fbpx

Kako je kompanija Grupovina uštedela dva radna mesta uvođenjem CRM automatizacije?

Kompanije koje imaju najozbiljnije marketinške efekte, za potrebe usvajanja i primene znanja o željama i potrebama korisnika, koriste tzv. CRM alate za automatizaciju prodajnih i promotivnih aktivnosti. Svrha ovih alata je da sa jedne strane automatizuju ponovljive poslovne procese iz oblasti marketinga i prodaje, a da sa druge strane podatke o konkretnim posetiocima veb sajta stave u kontekst odabira tehnika promocije i prodaje, čiji efekti najbolje odgovaraju određenim namerama korisnika.

Kako obijediniti onlajn komunikaciju kompanije na jednom mestu – Single Customer View (SCV)

Početkom 2018. g. puštena je nova verzija veb sajta za grupnu kupovinu – Grupovina.rs.

Kao osnova za upravljanje novim veb sajtom (CMS – Content Management System) odabrano je CRM (Customer Relationship Managment) rešenje Bitrix24, u punoj verziji – zbog evidentiranja svih aktivnosti komunikacije sa korisnicima veb sajta.

Ukupan trošak CRM rešenja, kompatibilnog CMS rešenja na nivou licence i same izrade veb sajta, jednak je dvonedeljnom prometu ili dvomesečnom prihodu Grupovine. Ovaj promet/prihod se počeo ostvarivati nakon dva meseca od momenta kada je veb sajt lansiran.

Sedam godina rada i iskustva u ovoj oblasti je donelo pomenuti rezultat.

  • Prva značajna ušteda koju je uveo CRM alat jeste potpuno automatizovan celokupni proces kreiranja i praćenja fakturisanja vaučera. Ovaj proces objedinjuje fakturisanje vaučera krajnjim korisnicima, obračunavanje plaćanja partnerima kompanije i automatsku komunikaciju sa knjigovodstvenom agencijom. Za aktuelni nivo prodaje, potrebno je jedno radno mesto za osobu koja bi ručno kreirala i pratila proces fakturisanja. Ovaj posao se automatski obavlja u sklopu samog veb sajta, i samo se povremeno nadgleda.
  • Druga značajna ušteda je jedinstvena komunikacija sa svim korisnicima, preko svih komunikacionih platformi: Fejsbuk stranice, notifikacije, statusi, komentari, direktne poruke; Instagram, Tviter, Linkedin. Messenger, Viber, WhatsUp, čet na veb sajtu. Kompletna komunikacija sa svim korisnicima preko svih platformi obavlja se preko jednog mesta u CMS-u, ili preko CRM alata (npr. preko mobilne CRM aplikacije). Na ovaj način je ušteđeno vreme za dodatno radno mesto osobe koja bi morala da ide po svim komunikacionim servisima i pojedinačno da prati interakciju, i odgovara na zahteve korisnika.
  • Treća značajna ušteda je automatizacija rada sa partnerima servisa (B2B segment). Ovde se isti principi personalizacije koriste za komunikaciju sa partnerima, za definisanje uslova poslovanja/plaćanja u odnosu na performanse proizvoda i na zadovoljstvo korisnika nakon izvršene usluge partnera. Na ovaj način najbolji partneri dobijaju najviše od ovog servisa, i istovremeno se poboljšava nivo usluge krajnjim korisnicima.

Preko dosijea korisnika prati se istorijat svih interakcija sa svim korisnicima i partnerima, preko svih platformi (Single Customer View – SCV).

  • To znači da npr. ako se korisnik obratio preko komentara na Fejsbuku, a zatim je na veb sajtu preko četa postavio dodatno pitanje – operater korisničkog servisa može odgovarati na potrebe korisnika znajući njegov prethodni komentar sa Fejsbuka.

Istorijat interakcija korisnika omogućuje personalizaciju na nivou pojedinačnih potreba korisnika, što se upotrebljava sa ciljem povećanja prihoda po korisniku (CLV – Customer Lifetime Value). Jedan od načina povećavanja vrednosti Grupovina servisa za korisnike jeste automatizovano slanje novih ponuda korisniku koje je prilagođeno (personalizovano) konkretnim željama i potrebama korisnika. Korisnik može samostalno odabrati koje tipove proizvoda želi da prati, po kojim cenama, uslovima kupovine, itd.

Najaktivniji i najverniji korisnici Grupovina servisa imaju posebno predefinisane uslove na nivou integrisanog programa lojalnosti, koji se automatski kreiraju prema vrstama proizvoda koje korisnici inače kupuju.

Pored navedenih prednosti, ovaj CRM sistem omogućuje advertajzing automatizaciju – objedinjeno kreiranje i praćenje PPC kampanja preko Gugla i Fejsbuka (u zavisnosti da li se promotivna aktivnost radi in-house, ili se angažuju posebne kompanije), a sam CMS ima između ostalog moćne alatke za automatizaciju slanja email newsletter-a i za Affiliate Marketing.

Ove uštede su veoma značajne za mikro kompaniju kao što je Grupovina, koja korišćenjem CRM sistema, pored smanjivanja troškova, višestruko povećava svoje prihode. Opisane prednosti korišćenja automatizacije u prethodnom primeru čine samo 20% svih automatizacija koje se koriste u kompletnom procesu poslovanja na sajtu Grupovina.rs.

Ova studija slučaja je deo poglavlja “Kako je kompanija Grupovina uštedela dva radna mesta uvođenjem CRM automatizacije?” iz knjige “Digitalni Pre-Marketing“.

Napomena: Proučite dodatno pomenute oblasti preko linkova datih u tekstu.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 06/12/2018, RSS

Komentari su zatvoreni.