fbpx

Kako izbeći korak unazad: Vodič kroz izazove ažuriranja sadržaja i servisa

Suočavanje s problemima kada vaš novi sadržaj ili servis ne dostiže kvalitet prethodnog, može biti zastrašujuće za svaku odgovornu osobu i kompaniju koja je pokušala da unapredi svoj digitalni nastup.

Koliko vam se dopada kada platforme kao što su YouTube i LinkedIn eksperimentišu sa plaćenim servisima i oglašavanjem, tako što vam stalno izlaze njihove ponude?

Ovi primeri bi trebalo da pokažu kako svako ažuriranje sadržaja ili servisa nosi sa sobom rizik od nazadovanja iskustva njihovog korišćenja. Ovaj blog post istražuje kako da se nosimo s ovim izazovima i kako da osiguramo da naše svako novo ažuriranje unapredi, a ne pogorša korisničko iskustvo.

Savet: Povedite računa o svim segmentima unapređenja, ne samo o direktnom povodu za unapređenje!

Na primeru optimizacije za pretraživače (SEO) i na primeru nove verzije veb sajta, prikazano je kako se može doći do realno bolje verzije sadržaja ili servisa.

SEO Optimizacija i vrednost korisniku

Dešava se npr. da za potrebe povećanja vidljivosti sadržaja (SEO optimizacija), kompanija napravi sadržaj koji ima manju vrednost nego prethodni, jer je fokus bio na SEO-u, ne na razlozima zašto je taj sadržaj uopšte kreiran.

Ključ je u pronalaženju ravnoteže između SEO optimizacije i održavanja i/ili poboljšanja kvaliteta sadržaja. SEO ne bi trebao da bude jedini fokus, već jedan od elemenata u strategiji sadržaja.

Tehnološki napredak i korisničko iskustvo

Loše je kada kompanija naruči novu verziju sajta, koji je generalno (ili u segmentima) lošiji od prethodne verzije, iako je npr. sama tehnologija sajta unapređena. U takvim slučajevima često struktura sajta i sadžaj su iz nekog razloga unazađeni.

Često se događa da se u želji za tehnološkim unapređenjem zanemari korisničko iskustvo. Važno je osigurati da svako tehnološko unapređenje ide ruku pod ruku s poboljšanjem korisničkog iskustva, naročito u segmentu samog sadržaja i njegovog strukturiranja.

Saveti za uspešno ažuriranje sadržaja i servisa

  • Sveobuhvatna Analiza: Pre implementacije promena, za vreme njihovog projektovanja, analizirajte sve aspekte načina ostvarivanja postavljenih ciljeva za sadržaje i servise.
  • Korisnički feedback: Redovno prikupljajte povratne informacije od korisnika kako biste razumeli njihove potrebe i očekivanja.
  • Testiranje i prilagođavanje: Implementirajte veće promene postepeno, uz kontinuirano testiranje i prilagođavanje u odnosu na dobijene rezultate. Pre puštanja novog sadržaja ili servisa testirajte ga na problnoj ciljnoj grupi.
  • Balans između inovacije i poverenja: Nastojte da neprestano unapređujete digitalni nastup, ali i da održavate elemente koji su već dobro prihvaćeni od strane vaše ciljne publike.
  • Edukacija i transparentnost: Obrazujte svoje korisnike o velikim promenama i budite transparentni o razlozima iza ažuriranja.

Napomena: Povod za ovaj blog post je nekoliko primera loših sadržaja i novih verzija veb sajtova, koje sam video u poslednjih mesec dana. U poslednjem slučaju, kompanija je radila optimizaciju teksta za SEO, i za rezultat je dobila lošije predstavljanje svojih prednosti. Dodatno, već me duže nerviraju potezi kompanija kao što su Gugl, Linkedin i Majkrosoft, koji npr.  pokušava da po defaultu prebacuje čuvanje fajlova na njihovu cloud platformu.

Zaključak

Iako je težnja ka unapređenju ključna, važno je pritom da ne izgubite iz vida ono što vaš sadržaj ili servis čini vrednim za vaše korisnike. Uspešno ažuriranje sadržaja ili servisa zahteva pažljivo balansiranje između novih tehnologija i očuvanja korisničkog poverenja i zadovoljstva.

Šta ćete uraditi kako biste sprečili probleme sa kreiranjem lošijih novih verzija vašeg digitalnog prisustva?

Dodatne Informacije

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 22/11/2023, RSS

Komentari su zatvoreni.