fbpx

Internet marketing trendovi za 2008. godinu

Pregledao sam dosta Web lokacija na ovu temu, koja se obično “načne” krajem prethodne ili na početku nastupajuće godine. Kao i u svemu ostalom, ima dosta neozbiljnih, ali zato i značajan broj veoma interesantnih predviđanja za ovu godinu.

Najlepše želje, više nego trendovi…

Na početku bih skrenuo pažnju na određene trendove za koje se postavlja pitanje da li će biti aktuelni u 2008. g., a za neke se postavlja pitanje da li će ikada biti aktuelni.

 1. Open Ad Networks – ovo je po meni najzanimljivija naznaka novog trenda koji se zasniva na sistemima prodaje oglasnog prostora preko različitih nezavisnih mreža. Neki autori smatraju da ovo može biti ozbiljna konkurencija Google AdSense programu (pročitati veoma dobar opis funkcionisanja ovog tipa mreža).
 2. Vendor Relationship Management (o ovome sam pisao nedavno) – ovo je trend više sa aspekta strategije poslovanja organizacije, ali u sebi ima marketing kao osnovu ponašanja. Veoma teško da će se nešto toliko bitno desiti na ovom planu da bi postalo trend u ovoj godini. Mislim da će za ovo trebati godine, a možda i više… Sasvim je druga priča koja se odnosi na segmente koji čine VRM (pogledati u nastavku).
 3. Attention Marketing/Advertising – sistemi marketinških i advertajzing tehnika i/ili strategija koji se zasnivaju na skretanju (osvajanju) pažnje korisnika su definitivno aktuelni, jesu trend koji će definitivno doći, ali ne mislim a će se to desiti u toku ove godine (možda samo početni pokušaji). Bez obzira što se u eMarketer-ovom veoma interesantnom članku o skrivenim online trendovima pominje priča o neuspešnosti postojećih modela oglašavanja (predlaže se da je budućnost oglašavanja u kreiranju zanimljivih sadržaja umesto klasičnih reklama, koje na pravi način skreću pažnju /attention/ korisnicima), što definitivno dolazi do izražaja u poslednje vreme. Obratiti pažnju na razvoj standarda APML (Attention Profiling Markup Language).
 4. Behavioral Marketing/Advertising – Različiti autori već godinama predviđaju značajniji razvoj ovog koncepta (plasiranje reklamnih poruka u odnosu na prethodno ponašanje posetioca sajta), ali se ništa značajnije ni ne dešava godinama. Mislim da se uskoro neće ni dešavati ništa spektakularno sa ovim trendom (veoma je komplikovan za implementaciju, i treba dosta oglašivača da ga koristi da bi imao poslovnog smisla).
 5. E-mail marketing – Neki bi hteli da ova godina bude godina povratka e-mail marketinga na velika vrata – ali teško da će se to desiti.

Trendovi koje bi trebalo ignorisati u 2008. g.

Jedan od najinteresantnjih članaka na temu trendova 2008. g. jeste tekst Iana Luriea na temu 11 trendova koje treba ignorisati u 2008. g. Posebno su mi interesantna četiri trenda koje napominje Lurie:

 1. Facebook. Veliki broj ostalih osoba koje su se latile posla objavljivanja trendova skoro obavezno pominje Facebook u pozitivnom svetlu. Sve veća pojava spam-a, nemogućnost oglašavanja za manje oglašivače (što omogućuje većina kontekstualnih ad mreža) i problemi sa sigurnošću podataka, definitivno ne predstavljaju način dolaženja do još svetlije budućnosti za Facebook u ovoj godin. Lično, meni se ovaj servis sve manje dopada kako vreme prolazi, zbog velike količine bespotrebnih komunikacija koje donosi ovaj servis u poslednje vreme.
 2. Social Networks. Iako sve relevantne agencije koje se bave analizom Web tržišta oglašavanja proriču lepu budućnost za socijalne mreže, iz višegodišnjeg predviđanja trendova može se lepo videti da je taj porast više stvar trenda oglašavanja, u odnosu na stvarne efekte istog. Razlog za to pročitati u delu Attention Marketing.
 3. Vertical Search. I ovaj trend može ući u kategoriju lepih želja, jer se o njemu priča u poslednjih osam godina (pored sistema lokalnog pretraživanja). Radi se o tome da samo u određenim oblastima postoje uspesi u pretraživačima po vertikalnim industrijama (npr. Mobile.de, Download.com), ali to svakako nije trend.
 4. Blog Earnings. To se kod nas može lepo videti, da će samo najjači blogovi zarađivati neke ozbiljnije pare (koje su sasvim lepe na Zapadu), a za ostale…
 5. Ovde bih dodao priču o pojavi neverovatnog pretraživačkog servisa koji će zaseniti Google, ali videćemo…

Izvojeni Internet marketing trendovi za 2008. g.

Za početak bih preporučio da pogledate veoma lep pregled tehnika Internet marketinga za 2008. od Jeremiah Owyanga, obiman pregled previđanja za nove medije od Robina Gooda, kao i nekoliko različitih predviđanja sa ReadWriteWeb bloga.

Izdvojio bih sledeće trendove koji su mi skrenuli pažnju:

 1. Privacy. Sve se više priča o rešavanjima problema privatnosti na Webu i preuzimanje kontrole sopstvenih podataka od strane korisnika. Pogledati ovaj tekst.
 2. Open Source. Ako se izuzme priča o mikro formatima (koju sam čak napomenuo prošle godine), koji neće doživeti spektakularan ulazak na mainstream Web scenu, pregledati ovaj post sa ReadWrite Web-a.
 3. Widget Advertising. Svi koji su krajem 2006. i početkom 2007. godine prognozirali uspeh Widget-a, pogodili su! Trend Widžetizacije se nastavlja i u ovoj godini, uključujući i različite manje ili više interesantne forme oglašavanja putem widgeta…
 4. SEO/SEM evolution (pogledati ovo glasanje) – Veoma je verovatno da će SEM postati sve sofistiraniji (integracija većeg broja podataka u rezultate pretraživanja/kontekstualno oglašavanje), a videćemo da li će se obistiniti slutnje da će SEO u ovoj godini početi da biva sve komplikovaniji za izvesti (pogledati samo primer optimizacije za lokalna Google pretraživanja).
 5. Online Video marketing postaje sve ozbiljniji, a nije ni čudo, kada toliko liči na TV (i sa aspekta troškova produkcije, što odgovara advertajzing agencijama).

Napomena: Za praćenje trendova definitivno je potrebno znanje engleskog ili nekog drugog svetskog jezika. Studentima veoma često govorim da ako hoćete da se bavite Internetom, bez znanja engleskog ne možete napredovati onoliko koliko mogu oni koji znaju taj, ili neki drugi svetski jezik.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Internet marketing trendovi za 2008. godinu, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

4 odgovora na Internet marketing trendovi za 2008. godinu

 1. Fin text, ali bi mnogo radije čitao text koji se odnosi samo na domaće prilike i neprilike u oglašavanju.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Eniac says:

  Fino nema sta, hvala

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Ja bih rekao da će se sve uglavnom vrtiti oko social sajtova koji su već preuzeli dobar dio internet korisnika, ali i 5 od 10 pozicija u rezultatima pretraživanja Googlea za male, srednje, ali i money making ključne riječi. Sumnjam u bilo kakve propasti bilo koje social mreže jer mi to zvuči kao i sve najave kraja Googlea iako moram reći da social mreže “ugrožavaju” Google. Po meni ostavit sve i jačat profile.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Draganva says:

  Ceo štos je upravo u onome što sam napomenuo kod ovog tipa social networking sajtova (naročito je interesantna pojava ciljanih social sajtova – niche social networks), jeste da za oglašavanje na njima sve više počinju razmišljanja na temu kreiranja sadržaja u odnosu na reklamne poruke, tj. postepeni prelazak na online PR tehnike, kada se radi o efektima promocije na oglašivačkim mrežama.

  Što se tiče situacije kod nas, pisaću uskoro članak na ovu temu.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.