fbpx

Google – osnove pretraživanja

Pre nekoliko godina razmišljao sam o tome da napravim neki priručnik na temu da postoji pretraživanje Interneta van Google-a, a u praksi edukacije sam došao do saznanja da je možda bolje prvo objasniti šta se sve može i na koji način pretražiti preko samog Google-a, pa onda eventualno ići dalje…

Ovaj tekst možete shvatiti kao kratak podsetnik na temu kako bolje iskoristiti postojeće prednosti pretraživanja putem Google-a, u zavisnosti od toga šta hoćete da pronađete (članak se ne bavi drugim servisima koje Google nudi).

Osnove pretraživanja

Generalno posmatrano, postoje dve osnovne vrste pretraživanja Interneta:

1. Pretraživanje putem ključnih reči ili fraza (ono za čega se Google primarno koristi kao pretraživač)

2. Pretraživanje putem kategorija – Direktorijumi (od opštih ka pojedinačnim kategorijama) – kao što su to npr. servisi http://dir.google.com/, http://dir.yahoo.com/ ili kod nas http://www.krstarica.com/lat/katalog/Biznis_i_ekonomija/, http://www.globalnoselo.com/, itd.

Razvoj Weba u poslednjih deset godina postavio je sistem pretraživanja na takav način da veliki broj osoba koje koriste Internet ni ne zna da postoji ovaj drugi sistem pretraživanja (putem kategorija), iako se s vremena na vreme naleće na ovakve sajtove koji obično služe za osnovnu varijantu dizanja rejtinga na pretraživačima (tzv. katalozi linkova).

Za razliku od klasičnog pretraživanja putem ključnih reči (ili fraza), kod pretraživanja putem kategorija za rezultate dobijate Web sajtove koji su svrstani u određene kategorije, što se u ovo vreme može veoma lepo iskoristiti za istraživanje neke industrije (privredne grane) ili konkurencije.

Pretraga putem operatora pretraživanja

Kada koristite Google (ali i druge pretraživače koji su zasnovani na pretrazi putem ključnih reči), veoma je zgodno znati osnovne skraćenice koje vam mogu pomoći u preciznijem pronalaženju rezultata pretraživanja (Google članak na ovu temu):

  • Kada otkucate jednu ili više ključnih reči u polje za pretraživanje, verovatno ste primetili da Google u rezultatima pretrage označava (bold) SVE ključne reči koje ste ukucali. Google pri osnovnoj pretrazi koristi logički operator “i”, koji omogućuje da pronađete Web stranice koje imaju “i” ključnu reč1 “i” ključnu reč2, itd. To je kao da ste otkucali operator “+”, tj. +ključnareč1 +ključna reč2.
  • Ako želite da pretražujete fraze (jedna pored druge ključne reči – npr. “dragan varagic”), tada je potrebno da zbir ključnih reči koje želite zajednički da pretražujete stavite u navodnike (“”). Tada za rezultat pretraživanja dobijate npr. i sledeće varijacije – “Dragan Varagić”, “Dragan Varagic”
  • Ako želite da pronađete određene stranice koje imaju određene ključne reči (fraze), ali bez određene ključne reči (fraze) – npr. tražim Opel, ali ne i Opel Kadet, možete otkucati Opel -Kadet. U ovom slučaju operator “-“ uz ključnu reč govori pretraživaču da ne želite rezultate pretraživanja koji sadrže tu ključnu reč.
  • Operator “*” omogućuje da uz neku ključnu reč (frazu) dobijemo njene različite varijacije, kao npr. Opel * daje za rezultat pretraživanja različite proizovde Opel vozila koje možete pronaći.
  • Operator “site:” omogućuje pretragu u sklopu stranica nekog sajta, kao npr. site:pretraga.rs ili site:.rs daje mogućnost pretrage u sklopu pomenutog sajta ili domena.
  • Operator “link:” omogućuje da dobijete za rezultat pretraživanja Web stranice koje linkuju određenu Web adresu. Npr. link:https://www.draganvaragic.com/. Veoma je važno znati da Google konkretno ne daje baš sve linkove koje ima za određenu Web adresu, jer to (linkovanje sajta/stranice) predstavlja inače osnovu optimizacije za pretraživače (odnosno pozicioniranje sajta/stranice u rezultatima pretraživanja).

Praktično sve ove operatore možete pronaći na stranicama napredne pretrage, s tim da tamo postoji još mogućnosti (isprobajte ih), od kojih preporučujem pretragu po vrstama dokumenata (fajlovi, datoteke) – npr. .ppt, .pdf, .doc…, po državama ili jezicima, itd.

Pored pretraživanja ovog tipa, i očiglednih specijalizovanih pretraživanja slika, videa, blogova… Možete videti još interesantnih specijalizovanih pretraživanja na ovoj i na ovoj stranici (pregledati CELU stranicu, do kraja).

Od specijalizovanih pretraga izdvojio bih Google Scholar za pretragu naučnih radova (referenciranja), kao i Google Alerts koji omogućuje da se pojava neke nove Web stranice u rezultatima pretraživanja stiže na vaš e-mail.

Google i “više” (“more”)

Ako nakon postavljanja nekog upita koristite link “više” ili “more” sa leve strane, pored rezultata pretraživanja, videli ste da možete veoma lepo ograničiti rezultate pretraživanja u odnosu na različite vrste potreba (ovde su predstavljene najinteresantnije opcije, ostale isprobajte):

  • Google vesti (pretraga vesti) omogućuje pretragu lokalizovanih vesti (na srpskom jeziku, i/ili iz Srbije), iako za sada još ne postoji prva stranica ovog veoma korisnog servisa.
  • Google ažuriranja (updates) omogućuje pretragu Facebook i Twitter statusa (statusphere) u realnom vremenu, za razliku od opcije pretrage Najnovijih rezultata (“Najnovije/Latest”) koja daje i druge Web izvore kada postanu dostupni (u realnom vremenu). Interesantno je uporediti ove dve opcije pretraživanja sa konkurentnom opcijom Bing Social. Po mom mišljenju, Bing Social je za sada bolji.
  • Pretraga diskusija (discussions) je veoma interesantna opcija kada želite da imate predstavu o tome na kojim se sve forumima pominje vaše ime, proizvod, usluga, firma, itd.
  • Pregledi stranica omogućuje da pri datim rezultatima pretraživanjima dobijete i sliku izgleda stranice sa rezultatom pretraživanja (preview).
  • Prevedena pretraga (Google Translate) je opcija koji postoji od nedavno i omogućuje da pretražujete internacionalne sajtove nad kojim je prvo vaš upit preveden (na dati jezik), pa su rezultati pretraživanja prevedeni na srpski jezik (u slučaju pretrage na srpskom – Google.com, ili na Google.rs – srpski jezik). Probajte (ako niste), interesantno je.

Google i pretraga na engleskom (ili drugim “velikim” jezicima)

Ako koristite Google na nekom od svetskih jezika, primetili ste da postoji mnogo veći broj opcija nego što je to slučaj u ovim krajevima. Google polako lokalizuje svoje različite opcije pretraživanja, pa kada to uradi do (njima) dovoljnog nivoa, tada pušta taj servis i za određeni jezik/državu.

Ako prebacite Google na engleski jezik (ili ga inače koristite), primetićete da ima mnogo više opcija u proširenoj pretrazi (More options) od slične opcije na srpskom jeziku, kao što je npr. pretraživanje proizvoda (shopping) i filtriranje pretraga u odnosu na manji ili veći broj online prodavnica u rezultatima pretraživanja.

  • Google Social je jedna od (po meni) najozbiljnijih opcija pretraživanja koje Google trenutno nudi, i koja je moguća za korišćenje pod uslovima:
    – Google je na engleskom jeziku,
    – Ulogovani ste na Google sa vašim nalogom,
    – Napravili ste svoj Google profil. Google profil se kreira preko stranice – Podešavanja -> Podešavanja Google Naloga.

    Google Social omogućuje pretragu u vašem krugu društvenih kontakata (Facebook, Twitter, Web sajt RSS…). Što više podataka ostavite o sebi, Google će pronaći više vaših kontakata, preko kojih ćete moći da pretražujete u obimu preporuka onih kojima bi trebalo da inače verujete.

  • Nearby Search omogućuje potpuno lokalizovanu pretragu u odnosu na mesto stanovanja, ili zadato mesto, region i državu. Kod nas se za sada teško dobijaju ovakvi rezultati pretraživanja (ima ih pomalo, kao i za pretragu Google mapa), ali u razvijenijim državama su veoma uobičajeni i u standardnim rezultatima pretraživanja.
  • Wonder wheel (točak želja) daje simpatične vizualizovane rezultate pretraživanja.
  • Timeline (Google Trends) daje rezultate u odnosu na određeni zadati vremenski period i njihovo pojavljivanje u rezultatima pretraživanja (učestalost pojavljivanja). Po default-u dobijaju se rezultati iz svih vremenskih perioda u kojima se na Webu pominje traženi upit.

Preporuka: Bilo bi dobro da isprobate sve moguće opcije pretraživanja koje daje Google, pa da “pribeležite” šta bi ste mogli da iskoristite pri narednim pretragama Weba za uspešnije i brže pronalaženje onoga što tražite.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.2/10 (6 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Google - osnove pretraživanja, 8.2 out of 10 based on 6 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 27/06/2010, RSS

3 odgovora na Google – osnove pretraživanja

  1. Vrlo dobar članak. Pogotovu što je Google pretraga znatno napredovala poslednjih godina, te nam dozvoljava da pretragu filtriramo i tako dođemo do rezultata koji nas interesuju. Nažalost još uvek ima puno ljudi koji i dan danas u search field kucaju – “treba mi ……”.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Goranka Radojcic says:

    Jako dobar clanak o osnovama pretrazivanja sa korisnim linkovima. Kad se radi o direktorijumima, pomenula bih i dmoz.org kao jedan od najvecih i najuglednijih direktorijuma koji je izvor odlicnih informacija (cak i Google za svoj direktorijum crpi informacije iz njega).
    Operatori su jako korisni za naprednije pretrazivanje i za istrazivanje verovatno najcesce koristim operator related:
    Takodje sam nedavno otkrila da je Wonder Wheel jako dobar alat za istrazivanje kljucnih reci i to narocito longtail ili manje popularnih kljucnih reci.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Evo i jedne interesantne liste meta pretraživača:
    http://searchenginewatch.com/2156241

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.