fbpx

Koliko domaći Web ima veze sa recesijom? Biznis “amateri” odlaze

Jedna od fascinantnih stvari na protekloj E-trgovini bila je činjenica da se za ta tri dana nije baš mogla čuti reč “kriza” (SEKA, DEKA – DOMAĆA Ekonomska kriza), a ja nisam baš video neke osobe na skupu da su na bilo koji način pesimistički posmatrali šta se na Webu dešava…

Postavlja se pitanje – da li je ipak domaći Web odvojen od sveprisutne priče o recesiji?

  • Kratak odgovor je – Naravno, nije.
  • Nešto duži odgovor je – Ako vaša privredna grana ima problema, nemojte očekivati rešenje problema jednostavnim prenošenjem posla (problema) na Web.
  • Kako je većina privrednika shvatila da od kukanja nema ništa – mora da se nešto radi da bi se opstalo, isto važi i za Web…

Bilo mi je veoma interesantno da se setim šta se sve dešavalo prošle godine od novih stvari, koje su bile najave u proleće o novim projektima do kraja prošle godine i sl. (neću ovde nabrajati, pregledajte prošlogodišnje postove na ovom blogu). Kada to uporedim sa sadašnjim predstavljanjima novih projekata, najavama koje su javne ili ne… Vidim napredak u odnosu na prošlu godinu, nikako nazadovanje…

Osnovna karakteristika domaćeg Weba u ovoj godini jeste masovniji dolazak biznis profesionalaca na Web (firme i pojedinci) i pojava sve većih suma novaca (i investicije i prihodi), čak i u onim  online oblastima u kojima do sada para baš i nije bilo…

Ova godina će biti poslednja u nizu “jalovih” godina, gde je bilo dovoljno “zauzimati” pozicije, a istovremeno nemati dovoljno dobar model zarade od tog zauzimanja mesta “lidera” – najposećeniji sajtovi po privrednim granama. Ono što sada vidim da se dešava, a tek će se dešavati do kraja godine jeste posledica čuvene posledice “neko kosi, a neko vodu nosi”, ili – to što imate neku “poziciju” u privrednoj grani, ne znači i da neko drugi ne uzima mnogo veće pare na Webu od vas.

Drugim rečima, “tehničarima” koji su se upustili u online biznis, a nisu još naučili šta je biznis (odjednom – nisu više programeri i dizajneri, već menadžeri), novac će preuzeti oni koji i na drugim mestima znaju da uzmu pare. Vreme dominantnih biznis “amatera” polako ali sigurno odlazi u prošlost…

Toliko o recesiji…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Koliko domaći Web ima veze sa recesijom? Biznis “amateri” odlaze, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 29/04/2009, RSS

19 odgovora na Koliko domaći Web ima veze sa recesijom? Biznis “amateri” odlaze

  1. CyberCat says:

    “Drugim rečima, “tehničarima” koji su se upustili u online biznis, a nisu još naučili šta je biznis (odjednom – nisu više programeri i dizajneri, već menadžeri), novac će preuzeti oni koji i na drugim mestima znaju da uzmu pare. Vreme dominantnih biznis “amatera” polako ali sigurno odlazi u prošlost…”
    Imam utisak da se naš posao (web developera i web dizajnera) pretvara u trku sa menadžerima i da se sve svodi na promociju i da se najviše govori o marketingu i (sada sve više) o content management-u, a sve manje o realizaciji sajtova s tehničkog aspekta. Ne kažem da naš posao manje vredi već da imamo težak zadatak da ispratimo trendove i bavimo se i dodatnim aktivnostima, širimo znanja i vidike – odnosno, još novih oblasti za izučavanje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Draganva says:

    Ovde se radi o “tehničarima” koji vode online servise, ne programerima i dizajnerima koji rade svoj posao.

    Posao izrade i redefinicije Web sajta sa tehničkog aspekta je sasvim dovoljno bitan, ali na nivou priče – “to treba da se dobro uradi”, i tačka…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Krenula sam da pišem komentar koji (zamalo!) da bude duži od Draganovog posta 😳
    … i setila sam se Živaljevićevog slajda sa e-trgovine09 sa Herbertom i kako se cela sala nasmejala… hm, da, čuveno “to treba da se uradi” je najveći problem.
    Puno će vremena proći dok vlasnici, manageri, direkori, businessmani, programeri, web designeri… ne shvate (kod nas) šta je zapravo Content Management i kakav je proces ustvari i gde svi moraju biti uključeni – podjednako – da bi vreme, uloženi novac i sve ostalo imalo smisla a rezultati svima bili očigledni… mislim da će se o ovoj temi tek pisati (i pričati).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Draganva says:

    Hvala Jasna, kao da smo se dogovorili 🙂 Detaljnije o kreiranju i promociji sadržaja na kursu Content Marketing Management

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Milan Tomin says:

    Da se ne bi pravio previše pametan, citiraću rečenicu koju sam iz nekog razloga zapamtio 🙂 :” We can’t solve problems by using the same kind of thinking we used when we have created them”.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. @DraganVa
    … koji jedva čekam!
    Sorry, morala sam ovo napisati ali o toj temi toliko želim da saznam, da naučim a prilika je odlična da se ne iskoristi…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Damir Trninic says:

    Dragane, da li bi mogao da pojasnis na kakav tip biznis profesionalaca si mislio, na biznis pro po nasim standardima ili po svetskim/evropskim standardima? Mislim da nisi bas potpuno korektan prema Web “amaterima” kojima pretnju, kako tvrdis, predstavlja “masovniji dolazak biznis profesionalaca na Web”. Ja se iskreno nadam da se mislio na biznis profesionalce po standardima male ali zato izopacene trzisne ekonomije Srbije, jer je stvarno cudno da ti mozes nekog nazvati biznis profesionalcem koji na Web dolazi 2009. godine, kao da Internet nije tu vise od 10 godina. Biznis profesionalac u EU ili SAD, bez bar 4-5 godina iskustva sa online modelima zarada, kako ti kazes, ili Internet modelima poslovanja, kako bih ja rekao, to nije biznis profesionalac, to je kljuske koje kaska za drugima 10 godina. Kao takav, nije pretnja ni najgorim Web “amaterima”, vec samo i jedino svojim poslodavcima i investitorima.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Jelena Mickic says:

    Dragane slazem se.

    Polako prolazi vreme u kome je “one wo/man show” bio dominantni obrazac web prisustva/poslovanja.
    Povecana konkurencija kao i obim znanja i vestina koje je neophodno pratiti namecu potrebu za specijalizacijom u znanju i industriji.

    U narednom periodu ce polako izumirati kako IT konsultanti, tako i web dizajneri kao i svi ostali strucnjaci “opste prakse” 😉

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Koliko nabedjenog samozadovoljstva u samo jednom postu…

    Koji su to profesionalci koji dolaze na veb? Oni koji su do sada prodavali sarenu lazu, parket, hardver i italijanske plocice pa se sad setili veba? Ili su prsli u svemu prethodnom pa se “vade” u virtuelnom svetu?

    Amateri odstupaju? Ko su ti amateri? Mileusnic iz Naslova.net, Zirojevic iz Donesi.com ili ona devojka (ne mogu da joj se setim imena) iz Infostud.com? Jesu oni svi poceli kao uspesni biznismeni koji su svoja bogom-dana znanja preneli na veb? Ne, oni i mnogi drugi (njih sam se prvo setio kao primere korisnih i servisa koji vlasnicima donose novac) su bili “tehnicari” ili jednostavno pripadnici nekih drugih struka koje su ideja i praksa iskalili u profesionalce.

    Novca ima u domacem vebu? Ima, al’ zamalo… Retko koji sajt je u plusu, vecina ih je samo spinoff-ova realnog poslovanja. Dobrih ideja i projekata ima, ali iole znacajnih para u vebu – jok.

    Umesto da odstupe “amateri” vreme je da odstupe samozvani vizionari i eksperti koji iza sebe nemaju niti jedan uspesan i profitabilan projekat ali imaju drskosti da sole pamet i jedni druge kastinski javno podrzavaju dok ne nacnu drugu bocu Sardoneja i pocnu da pljuju po toj istoj ekspertskoj braci…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Moj prijatelju,
    moje lično mišljenje je da ti je fraza “Biznis amateri odlaze”
    najbolja parola koju sam skoro čuo, a koja fakat savršeno precizno oslikava stanje našeg “stanja”, kakvo god da je.

    Subotica je puna primera (ne samo na internetu) da je trenutna kriza u firmama posledica činjenice da su mnoge firme po svojoj veličini prerasle “intelektualne sposobnosti” svojih vlasnika, a oni nemaju muxa (čitaj mozga) da plate pametnije od sebe !

    I za pozdrav rečenica sa Djoletovog koncerta:
    “Alo ljudi, pametni ste, nemojte više uzmicati !
    Čim jedan pametan uzmakne, dve budale uskoče !
    Nemojte više uzmicati !”

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Draganva says:

    Kako sam pisao uopšteno jedan deo čitalaca je video šta sam hteo da kažem, drugi nije. Postoji jedan deo “bivših amatera”, kao što su Brana iz Infostuda, Vladan Zirojević, itd., koji su veoma uspeli u poslu koji rade online.

    Pitanje je koliko ima ovakvih osoba kod nas na Webu? Trebalo bi da se složite – sigurno ne puno. Veliki broj vlasnika sajtova na Webu nikada ništa nije radilo sa aspekta edukacije i prakse u vođenju nekog posla. Sa druge strane, ima puno onih koji nisu “kontraverzni bizMismeni”, i koji su uspešni u svojim klasičnim poslovima.

    Ima dosta Web sajtova uspešnih klasičnih firmi koji postoje na Webu, ali ništa naročito nije rađeno oko njih, jer do nedavno vlasnici nisu videli na Webu dovoljno para, da bi dodatno ulagali u Web…

    Ta situacija se menja…

    Za sada još ne mogu da govorim o kojim se konkretno projektima radi, na osnovu kojih tvrdim ovo što sam napisao u tekstu, ali će to uskoro biti javno dostupno.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. netsrbija says:

    “Ova godina će biti poslednja u nizu “jalovih” godina”

    Ovo se ponavlja poslednjih 10 godina (otkako je internet stigao u Srbiju). Nema kredibiliteta u takvoj izjavi.

    Stvar je prosta. Pare pokrecu svet. Kad sitni trgovac bude video ociglednu korist da se oglasava putem interneta, bilo kontekstualnim bilo drugim oglasima, stvari ce se pomeriti napred. To ce se desiti tek onda kada bude postojao legalan, lak za implementranje, jeftin sistem naplate (PayPal, procesuiranje kreditnih kartica).

    Kada mnogo ljudi udje u trgovinu, prodaju necega, preko neta stvari ce se preokrenuti.

    A to znaci upravo suprotno od teze ovog posta,
    TEK ONDA KADA VELIKI BROJ LJUDI (AMATERA) UDJE U POSLOVANJE PREKO NETA PRESTACE JALOVE GODINE.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Osnova poslovnog uspeha je specijalizacija. Suština priče je jednostavna i svodi se na podelu posla u kojoj svako radi svoj deo. Kako u realnom svetu tako i na vebu. Tu apsolutno ima mesta i za tehničare i za kreativce, naravno i za osobe koje se bave sadržajima, promocijom, menadžere, itd.

    Da ne teoretišem pogledajte po forumima rasprave vođene poslednjih godina o tome zašto ima toliko malo oglasa/oglašivača na domaćem veb-u. Kad se rasprava rasplamsa ispostavi se da, za početak, veoma malo sajtova ima konkretnu ponudu a da skoro niko nema osobe koje se prodajom bave. Situacija je srećom iz godine u godinu sve bolja.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. mileusna says:

    > Posao izrade i redefinicije Web sajta sa tehničkog aspekta
    > je sasvim dovoljno bitan, ali na nivou priče – “to treba da se
    > dobro uradi”, i tačka…

    Pa i marketing i prodaja su samo jedan posao koji treba da se dobro uradi i tačka?! A da li u Srbiji možeš lakše da nađeš dobrog developera ili dobrog prodavca?!

    Problem je što ti verovatno misliš na jednu vrstu sajtova (etrgovina), a pričaš uopšteno o webu. Velika je razlika da li praviš web pretraživač ili online magazin na nekom CMS-u.

    Ja se nešto ne sećam da je Šmit osnovao Google pa zaposlio Sergeja i Larija da mu isprogramiraju taj Google i tačka, već je bilo čini mi se obrnuto. I dalje gro startapa u Silikonskoj dolini pokreću raznorazni geekovi, tako da ne vidim što bi se kod nas nešto radikalno promenilo kad mi još kaskamo za svetom nekih 5-10 godina.

    Da ne bude zabune, slažem se sa tim da se ne može više razmišljati na stari način i da se Internet biznisu treba pristupiti na jedan novi način, ali se ne slažem sa tim da će tehnički deo biti sveden na puku egzekuciju. Za neke sajtove verovatno da, tako je uostalom bilo i do sad, ali za neke inovativnije stvari, bez geekova i njihovih ideja nema ništa. 🙂 Tek posle na red dolaze ovi ostali da tu ideju što bolje ispromovišu i unovče.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. Dragan Bosnjakovic says:

    Odnedavno pazljivo pratim ovaj blog i nalazim dosta korisnih i jasno napisanih tekstova ali sada zaista ne znam “Sta je pisac zeleo da kaze?”.
    Ako je povod za optimizam redizajn http://www.lepotaizdravlje.rs i poketanje http://www.story.rs – to su toliko velike i mocne kuce morale odavno da urade.
    Ako je povod dolazak stranih (najcesce iz regiona) sajtova kao sto su http://www.furka.com ili http://www.gohome.co.rs – pogledajte samo koliko dobro posluju http://www.pogodak.rs ili http://www.boljiposao.com.
    Sa druge strane nasi sajtovi koje su pokrenuli i godinama razvijali ljudi odavde i to ljudi koji nisu bili ni biznismeni ni “bizmismeni” http://www.infostud.com, http://www.naslovi.net, http://www.donesi.com uspesno rade.
    Tako da ja stvarno ne vidim sta nam se to epohalno sprema, pogotovo u vreme SEKE.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. NN says:

    Najbolja varijanta je uvek tada kada “biznismeni” pocinju da pricaju o nekom biznisu @Draganva i ekipa

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. Srpski internet ne pogadja nikakva svetska ekonomska kriza, vise ga pogodi starost osnivaca koji kad-tad mora da se ozeni i da ima siguran prihod. Ili ce da stabilizuje svoj biznis i od toga zivi ili ce normalno da se zaposli negde 9to5 i od toga zivi.
    Mene vec godine pregazise kao dobrog programera, a za biznis sam amater … stoga ostaje mi da smislim neki novi buzzword koji ce slediti iza Content Marketing Management i da na tome zaradjujem pare. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. pokojni toza says:

    Internet biznis – prvo biznis, pa tek onda internet…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  19. Milenko says:

    Dobar primer kako jedan “uspesan Bizmismen” moze da preokrene pozitivne potencijale u negativan rezultat je i primer gospodina koji je pomenut ovde kao prodavac Parketa, Talijanskih plocica i razne Sanitarije. Njegovim ulaskom u IT, ovog puta samo sa njegovim biznis idejama, uspeo je da gotovo desetkuje jednu uspesnu mladu programersku firmu iz Nisa, principom poslovanja “pare nisu problem”, da izbaci nekoligo web sajtova koji su “crne rupe” i gutaju mnogo vise para nego sto zarade.
    Mesanjem razlicitih talenata u sve segmente tih projekata doveo je do kolapsa svakog od tih segmenata pojedinacno. Od ideje, preko dizajna, izrade, promocije i na kraju do samog sadrzaja i cilja tih web sajtova.
    Ako DraganVa misli na ulazak ovakvih profesionalaca u IT onda ce “jalove” godine biti zamenjene godinama agonije srpskog IT-a kao sto se to odavno desilo sa drugim granama privrede koje su bile interesantnije ovakvim bisnismenima iz prostog razloga sto je u tim drugim granama bilo kakvih takvih para. Ali prodavati Tus kabine i Djakuzi nije isto sto i baviti se online biznisom.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.