fbpx

E-mail spam postaje sve ozbiljniji problem!

Povod za ovo pisanje je sve veći broj domaćih klasičnih nedozvoljenih e-mail poruka (SPAM), kao i nedoumice zbog toga: – pitanje da li uopšte više postoji e-mail marketing (pogledati komentare na ovaj post).

Radi podsećanja – SPAM predstavlja bilo koji vid nedozvoljene komunikacije (obično nekog oglašavanja, ali ima i puno prevara različitih vrsta) u kojoj “primalac oglasne poruke” dobija putem e-mail-a (ali se ovo odnosi i na klasično poštansko sanduče) e-mail poruku za koju nije dao prethodnu saglasnost da želi da je prima. Ukratko, SPAM predstavlja svaku email poruku koju korisnik dobije, a koja nema direktne ili indirektne veze sa njim.

Pod direktnim vezama se podrazumevaju osobe i firme (servisi) sa kojima korisnik komunicira.Pod indirektnim vezama se podrazumevaju osobe i firme (servisi) koje se pozivaju na direktne veze (gde direktne veze mogu potvrditi da su prosledile email adresu drugoj osobi, firmi ili servisu).

Još jednom, ako čitate ovaj tekst a ne znate šta znači nedozvoljena komunikacija putem e-mail-a, ali i SPAM na ostalim Internet servisima, zamolio bih vas da pročitate sledeće članke:

Do sada se kod nas pojavila svojevremeno YASI anti-spam inicijativa, a jedan od aktivnijih foruma gde se može i alje žaliti na ovu temu je ES Anti-SPAM forum.

Kako spam e-mail poruke postaju sve inteligentnije korišćenjem softvera čiji je jedini cilj da prevari spam filtere, tako se sve češće dešava da potrebne poruke ne stižu do onoga ko treba da ih primi, jer spam softver često greši. Na ovaj način se smanjuje mogućnost onima koji nisu vični u korišćenju Interneta da šalju cirkularne e-mail poruke onima koji su dali dozvolu da primaju e-mail poruke iz određenog izvora (tzv. mailing liste).

Ono što mene sve više zabrinjava je je nagli porast domaćih e-mail poruka koje se pojavljuju u mom inbox-u (oduvek ih je bilo, čak ih i skupljam zbog evidencije) koje predstavljaju klasičan spam, a vlasnici tih poruka uglavnom uopšte nisu svesni da rade “nedozvoljene radnje”, jer niko ne snosi posledice zbog toga.

Očekujem da će se u narednom periodu pojaviti bar jedna inicijativa koja će imati za cilj postavljanje stanja na Internetu sa aspekta zabranjenih i nedozvoljenih sadržaja na svoje mesto (samo da Zakoni krenu da se sprovode).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
E-mail spam postaje sve ozbiljniji problem!, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 07/12/2007, RSS

8 odgovora na E-mail spam postaje sve ozbiljniji problem!

 1. bivsi djak says:

  Sta ocekivati kad prvi SPAM-uju Telekom i Vlada Srbije sa cudnim komercijalnim i ostalim porukama tipa izadji na izbore, izadji na referendum, tvoj halo ton …. Protecice jos mnogo vode Dunavom dok se ovaj problem neumanji (resenje nepostoji)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Pa sprovođenje Zakona i jeste najveći problem u borbi protiv neželjene pošte. Tržišni inspektori, zaduženi za pokretanje prekršajnih postupaka po Zakonu o oglašavanju, niti imaju znanja niti volje da u ovakvim slučajevima postupaju što se može videti i po statistikama koje se objavljuju na zvaničnoj prezentaciji Ministarstva trgovine i usluga.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Istina, spamm je veliki problem uglavnom zbog toga sto nadlezna tijela boli briga za taj oblik krsenja zakona. Osobno ti se ne isplati vodit spammera na sud ili mu vrlo cesto ne mozes ni uci u trag.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. ba says:

  Mnogo veći problem u smislu utrošenih resursa (vreme, novac) su:

  – dostavna pošta
  – komercijalisti na terenu

  U odnosu na gore navedene “legalne” metode promocije, slati e-mail je za pošaljioca neuporedivo:

  – brže
  – jednostavnije
  – jeftinije

  Za društvo:

  – ekološkije
  – povećava se svest o e-komunikaciji

  Za primaoca:

  – brže primanje informacije
  – brži odgovor na informaciju (pozitivan ili negativan)
  – neugožavanje privatnosti, za razliku recimo od komercijalista, koji čestu umeju da budu naporni i troše dragoceno vreme jer rade uglavnom na učinak
  – jednostavnije odbijanje poruke: DEL taster, klik za odjavu buducih kontakata, ili SPAM filter uopste.

  Naravno, pritom mislim isključivo na kontaktiranje firmi sa pozivom na saradnju, koje svoj kontakt e-mail javno objave na sajtu, novinama i sl.

  Ja svoj biznis tako reklamiram i izuzetno sam zadovoljan odzivom, broj onih koji pozitivno odreaguju je neuporedivo veči od onih koji se odjave (

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. Draganva says:

  Baš lepo što se tako reklamirate, toliko da ne verujem da bi ste ostavili ime vaše firme i vaše ime na ovakav komentar.

  Ono što hoću da kažem da je sve ovo dobro do momenta kada želite da se o vašoj firmi ne priča ništa loše (zato se verovatno i niste predstavili – što je vaše pravo), a sa druge strane zahvaljujem se što ste ipak napisali ovakav komentar, jer je evidentno da je ovakvih firmi sve više i više. To je i bila tema ovog posta.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. ba says:

  Ne osecam potrebu ovde da ostavljam podatke.

  Ime i druge podatke ostavim u e-mailu, kao ostale kontakt podatke, sa svim ostalim podacima o firmi. E-mail nije vise stotina hiljada nasumicno poslatih poruka koje promovisu kriminalnu aktivnost (npr. piraterija), pornografiju i drugo, vec poziv jedne firme za konkretnu poslovnu saradnju drugoj firmi, na jasno oznacenu e-mail adresu.

  Prethodni komentar je bio presecen. Deo koji fali: zanemarljiv je deo onih koji odbiju komunikaciju. Dosta njih odgovori direktno razgovorom sa daljim predlozima sto samo znaci da je moja ponuda ono sto je njima zanimljivo, i da mozemo uspostaviti saradnju na obostranu korist.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 7. Andjela says:

  Spama je bilo i bice ga i ne verujem da ce se taj problem uskoro resiti!!!Mada nada poslednja umire… 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 8. Pitam se da li zbog Infobotova ponekad moji mejlovi zavrse klasificirani kao SPAM 😯

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 9. […] O problemu e-mail spama možete čitati i u tekstu  E-mail spam postaje sve ozbiljniji problem. […]

Komentari su zatvoreni.