fbpx

100% flash sajt loše utiče na online reputaciju, poslovanje i promociju: Primer Medoprodukt, Tavankut

Update 04.03.2011.: Sajt je i dalje isti – 100% flash

Već neko vreme razmišljam da napišem članak o kompaniji Medoprodukt iz Donjeg Tavankuta, a naslov uopšte nije trebalo da bude ovakav kakav je napisan, čak sam svojevremeno mislio da ga naslovim sa – Reklama sa namerom.

Kada se malo pogleda po radnjama u Srbiji (bili to neki mali marketi ili mega-marketi) u svakoj praktično dominiraju konzervirani proizvodi (povrće, voće) ove kompanije. Tako je već godinama (iako sam u poslednje vreme primetio da se u nekim prodavnicama našto smanjila količina njihovih proizvoda, jer je veća konkurencija na rafovima). Pristojnim odnosom cene, kvaliteta i dostupnosti proizvoda, uspevaju već godinama da se nametnu domaćim kupcima konzerviranog povrća i voća.

Moj sin “tamani” njihov krastavac, a probali smo i većinu ostalih njihovih proizvoda koji su dostupni u marketima. Neke kupujemo redovno (kada uzimamo taj tip proizvoda), a neke s vremena na vreme.

U svakom slučaju, upravo prethodna dva pasusa je trebalo da budu glavni razlog i okosnica članka koji sam hteo da napišem za jednu firmu čiji proizvodi mi se dopadaju već duže vreme, ali kada je došlo vreme da se konkretno pripremim za pisanje članka i krenuo da pretražujem po Internetu…

O samoj firmi, i o vidljivosti (dostupnosti) poslovnih podataka

Firma Medoprodukt d.o.o. iz Donjeg Tavankuta postoji preko 50 godina, a 2006. g. u postupku privatizacije pojavila se na berzi, da bi bila potpuno preuzeta od strane Živojina Đorđevića (koju je kupio nakon prodaje kompanije Fresh&Co).

U prvih 100 rezultata pretraživnja na Google-u za frazu “medoprodukt tavankut” (jer nisam znao da li ima firmi sličnog imena kod nas i u regionu, a znam da je firma iz Donjeg Tavankuta) ne dobija se zvaničan sajt kompanije,  a za pretrage ključne reči “medoprodukt” na srpskom jeziku je 7-8, a na internacionalnim pretragama je prvi rezultat (obzirom da u title tagu piše “Medoprodukt”). Kako je adresa sajta “veoma logična” – www.medofino.com, do nje sam došao preko jednog od postojećih poslovnih Web adresara, čiji se rezultati nalaze među prvih 100 rezultata za prvo-pomenutu frazu (eto jednog od razloga postojanja online poslovnih adresara…).

Interesantno je da se ova firma pominje na en. Wikipediji u sklopu predstavljanja priče o ajvarima (nikako “krivicom” nekoga iz ove firme) – inače dopada mi se njihov ajvar više od ajvara firmi koje su pomenute u članku kao proizvođači ajvara. Postoji i info na više mesta o njihovom kesten pireu koji je dobio zvaničnu oznaku “Najbolje iz Vojvodine“.

Flash Web sajt ove kompanije (tipičan primer “flajer Web sajta”) je urađen samo na engleskom jeziku (što je generalno OK), a jedino sa tog sajta što je vidljivo na pretraživačima je ključna reč “Medoprodukt”. A gde su reči voća, povrća, proizvoda… koje bi mogle da dovedu nove inostrane klijente ovoj kompaniji? Da ne pominjemo eventualne ozbiljnije varijante kreiranja B2B sajta za naručivanje, i sl.

Isključiva krivica za štetu firmi nanetu kreiranjem 100% flash sajta leži na firmama koje prave ovakve sajtove!

Kada neka firma da zahtev za kreiranje svog sajta, predstavnici firme nisu dužni da znaju da 100% flash sajt NIJE VIDLJIV NA PRETRAŽIVAČIMA. Čak i kada traže takve sajtove (jer su ih videli dosta i po svetu), sajt se veoma lepo može uraditi kombinacijom flash elemenata sa tekstom koji je vidljiv na pretraživačima. Postavlja se pitanje, sa kojim ciljem se pravi Web sajt, ako se do njega ne može doći putem pretraživača (obzirom da praktično svi korisnici Interneta traže određene stvari do kojih dolaže preko nekih od pretraživača). Ali, veoma je važno napomenuti da je ovo pitanje za kreatore flash sajtova.

Išao bih dotle da tvrdim da firme koje insistiraju na pravljenju 100% flash sajtova nisu profesionalci u oblasti izrade Web sajtova, jer ne odgovaraju na osnovne potrebe firme u online okruženju!

Ovo ne znači da nema pozitivnih primera 100% flash sajtova, ali oni su retki i opravdani su u specijalnim slučajevima (poznati brendovi, poznate firme, mikro-sajtovi koji se promovišu preko klasičnog sajta kompanije, i sl.). Npr. veoma je interesantan primer Shweppes-ove kampanje za filmove koji se mogu gledati samo preko Interneta. Meni se npr. dopada sajt Absolut.com, ali… to je Absolut! Da li je vaša kompanija poznata u svetu kao Absolut votka? Na mojim predavanjima (naročito kada je  na njima prisutan veći broj dizajnera) obavezno ističem da je flash tehnologija sasvim OK, ali samo kao elemenat stranice, ili kreiranje klasičnog sajta sa linkom/banerom do flash sajta.

Napisani tekst predstavlja moju reakciju na neodgovorno ponašanje onih koji misle da rade veoma dobru stvar kreirajući 100% flash sajt, iz čistog nepoznavanja posledica toga što rade za firmu koja im je klijent (pročitati ovaj tekst).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
100% flash sajt loše utiče na online reputaciju, poslovanje i promociju: Primer Medoprodukt, Tavankut, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 13/01/2008, RSS

21 odgovora na 100% flash sajt loše utiče na online reputaciju, poslovanje i promociju: Primer Medoprodukt, Tavankut

  1. Miloje Sekulic says:

    Apsolutno se ne slazem sa osnovnom tvrdnjom ovog teksta, citat: “Isključiva krivica za štetu firmi nanetu kreiranjem 100% flash sajta leži na firmama koje prave ovakve sajtove!”!
    Smatram da apsolutna krivica krivica za štetu firmi nanetu kreiranjem 100% flash sajta leži na osobi iz firme koja je sajt narucila i platila!
    Izvinjavam se ali intenet u Srbiji postoji vec vise od 10 godina. Ima sasvim dovoljno tekstova na internetu, u stampi, knjiga i kurseva iz oblasti interenet marketinga i drugih nacina da osoba koja zauzima mesto u firmi sa koga moze da odlucuje o ulaganju sredstava u izradu sajta ima gde da se obavesti cemu internet prezentacija treba da sluzi i koji bi trebao da bude osnovni razlog za njeno pravljenje. Sam zdrav razum veoma pomaze u ovome.
    Pri tom ova osoba apsolutno ne mora da poznaje tehnologiju. Sasvim je dovoljno da u ugovoru za izradu sajta stoji da ce poslednja 1/4 novca za njegovu izradu biti isplacena kada sajt za odredjene kljucne reci bude zadovoljavajuce indeksiran (zavisno od industrije i snage pozicija konkurencije na internetu).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Draganva says:

    Moje je mišljenje da naručilac treba da zna stvari koje se odnose na kreiranje kvalitetnog online nastupa, ali ne mora.

    Da li ova tvrdnja znači da ja moram da naučim koja je to dobra farba ili ne, ili mi to preporučuje sam farbar, ili se informišem u farbari? Ja mogu da saznam te stvari, ali ne moram (uopšte me ne interesuje da znam koja je to dobra farba ili ne, ali me interesuje da angažujem one koji to znaju i da odrade posao najbolje moguće za pare koje im se daju).

    Dobar izvođač radova treba da preporuči najbolju varijantu online nastupa, u odnosu na potrebe kompanije. Ne mora u kompaniji biti ljudi koji se razumeju u ovu oblast, što ne znači da ne bi trebalo.

    Poenta ove priče je da web development firme i pojedinci koji insistiraju na 100% flash sajtovima praktično nude “mačku u džaku”. Profesionalno bi bilo, po mom mišljenju da ukažu na posledice kreiranja 100% flash sajta, i da predlože drugačiji tip rešenja koje sam pomenuo u tekstu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Ja uvijek upozoravam na to, no sva sreća da se to jednostavno da zaobići. Ukoliko netko ima 100% flash sajt neka jednostavno napravi i HTML verziju weba pa posjetitelju da na biranje koju želi. Time ne mora baš micati flash verziju, a dobiva verziju koja mu omogućava bolju promociju. Malo je skuplje onda, ali kaj se može.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Ne slažem se da naručioc mora znati o webu, ni jednu jedinu reč. Kao i u svakoj trgovini, poželjno je ali ne i nužno. Ja prvi ne želim da svoju energiju i vreme trošim na sve proizvode i usluge koje kupujem. Želim da imam prodavca kome verujem, koji je dokazao svoje kvalitete i to je to.

    Inače, sam sajt kompanije je jako fin, meni je baš prijao. Napravljen za ljude. Šteta je što firma koja ga je izradila nije imala malo sluha i za pretraživače. Iskreno, više se radujem ovakvim sajtovima nego nebulozama gde su i konstrukcije rečenica okrenute SEOu, a takvih je svakim danom sve više.

    Nije mi jasno zašto firma koja posluje i na srpskom tržištu nema sajt i na srpskom.

    Sama koncepcija sajta je takva da se veoma lako i brzo može napraviti html verzija. Staviš meni, svaki prozivod na pojedinačnoj strani i voila u roku od jednog sata eto i html verzije.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Draganva says:

    Sasvim je drugi problem što ne postoji dovoljan broj kvalitetnih stručnjaka iz oblasti SEO koji znaju da naprave dobar odnos između teksta koji je vidljiv na pretraživačima (2.) i kvalitetnog teksta koji se obraća korisnicima sajta (1.).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Odličan tekst čiji ću link prosleđivati klijentima da pročitaju. Hvala gosp. Varagiću.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Inace , sa tehnicke strane je apsolutno simulirati ceo markup koji je potreban za potrebe flash aplikacije ( sajta ) da bi on bio vidljiv pretrazivacima .

    Poenta je sto je cena kostanja kvalitetnog SEO sajta i dobrog odradjenog xhtml sajta , visestruko razlicita , flash je tu daleko skuplji …

    Nije stvar da li je tehnologija kriva za bilo sta , vec kako je ti koji koriste tu tehnologiju upotrebljavaju …

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. bjuti says:

    Слажем се у потпуности, ал’ “газде” су чуле за тамо неки флеш и хоће само то. За неповеровати.

    Флеш је одлична алатка која се пречесто злоупотребљава.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Naterao si me da napišem članak i ponovo promovišem “Stevino pravilo“.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Shin-en says:

    Ја купујем само њихов кестен пире, не знам да ли је најбољи али мени се свића 🙂

    А ово за Флеш је стварно брука…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. dsdsfdsf says:

    Eee, Varagicu, nisam procitao sav tvoj komentar, jer je besmislen, a pogotovo kada se uzme u obzir ko je tvorac pomenutog sajta: http://www.heavyform.com
    COVEK JE GENIJE ZA DIZAJN, A I ZA FLASH!
    Tvoja kritika za njegovo delo, govori to da treba da menjas profesiju!
    – Generalno se trudim da ne kritikujem, ali, ovo, nisam mogao da…

    P.S. Dodaj “blank” na link: “Kako je adresa sajta “veoma logična” – http://www.medofino.com, do nje sam došao preko jednog od postojećih poslovnih Web adresara…”.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. dsdsfdsf says:

    Stevo, nadam se da si ti dizajnirao “tvoje” sajtove, jer bi bilo sramota za PRO dizajnera…
    (Dobar si programer i toga treba da se drzis.)
    P.S. http://www.deephousegroup.com/
    ??

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. dsdsfdsf says:

    Ni ovo nije tacno:
    “U prvih 100 rezultata pretraživnja na Google-u za frazu “medoprodukt tavankut” (jer nisam znao da li ima firmi sličnog imena kod nas i u regionu, a znam da je firma iz Donjeg Tavankuta) ne dobija se zvaničan sajt kompanije, a za pretrage ključne reči “medoprodukt” na srpskom jeziku je 7-8, a na internacionalnim pretragama je prvi rezultat (obzirom da u title tagu piše “Medoprodukt”). Kako je adresa sajta “veoma logična” – http://www.medofino.com, do nje sam došao preko jednog od postojećih poslovnih Web adresara, čiji se rezultati nalaze među prvih 100 rezultata za prvo-pomenutu frazu (eto jednog od razloga postojanja online poslovnih adresara…).”

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. dsdsfdsf says:

    “Kada neka firma da zahtev za kreiranje svog sajta, predstavnici firme nisu dužni da znaju da 100% flash sajt NIJE VIDLJIV NA PRETRAŽIVAČIMA.”

    – 100% FLASH SITE NE POSTOJI….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. dsdsfdsf says:

    “Meni se npr. dopada sajt Absolut.com, ali… to je Absolut!”

    – Ne mozes ni da zamislis kakav bi Absolut.com, Bogar napravio…
    Ja mogu samo da pretpostavim…
    Mada ni sadasnji site nije nista posebno tj. bilo bi lako napraviti bolji.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. dsdsfdsf says:

    Proslavio ga miš
    Subotičanin Nenad Bogar ušao je u knjigu sto najboljih veb dizajnera sveta

    Na početku studija nije mu bilo ni na kraj pameti da će ga bavljenje veb dizajnom proslaviti u celom svetu

    Nenad Bogar

    Nenad Bogar (25), student iz Subotice, našao se među sto najuspešnijih svetskih kompjuterskih dizajnera u selekciji koju je krajem prošle godine napravila jedna od vodećih svetskih izdavačkih kuća “Tašen” iz Kelna.

    – Predstavnici te firme su mesecima pregledali razne Internet sajtove, tražeći najbolje i najprepoznatljivije i onda su, među dizajnerima iz stotinak zemalja, uočili i neke moje radove. Hteli su da u toj knjizi predstave najpoznatije veb dizajn studije sveta koji rade za velike firme, ali da pritom ne zanemare neke manje – objašnjava Nenad Bogar.
    Imao je, priča, tu sreću da su mu se poslovi uglavnom sami nameštali, pa je radio za mnoge domaće i svetske firme, poput “Farmanima”, farmaceutske kuće, “Belgrade SpoortFesta”, “FriedPictures”, “Provoksa… Mada je jedino u “Tnjentieth century fodž” poslao radnu biografiju i portfolio.

    Ideje se u dela odavno ne sprovode olovkom

    – Nije prošlo ni deset minuta, a već su me zvali i dali mi prvi probni zadatak – di-vi-di za “Dosije iks”. To im se svidelo i počeli smo da sarađujemo, a sada sam deo tima koji radi reklame i sajtove za nove filmove. Radio sam i sajt za film “Gospodin i gospođa Smit”, “Iks mena”… Baš sad radimo sajt za film “NJalk the line”, u kom igra Riz Viterspun – priča mladi dizajner. Kada radi za firme iz sveta, uglavnom dobije tačne smernice šta od njega žele. Domaći sajtovi su mu, ipak, veći izazov, jer tu kreativnost dolazi do izražaja.”

    Kompletan tekst:
    http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2006/02/03/srpski/R06020203.shtml

    – I onda ga neko na nasem terenu “pocasti” sa negativnom kritikom, a covek radi projekte o kojima ti Dragane ni ne sanjas!
    Ne samo da gubi vreme sa domacim Internetom, nego jos dobije ovakav tekst od tebe! (Lepo bi bilo da ga obrises).
    Nema vremena da dalje pisem, ali ako ne priznajes svetsko misljenje (ako si radikal), onda evo i domaceg:
    http://www.dizajnersi.com/?p=33

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. Draganva says:

    Uz toliku kritiku, bilo bi lepo da vidimo i neko ime iza svega…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. Ivan says:

    Hahahaha!!! Slatko se nasmeja citajuci ovaj text. Strashno! Kakve predrasude! Flash je buducnost. Kad ukucas Medoprodukt u bilo koji pretrazivac, sajt je prvi na listi!!! hahahahahahahahahahahah! 🙂

    😉

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  19. Draganva says:

    Da, samo što potencijalni klijenti uopšte ne moraju da znaju kako se zove firma, već da kada se kucaju proizvodi te firme, da bude dobro pozicioniran na pretraživačima. Vaš komentar samo pokazuje koliko ne poznajete stvari…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  20. Petar says:

    Imam poznanika koji pravi ljudima sajtove samo u flešu (jer ne zna html dovoljno dobro 😯 , ili je samo stvar u tome što je grafički inženjer pa ga zanima samo estetska strana priče) i ne možeš mu objasniti da
    1. fleš ne valja za pretraživače
    2. ne možeš bukmarkovati i snimiti pojedinačne stranice koje ti trebaju, niti poslati link sa određenom stranicom nekome.

    Ovi gore što tvrde drugačije kao da samog Boga brane. 😳

    Dragan je u pravu, kada bih tražio firmu koja pravi med ili konzervirano voće i povrće, ja sigurno ne bih kucao u google “medoprodukt”, ukoliko ih ne znam, naročito ako nisam iz Srbije.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  21. “nepotpisani” je očito promašio temu…

    Ovde nije reč o dizajnu, nego o šteti koju proizvodi loš SEO… Na dizajn nema primedbi… Usput, tačno je da ja nisam PRO dizajner i taj deo zaista obično radi neko drugi…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  22. […] Varagić na svom blogu donosi interesantan osvrt članak o utjecaju flasha na poslovne stranice. Iako mnogi već znaju, no nije uzgred za ponoviti – […]

Komentari su zatvoreni.