde nadležni 🙂

    Hvala na prikazu IPG bloga, kao i na konstruktivnoj kritici. Svakako je potrebno bolje planiranje i “pečenje veće količine kolača” u periodu kada je obim prodaje i aktivnosti koje je prate manji. Upravo iz tog razloga trenutno radimo na pronalaženju saradnika čiji bi tekstovi ujedno rešili problem koji ste naveli i učinili blog još zanimljivijim i raznovrsnijim za čitaoce.

    Blog ima značajan uticaj na prodaju. Kao jedan od primera ću navesti poslednji članak na blogu o ZEETEX kombi gumama, koji je nakon 2 minuta od objavljivanja bio prvi na Guglu za ključnu frazu “kombi gume”. U trenutku kada vlada nestašica na domaćem tržištu za gume iz ovog programa, članak je uticao na povećanje tražnje/prodaje pomenutih guma.

    IPG nema klasičnu maloprodaju i prodaja guma preko interneta je bila nova poslovna delatnost kojom je preduzeće počelo da se bavi u aprilu 2009. godine. U tom smisli nemamo na raspolaganju podatke o rezultatima klasične prodaje vs. onlajn prodaje. S druge strane, prodaja od aprila do novembra ove godine je 4 puta veća od prodaje u istom periodu prošle godine i srazmerna je porastu broja posetilaca u istom periodu.

    To je svakako dokaz da kupci u Srbiji žele da robu široke potrošnje kupuju preko interneta, bez obzira na sve okolnosti u kojima se elektronska trgovina trenutno nalazi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Komentari su zatvoreni.