fbpx

Gemius Audience – U Srbiji 2012. dnevno 800.000 osoba posećuje domaće Web sajtove

Tokom ove godine napokon se ustalio jedan od najozbljnijih sistema za praćenje realne posećenosti sajtova – Gemius Audience, koji se javno može pratiti preko adrese Audience.rs.

Momentalno ovaj servis prati posećenost preko 100 domaćih sajtova, i ono što je važno da je ogromna većina svih najposećenijih sajtova u Srbiji jeste na ovoj listi. Upravo ovaj podatak govori o tome da je Gemius Audience trenutno u Srbiji najpouzdajniji sistem praćenja kombinacije statističkih podataka o posećenosti sajtova (i njihovih delova) u kombinaciji sa ukrštenim podacima o demografiji korisnika Interneta u Srbiji.

Kao što se može videti na datoj slici, news portal Telegraf.rs je uspeo u roku od manje od šest meseci od svog starta ove godine da dođe u poziciju da bude jedan od deset najposećenijih Web sajtova koji imaju potencijal za online oglašavanje.

Ovaj sistem koristi četiri različite metode praćenja Internet korisnika na domaćim Web sajtovima, i njihovom statističkom obradom dolazi do relevantnih podataka o stvarnom broju Internet korisnika koji posećuju domaći Web. Prema podacima iz sistema Gemius Audience ovaj sistem direktno prati 90 odsto populacije koja koristi Internet u Srbiji. Svi podaci koji se obrađuju putem ovog servisa se odnose na populaciju koja je starija od 15 godina. U ovim istraživanjima se ne nalaze korisnici koji idu iključivo na inostrane Web sajtove, ili isključivo koriste Facebook, i sl.

Neki od generalnih interesantnih podataka o posećenosti Web sajtova u Srbiji 2012. g. od strane domaćih korisnika koji su stariji od 15 godina (ovdašnji sajtovi su posećeni i od strane korisnika iz regiona, i od strane korisnika iz ostalih delova sveta):

 • 2.7 miliona korisnika bar jednom mesečno koristi domaće Web sajtove u Srbiji.
 • oko 800.000 korisnika dnevno posećuje domaće Web sajtove iz Srbije. Ako se posmatraju podaci o posećenosti domaćeg Weba po principima koji se vide u alatu Google Analytics (praćenje “kolačića” korisnika), onda je ovaj broj veći i iznosi oko milion korisnika dnevno.
 • U proseku, jedan online korisnik u Srbiji otvori mesečno oko 220 Web stranica (ne sajtova). Ovaj podatak je veoma važan jer govori o razvoju ili nedostatku online sadržaja, što se može videti kada se ovaj podatak uporedi sa situacijom u Hrvatskoj ili Soveniji, gde je prosek otvorenih stranica po korisniku duplo veći – oko 510 Web stranica.

Kako ovaj sistem praćenja posećenosti prati istovremeno veliki broj najposećenijih domaćih Web sajtova, jedna od interesantnih mogućnosti obrade podataka u ovom servisu za korisnike koji su prijavljeni na njega (media planeri, vlasnici sajtova, zainteresovani za online oglašavanje) jeste duplirane posete korisnika, odnosno npr. odabir za oglašavanje na onim web sajtovima koji poseduju najveći procenat korisnika koji se ne pojavljuju na nekim drugim odabranim Web sajtovima za kreiranje određenog online media plana.

Npr. ako jedan korisnik istog dana poseti pet različitih Web sajtova, to znači da reklama za tog korisnika ne mora da ide na svim tim web sajtovima, već samo na jednom. Naravno, pri kreiranju online media plana ne ide se na nivo praćenja pojedinačnog korisnika, već se odabiraju oni Web sajtovi koji po najpovoljnijoj ceni daju najveći procenat ciljane populacije korisnika.

Neki interesantni podaci koji se dobijaju kada se posećenost web sajtova ukrsti sa demografskim podacima Internet korisnika:

 • Kremašica.com i Tetka.rs se nalaze među deset najpoželjnijih domaćih web lokacija za oglašavanje za one oglašivače koji se obraćaju ženama. Znači, lista najposećenijih Web sajtova generalno (na slici gore) ne znači nešto naročito kada se krene u obradu podataka po demografskim podacima korisnika.
 • Podaci iz ovog servisa pokazuju da su tzv. “tračerski” sadržaji prvenstveno interesantni osobama koje su zaposlene u javnim preduzećima.
 • Kao što je očekivano, nezaposleni na Webu najviše posećuju sadržaje koji su u vezi sa pronalaženjem posla (npr. Poslovi.infostud.com), ali podjednako su posećeni od ove populacije i sadržaji u vezi sa edukacijom (ponuda obuka, kurseva).
 • Zaposleni sa platama preko 100.000 din/mes značajnije prate ozbiljnije sadržaje (suprotno od zaposlenih u javnim preduzećima) kao što su poslovne informacije, KULTURA, tehnika/internet, a npr. jedan od najpoželjnijih Web sajtova za ovu ciljnu grupu je Web sajt dnevnih novina Danas.rs.

Napomena: Pomenuti Web sajtovi ne obuhvataju kompletne pomenute ciljne grupe nego su izraženi predstavnici za te ciljne grupe. Oglašavanjem na većem broju Web sajtova dolazi se do značajnijeg procenta online korisnika za neku odabranu ciljnu grupu.

Putem serrvisa koji pruža kompanija Gemius danas je moguće mnogo ozbiljnije doći do realnog potencijala oglašavanja domaćih Web sajtova (i brending i prodajni potencijali), ali ono što sadašnji podaci pokazuju jeste i dalje značajan nedostatak kvalitetnih online sadržaja na domaćem Webu. Nadam se da će i ovakav servis uticati na to da povećanjem zarade od Interneta jedan deo tih sredstava otići upravo u unapređenje i povećanje kvalitetnih domaćih online sadržaja.

Partner ovog teksta je kompanija Gemius.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (5 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Gemius Audience – U Srbiji 2012. dnevno 800.000 osoba posećuje domaće Web sajtove, 9.0 out of 10 based on 5 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 12/09/2012, RSS

15 odgovora na Gemius Audience – U Srbiji 2012. dnevno 800.000 osoba posećuje domaće Web sajtove

 1. Na osnovu kojih kriterijuma se biraju sajtovi koji se prate?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Mislim da naslov ne odrazava pravo stanje stvari… 800K browsera, ne 800K osoba, vjerujem da je znacajan broj onih koji pristupaju sa vise od jednog uredjaja.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Ivan says:

  @zirojevic
  Gemius racuna realusere, po svojoj metodologiji a ne cookije, posto je broj uhvacenih cookija u srbiji nesto oko 10.000.000 mesecno, cak i nielsen ima slicne cifre. Sto znaci bas to sto ti kazes da ima u proseku 4 uredjaja tj browsera po korisniku.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. @Ivan Hvala na pojasnjenju 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. Gemiusova istraživanja pokazuju:
  – ogroman pad kvaliteta online sadržaja u odnosu npr. na 2008-2009.
  – tzv. ”daily-mail”-ovanje svih domaćih lokacija, slažem se, i našeg portala
  – konačni završetak raslojavanja online tržišta pa tako praktično imamo jedan, eventualno dva sajta/portala/bloga iz svake oblasti/niše
  – odsustvo ikakvih investicija u online sektor
  – propast online trgovine

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.0/5 (2 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. Boban says:

  Profesore od vas se ocekuje mnogo vise od ovakvog vida reklamiranja pojedinih sajtova. 😉

  Visitors (Real Users):
  kremasica.com 19 891
  tetka.rs 11 011

  Page Views
  kremasica.com 90 792
  tetka.rs 31 914

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +2 (from 2 votes)
 7. @Boban Napisao sam podatak koji je vidljiv preko Gemius softvera u vezi sa ciljnom ženskom populacijom u Srbiji, i navedena dva Web sajta se nalaze među deset najatraktivnijih u ovoj kategoriji (radi se o upitu, nije fizički formirana kategorija).

  Isto sam napisao kao primer da ne moraju samo najposećeniji sajtovi da budu atraktivni oglašivačima, a tačni brojevi koji se odnose direktno na opisanu ciljnu grupu se nalaze u samoj pominjanoj aplikaciji.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 8. Boban says:

  Ako ste vec hteli da dete primer onda se to jako lepo moze odraditi sa print screenom, kompletnom listom u toj kategoriji (po zadatim kriterijumima) i obrazlozenjem zasto treba odabrati bas te sajtove koje vi navodite.

  Pa bi u toj listi bili sajtovi ana.rs , story.rs, wannabemagazine.com, bebac.com ….. pa bi na kraju te liste dosli sajtovi koje ste naveli.

  Uvek se ukrstaju podaci posete i affinity index za zadati kriterijum.

  Verujem da vi to jako dobra znate. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 9. @Boban Upravo se radi o tom “Affinity” parametru koji omogućuje da se vidi najpribližniji procenat korisnika po zadatim demografskim podacima. U datom primeru Kremašica je bila na drugom mestu, a Tetka.rs na 6-8 mestu. Svi sajtovi koji ste naveli imaju značajnije veću posećenost od sajtova koje sam naveo, a nisu svi iznad sajtova koje sam naveo u primeru. Najjinteresantnije je da se među prvih deset po tom kriterijumu nije našao deo sajta Blica posvećen ženama.

  Nadam se da sam uspeo da objasnim zašto sam dao date primere…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.7/5 (3 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 10. Ivan says:

  Kao sto je Boban napisao, mozda je malo pogresno samo izvaditi ova dva sajta bez vezanih podataka.

  Affinity i broj uniq posetilaca su bitni ali ne i jedini parametri na osnovu kojih se radi medijsko planiranje, moramo da vodimo racuna o preklapanju izmedju sajtova, odgovarajucim vrednostima brenda – odnosno brend guidelines-ima. I na kraju naravno cena. Kada se sve to stavi u kalkulaciju tek onda mozemo da pricamo o media planiranju.

  Evo samo jedan primer: ako gledamo ciljnu grupu za neko pivo, dakle muskarci. U vrhu ako ne i prvi sajt samo na osnovu affinitija i broja posetilaca su polovniautomobili.com
  Da li je potrebno da spominjem zasto se alkohol nece nikad oglasavati na sajtu posvecenom automobilima.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 11. ”U proseku, jedan online korisnik u Srbiji otvori mesečno oko 220 Web stranica”

  Veliki broj korisnika misle da je internet samo facebook i youtube. Da je internet kod nas valjano implementiran u firme, institucije, skole, itd veliki broj korisnika bi shavtio da imaju neograniceni broj mogucnosti koriscenja istog.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 12. @Nenad Milosavljević – Da bi ušao u istraživanje, sajt mora da prodaje banere (omogućava display oglašavanje).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 13. Todorovic says:

  Hm, poenta je participirati u ovakvim programima … thanks za info.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 14. pluspon says:

  jadno je da na ovoj listi nema ni jednog sajta iz oblasti etrgovine… osim klasicnih sajtova za oglase… za to je pre svega kriva drzava…Zasto u srbiji nema online prodavnica za odecu i obucu. Ne onaj domaci krs nego strana.

  Prosta stvar, ti moras kod distributera da kupujes, ne smes da spustis cenu (sto bi trebao da radis, posto nemas iste troskove). Ali ti ljudi to nece da dozvole, da nesto sa “internet-a” njima rusi dnevni i tuzni pazar.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 15. toom says:

  Ako ste vec hteli da dete primer onda se to jako lepo moze odraditi sa print screenom, kompletnom listom u toj kategoriji (po zadatim kriterijumima) i obrazlozenjem zasto treba odabrati bas te sajtove koje vi navodite.

  Pa bi u toj listi bili sajtovi ana.rs , story.rs, wannabemagazine.com, bebac.com ….. pa bi na kraju te liste dosli sajtovi koje ste naveli.

  Uvek se ukrstaju podaci posete i affinity index za zadati kriterijum.

  Verujem da vi to jako dobra znate
  thank you

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)

Komentari su zatvoreni.