fbpx

Društveni mediji: Brand-Building, Statusphere, primeri i saveti

Na osnovu više postojećih čalanaka na temu primene društvenih medija, u ovom tekstu su prikazani primeri predrasuda, saveta, najnovijih trendova i primera kompanijskog korišćenja društvenih medija.

Za one koji su zainteresovani da krenu od učenja osnova društvenih medija, postoji interesantan blog “Teaching Social Media Marketing @ UCLA“, sa npr. nekim bazičnim tekstovima na ovu temu. Najjednostavniji savet je proučavati kako najbolji koriste društvene medije, a to se može početi preko AdAge-ove liste najuticajnijih blogera iz oblasti Internet marketinga i e-PR-a – Power 150 (tzv. “A list” blogeri). Pogledati i ovu prezentaciju

“Urbane legende” društvenih medija

Veoma je poznato da pojava novih trendova stvara različite mitove iz neznanja ili banalizovanja pojava koje nisu poznate. U slučaju društvenih medija časopis Business Week je predstavio šest mitova:

  1. Društveni mediji su jeftini, ako ne i besplatni
    – Sami servisi koji čine društvene medije jesu besplatni za korišćenje (Facebook, Twitter, Youtube…), ali osmisliti i sprovesti strategiju kompanijske primene društvenih medija zahteva određena znanja, veštine, vreme, a samim tim i novac. Osnovna prednost korišćenja  društvenih medija sa aspekta cene jeste što angažman oko društvenih medija  smanjuje cenu promocije, ali upotrebljeno vreme nije besplatno (vreme = novac). U većini firmi osobe koje se angažuju oko društvenih medija jesu plaćene za taj posao.
  2. Svako ko koristi društvene medije može da bude angažovan i za njihovo kompanijsko korišćenje
    – Ovo me podseća na “činjenicu” da svako može kreirati Web sajt. U primeru iz pomenutog članka, poznati Internet marketing stručnjak Robert Scoble ima preko 1.000 prijavljenih specijalizovanih “eksperata” iz oblasti društvenih medija, koji ga “prate” preko Twitter-a! Postavlja se pitanje na osnovu čega su se isti deklarisali kao eksperti?
  3. Društvenimediji veoma brzo daju efekte
    – Korišćenje društvenih medija nije advertajzing, pa da se može početi određenog datuma, i odmah imati efekata od istog. Za kvalitetne efekte društvenih medija su potrebni meseci angažmana, sem ako se ne radi o poznatim kompanijama i pojedincima koji dobro iskoriste određene društvene medije, pa na osnovu toga brzo skrenu pažnju na sebe.
  4. Strategija kompanijskog korišćenja društvenih medija se može raditi in-house (isključivo sa resursima iz sopstvene firme)
    – Ova konstatacija je tačna od momenta kada postoje osobe koje su obučene i proverene za ovu vrstu delatnosti, ali inicijalno kreiranje strategije i početna implementacija retko se kvalitetno sprovodi bez eksterne pomoći.
  5. Ako uradite nešto veličanstveno online, bićete nađeni
    – Bez aktivnosti oko promocije angažmana oko društvenih medija, može se desiti samo da vas slučajno pronađu…
  6. Rezultati aktivnosti oko društvenih medija nisu merljivi
    – Postoji veliki broj alata koji mogu pomoći oko merenja aktivnosti kompanije (i koliko se o njoj priča) na društvenim medijima, počevši od Google Analytics-a, preko pretraživača Twitter-a, do različitih alatki za online media monitoring.

Blogosfera Vs. Statusfera

Pre izvesnog vremena Brian Solis je na Techcrunch-u uveo novi buzz o kojem se priča – Statusphere. Radi se o uočenoj pojavi da uticajni blogovi dobijaju sve više linkova sa drugih sajtova (društvenih medija), ali da to ne beleže servisi koji prate blogosferu, kao što je najuticajniji Technorati Authority. Upravo ovaj rang predstavlja osnovu praktično svih servisa koji mere popularnost blogova.

Na primeru top 10 referera odakle su korisnici došli na moj blog (Performancing Metrics), može se lepo videti uticaj društvenih medija na posećenost sajta.

Prvi rezultat nije pretraživač Google (posete sa pretraživača se nalaze u drugoj tabeli), već se radi o posetama preko Google RSS čitača i iGoogle startne stranice (isto se radi o povlačenju RSS-a sa ovog bloga), a Netvibes je isto RSS čitač. Vesti.rs, Blogodak, Blogariat i Planetoid su agregatori, tj. vrsta društvenih medija čiji se sadržaj generiše agregacijom različitih RSS izvora. Facebook i Twitter ne treba pominjati. Znači, u mom slučaju 8 od 10 top linkova do mog sajta su društveni mediji, a Blogostaj je lista blogova. Jedino je PoslovniMagazin klasičan online medijum. Toliko o tome koliko je bitno imati RSS na svom sajtu/blogu.

35 različitih primera korporativne upotrebe društvenih medija možete videti ovde.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Društveni mediji: Brand-Building, Statusphere, primeri i saveti, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

1 odgovor na Društveni mediji: Brand-Building, Statusphere, primeri i saveti

  1. I propose not to hold back until you get big sum of cash to buy all you need! You should just get the mortgage loans or just financial loan and feel fine

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. […] ažuriranja (updates) omogućuje pretragu Facebook i Twitter statusa (statusphere) u realnom vremenu, za razliku od opcije pretrage Najnovijih rezultata […]

Komentari su zatvoreni.