fbpx

Investitori traže likvidnost – šansa za ovdašnji online biznis #LeWeb

Ono što je na mene ostavilo ubedljivo najznačajniji utisak na LeWeb konferenciji ove godine bio je set predavanja posvećen investiranju u preduzetničke (start-up) online biznise.

Kratak uvod u investicioni biznis: Angels, VCs, IPO, Exit

Kako pretpostavljam da većina ovdašnjih osoba baš nije naročito upoznata sa osnovama kako funkcioniše sistem investiranja u kompanije, zbog što potpunijeg razumevanja aktuelnih trendova investicionog poslovanja u online biznise, ukratko bih napomenuo najvažnije segmente aktivnosti oko investiranja u (startup) kompanije:

U osnovi, potreba za investiranjem u započeti preduzetnički poduhvat (tzv. startup kompanija) sa strane preduzetnika znači mogućnost da mala kompanija ima u startu resurse (investicija u prostor, zaposlene, tehnologije…) kao da je velika kompanija. Drugim rečima, umesto da se nova kompanija bori sa tim kako da finansira svoj razvoj, zaposleni se fokusiraju na sam razvoj biznisa.

Postoji više načina početnog (ranog) investiranja u kompanije (en. seed investing), a za potrebe ovog teksta pomenuo bih termin Angel Investing, ili kako ovde to zovu – Poslovni anđeli.

Termin Angel potiče od prakse u SAD da kada (mladi) pojedinac iskaže želju da napravi svoj privatni biznis, okupi rodbinu i prijatelje, predstavi im ideju, i tada određeni broj rođaka i prijatelja uloži neke pare u cilju pomoći novom preduzetniku u svojoj avanturi (nešto kao pokloni koji se daju za venčanje kod nas). Osobe koje na taj način pomažu svoje rođake i prijatelje se nazivaju poslovni anđeli.

Ameri ne bi bili to što jesu da ovu veoma korisnu tradiciju (ovo bi npr. mogli u ovim krajevima da pruzmemo od njih) pretoče u biznis tako što se ovaj poznati termin (Business Angels) već više decenijama koristi za investicione fondove koji investiraju u startup kompanije kapital u vrednosti do 2 mil $US (u SAD). Zauzvrat, preduzetnik daje određeni udeo u kompaniji (na osnovu raznorodnih procena, biznis planova, pregovora i sl.). Osnovna karakteristika ovih fondova jeste da imaju prilično veliki upliv u samo poslovanje kompanije, da bi je pripremili za ozbiljnije prihode, druge vrste investitora, izlazak na berzu i sl.

Venture Capital je vrsta investicionih fondova koja koja investira u kompanije pre izlaska na berzu u vrednosti preko 2 mil $US, i može se pojaviti umesto “Anđela” kao rani investitor, ali češće ulazi u narednim investicionim fazama da isplati prethodne investitore i unese dodatni kapital u kompaniju.

Naravno, kao i ostale stvari u poslovanju, investicioni biznis je nauka za sebe, i na Zapadu se najčešće uči od samih prvih investitora čiji je cilj da što više kapitalizuju svoju investiciju.

Sve ove investicione zavrzlame bi po definiciji (en. by the book) trebalo da vode do izlaska kompanije na berzu, i taj momenat izlaska na berzu se označava veoma važnim terminom IPO (Initial Public Offering). Ovaj termin je važan iz tog razloga što ako je priprema za izlazak na berzu urađena na kvalitetan način (PR buzz u vezi sa atraktivnošću kompanije za kupovinu njenih deonica), vrednost kompanije će rasti očekivanom eksponencijalnom vrednošću, što će zadovoljiti sve vrste investitora – rane investitore i nove deoničare.

Raznorodne vrste investicionih fondova imaju za cilj da kada se kompanija u koju je investirano pojavi na berzi, na koji način “izvući” uloženi kapital, a da se ne uruši (berzanska) vrednost kompanije. Ova umetnost se naziva strategija izlaza (en. Exit Strategy).

Kako ova priča (ne) funkcioniše u našim uslovima, pogledati npr. ovde, i ovde.

Likvidnost – nova ključna reč u investicionom biznisu

Okrugli sto na LeWeb konferenciji posvećen temi aktuelnih trendova a polju VC i Angel investiranja iznedrio je meni veoma novu reč u investicionom biznisu – likvidnost.

Dok je do pre nekoliko godina različitim vrstama investitora jedino bilo važno da “nateraju firmu” što pre da izađe na berzu (3-5 g.), u poslednje vreme je sve češći trend investiranja u kompanije koje već imaju razrađene načine sticanja dovoljnih prihoda da bi imali održiv model poslovanja.

Jedan od trendova koje već godinama usvajaju raznorodne kompanije jeste kreiranje nekog biznisa koji će postati interesantan velikim kompanijama, da bi ih jednostavno otkupile (en. Buyout). U tom kontekstu izuzetno je bio interesantan Okrugli sto na temu otkupa online biznisa u kojem su učestvovali predstavnici kompanija Microsoft i Google (koji su i najveći svetski kupci online kompanija).

Meni je posebno fascinantan bio potpuno drugačiji pogled na investicioni biznis od strane investicione kompanije DST International iz Rusije (!), koju je predstavio Alexander Tamas. Dovoljno je napomenuti da ovaj investicioni fond ima udela u samo tri kompanije: Facebook, Groupon, Zynga!!!! Prva kompanija u koju su investirali 2008. g. je bio Facebook (posebno obratiti pažnju na objašnjenje otkuda ovi Rusi u investicionom biznisu i zašto su 2008. g. uzeli deo FB-a)!

Kakve veze imaju ovi krajevi sa globalnim investicionim biznisom?

Orijentacija investicionih fondova na likvidnost kompanija i njihovih poslovnih modela, kao što su i sami učesnici panela govorili dovodi do mnogo veće globalizacije investiranja, što ima za posledicu da svi (internacionalno) interesantni poslovno održivi projekti sada imaju šansu da dobiju ozbiljan investicioni kapital.

Ovaj trend je za sada u začetku (imate aktuelni primer OpenFund ponude ovdašnjim online startup kompanijama), ali kako vreme bude prolazilo, ovakvih ponuda će biti sve više.

Napomena: Razlog zbog čega imam neka znanja iz ovog segmenta poslovanja je činjenica da sam sa grupom prijatelja pokušao 2000. g. da iskoristim tadašnje “sulude” varijante investiranja u SAD, pa sam se dovoljno informisao o investicionom biznisu. Na svu sreću, nismo uspeli da pripremimo projekat pre nego što će se desiti Dot Com Bubble u jesen 2000. g.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 19/12/2010, RSS

6 odgovora na Investitori traže likvidnost – šansa za ovdašnji online biznis #LeWeb

  1. VC kad investira investira u velikoj vecini slucajeva sa jedinom namerom da se firma u koju investira za nekoliko godina proda i podeli profit sa osnivacem. Ako ste osnivac koji razmislja o kapitalu, imajte to na umu 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Zar nije exit strategy kada krene nešto naopako, tj. kada biznis nema više smisla, da se što bezbolnije zatvori?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. mileusna says:

    ^ To bi pre bio “Escape strategy” 🙂 Exit je nešto što očekuje svaki startup finansiran VC kapitalom.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Надам се да ће у скорије време код нас бити више инвеститора али и људи са пословним идејама које би инвеститорима биле интересантне. Драго ми је што је грчки премијер подржао деловање “Openfund-a” и било би лепо кад би их подржао и наш премијер, барем симболично у виду изјаве или саопштења медијима.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Ideje su takođe problem u Srbiji. Veoma je malo revolucionarnih stvari za svetsko tržište. Uglavnom ljudi ovde hoće da kopiraju nekoga, ko je uradio nešto za lokalno tržište.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Jag tycker om din hemsida, jag kommer tillbaka hit varje vecka pga fantastiska inlägg som detta!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.