fbpx

Google: 2.4 mil. online korisnika iz Srbije, 4.3 mil koristi srpski jezik

Ako do sada niste aktivnije koristili Google AdPlanner, mogli biste – preko ovog servisa moguće je veoma precizno targetirati ciljnu populaciju, i dobiti veoma indikativne podatke o posećenosti sajtova (ne tačne – indikativne).

Ako se preko ovog servisa na nivou celog sveta izabere srpski jezik, dobija se da 4.3 miliona korisnika u svetu koristi srpski. 2.4 miliona korisnika ima u Srbiji prema ovom servisu, u Beogradu 1.3 miliona, u Novom Sadu 320.000 korisnika Interneta, 140.000 u Nišu, 76.000 u Subotici, itd. 50 odsto svih korisnika Interneta u Srbiji koristi Facebook, prema ovom servisu!

Veoma bitan detalj koji se napokon može javno posmatrati (u pojedinostima) jeste posećenost sajtova u odnosu na lokaciju. Neki sajtovi imaju mnogo veću posećenost van Srbije nego u Srbiji, a drugi sajtovi imaju značajnu ali ne i dominantnu strukturu posetilaca van Srbije. Prema podacima ovog servisa, najposećeniji sajt iz Srbije je Krstarica.com, ali najposećeniji sajt iz Srbije u samoj Srbiji je B92.net; treći najposećeniji sajt je Blic.rs. Kada se posmatra posećenost sajtova po najvećim gradovima, Krstarica je svuda ispred B92. Čak i u slučaju poseta iz Hrvatske srpskim sajtovima, Krstarica dominira.

Spisak top 250 sajtova na osnovu jedinstvenog broja posetilaca (mogu se praviti različite liste sajtova u odnosu na kategorije, ključne reči, lokaciju…) veoma se razlikuje od liste na osnovu servisa Alexa.com, ali odstupa i od podatka servisa Google Trends. Prema podacima koje sam otpratio i uporedio sa servisom Google AdPlanner, broj jedinstvenih posetilaca (Total Unique Visitors) je manji za oko 20 odsto u odnosu na podatke iz Google Analytics-a. U svakom slučaju, kombinacijom ove tri alatke (npr. Google ne prikazuje podatke o posećenosti svojih sajtova) može se doći do dovoljno indikativnih podataka za kreiranje online reklamnih kampanja.

Dodatno, može se puno toga zaključiti na osnovu sličnih kampanja koje se vode na različitim domaćim sajtovima, naročito kada se koriste servisi E-target (jeftinija varijanta) i Httpool (skuplja varijanta). Ova dva servisa plasiraju reklame praktično na svim najposećenijim domaćim sajtovima (od kojih su skoro svi generalne tematike – nemaju specifične ciljne grupe), i na osnovu rezultata kampanje može se veoma lepo videti posećenost sajtova, naročito ako se reklame postave na sličan način. Kada se ovakvi podaci ukrste sa podacima koje daju pomenuti servisi, slika o posećenosti sajtova u Srbiji može biti veoma jasna.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Google: 2.4 mil. online korisnika iz Srbije, 4.3 mil koristi srpski jezik, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

14 odgovora na Google: 2.4 mil. online korisnika iz Srbije, 4.3 mil koristi srpski jezik

 1. Grba says:

  Imam nekoliko pitanja. Da pokušam da ih grupišem:

  – šta ti smatraš pod pojmom “korisnik”? Koliko je to korisnika Interneta ako četiri osobe sa šest računara koristi isti kućni priključak na Internet? Koliko je to korisnika ako tri osobe ukupno imaju osam Gmail naloga?

  – šta smatraš korišćenjem srpskog u kontekstu saobraćaja na Internetu? Lokalizovane platforme? Lokalizovan Web pregledač? Informaciju o srpskom kao primarnom jeziku u Web pregledaču?

  – odakle prikupljaš informacije o saobraćaju posredstvom poprečnih veza? I odmah u vezi sa tim: koje je tvoje mišljenje o relevantnosti servisa Alexa u svetlu činjenice da je nemoćan da isprati saobraćaj na poprečnim vezama?

  Ova pitanja, dakako, nemaju previše veze sa Google servisom koji opisuješ, ali imaju sa komentarom koji sledi. Baš bi bilo lepo da razjasniš ovo što te pitam, pa da dođemo do malo tačnije slike.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Nenad says:

  Ja ću reći samo samo jedno: Facebook prijavljuje 796,760 korisnika iz Srbije, dok Google ovde kaže 1.2mil. Servis izgleda vrlo zanimljivo ali 50% razlike u odnosu na sopstveno merenje FB-a?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Милан says:

  Нисам користио ову услугу нити желим да сада то гледам али нешто морам прокоментарисати.

  Шта значи то „користи српски језил“? Да ли се то односи на коришћење локализоване Гуглове претраге или на коришћење домаћих веб места? Јер се тај број свакако не може извући из броја корисника који у свом прегледачу веба имају српски језик као примарни, јер тај број у мојим статистикама на потпуно различитим страницама никада не прелази 30% од укупног броја посетилаца. Пре неких месец дана сам гледао на једном глобалном месту које имам и упоређујући једно петнаестак земаља, најмањи проценат корисника који у свом прегледачу имају сопствени језик је из Србије, а само још из Хрватске и Македоније има мање од 50% (вероватно и из Босне и Црне Горе). У већини држава је тај проценат преко 90%, чак и до 99%.

  Даље ови географски подаци уопште немају никакве користи јер нису тачни зато што наши провајдери не дају тачне податке о месту приступа посетиоца. Неки дају на нивоу већих градова (дакле мањи градови и села су занемарени), док неки за све посетиоце приказују да су из града одакле су они. Исто је и овде најгора ситуација од свих земаља (са можда изузетком екс-Ју држава сем Хрватске и Словеније). Нпр. много мањи број посетиоца из Словеније приступа из већег броја насеља него посетиоци из Србије (опет моји подаци), што је наравно немогуће.

  И у глобалу цео извештај треба узети са резервом, он даје само грубе црте на основу којих се могу неки закључци извући (што уосталом може и из других сличних услуга)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Zoran Slavković says:

  Da zanemarimo šta ko smatra pod kojim terminom…
  Ja od skoro posećujem blog Dragana Varagića…
  Moj utisak je, da je ovo jedan od resursa koji ima vrednost. Informativno, stručno, profesionalno. A što se tiče definicija i termina – knjige u ruke, misli na start i maštu na poželjno!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. Draganva says:

  Ovde je predstavljeno Google-ovo viđenje broja posetilaca iz Srbije (i posetilaca koji u svetu koriste srpski jezik) preko servisa AdPlanner. Kako imamo veliku Dijasporu, ovi podaci su veoma interesantni, jer do sada nismo imali ni naznake koliko bi bilo korisnika koji na srpskom jeziku pristupaju domaćem Webu. Sa druge strane, ovaj servis daje i koliko osoba iz drugih država pristupa cyber prostoru u Srbiji. Metodologija koja se koristi za računanje broja jedinstvenih posetilaca je verovatno veoma slična broju “Total Unique Users” koji se dobija u Google Analytics-u.

  Kako je Google najposećeniji skup sajtova/servisa u Srbiji, njihovo viđenje broja korisnika iz Srbije jeste nešto što je vredno pažnje.

  Priča o tome da li provajderi daju neke podatke o boju korisnika ili ne nema nikakve veze sa predstavljenim podacima, jer su oni prikupljeni na osnovu Geo IP targetiranja. Imao sam prilike da vidim na jednom kompjuteru u delu Novog Sada – Telep, da po defaultu daje Google na mađarskom jeziku, jer u tom delu grada većinski žive Mađari (kompjuter nema ništa setovano na mađarskom jeziku, jer ga ne koristi Mađar)! Drugim rečima, Google puno toga zna, i to koristi…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. Nenad says:

  E neć više da pišem dok Dragan ne promeni ovaj anti-spam sistem koji mi briše poruke…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 7. netsrbija says:

  “Kako imamo veliku Dijasporu, ovi podaci su veoma interesantni, jer do sada nismo imali ni naznake koliko bi bilo korisnika koji na srpskom jeziku pristupaju domaćem Webu.”

  – Imali smo naznaku po Alexi. Po tom servisu 68% posetilaca Krstarice je iz Srbije naspram 62% B92. Po ovom servisu se sa malo iskustva i matematike moze doci i do apsolutnih cifara po zemljama –
  users% * 1/trafic rank * 1/reach* iskustvo

  Google verovatno zna bolje, ali ni on ne zna apsolutno tacno jer ne koriste svi google anlytics

  @Nenad
  Da i meni cestoobrise prvi put kad posaljem, uvek moram copy prethodno za svaki slucaj

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 8. Nenad says:

  Ja napisah sastavi posle sam omašio O i 0 u ‘security code-u’ i sve mi je obrisao. Pričam Draganu 2 godine da postoje bolje skripte za anti-spam ali ne sluša…

  Ukratko: treba objasniti prevelika neslaganja javno dostupnih podataka sa podacima u ovom google servisu da bi se isti mogao smatrati relevantnim.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 9. Dok servisi poput Gemiusa ne nadju mesto na ovom nasem “poslovna tajna i imamo 3 miliona hitova mesecno” trzistu, mozemo samo da racunamo sa do +-30-40% . Ja ne verujem ni svom Google Analyticsu a kamoli AdPlaneru ili Alexi za tudje sajtove, kakva god da je formula.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 10. Marko Jevtić says:

  Može i preko http://www.wma.rs da se sazna mnogo toga:)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 11. Grba says:

  Varaga: poenta nije u tome, nego u predstavljanju nepouzdanih podataka na nivou koji fingira relevatnost te tvoje analize.

  I dalje nisi odgovorio NI NA JEDNO moje pitanje. Znaš li te odgovore ili ne? Ne moraš da objašnjavaš, samo reci jednom nešto konkretno: “znam odgovore | ne znam odgovore”.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 12. Draganva says:

  @Nenad: Registruj se, pa nećeš imati problema sa komentarima 🙂

  @Marko Jevitić: Kako se preko WMA.rs saznaju ovakvi podaci?

  @Grba: Jednostavno sam pročitao podatke koje nudi AdPlanner. Kako inače ne pričam konkretno, reći ću sada – metodologija je ono što je Google napisao o načinima kako je došao do podataka. Nemam veze sa ovom metodologijom i ne radim u Google-u da bi znao koliko je tačna ili ne…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 13. Grba says:

  “Kako inače ne pričam konkretno, reći ću sada…”

  Znam da ne pričaš konkretno, nego spekulišeš sa tim objavljenim podacima. To je odmah bilo jasno. OK, razjasnio si jednu stvar, tnx.

  Šta ćemo sa ostalim pomenutim detaljima? Ili, da sakupimo na gomilu ako ti smeta granulacija: ima li *ičeg* konkretnog u tvom postu? Recimo, kojim izvorom/načinom/podatkom od rečenih bi ti *konkretno* baratao u nameri da sačiniš relevantnu analizu prisutosti na Internetu za nekog klijenta? Nije valjda da bi vadio podatke “malo odavde, malo odande”? Čisto sumnjam da si tako neozbiljan, pa samo želim da dođem do *nekakve* poente tvog posta, jer sam je omašio. Istina, možda ta poenta i postoji, ali ja nisam sposoban da je vidim.

  Uzgred: izvini zbog nasrćućeg tona; ali znaš ti mene, ja sam jogunast tip. Ti vrlo dobro znaš da su najbolje teze one koje izdrže najviše udaraca, a ne one koje pokupe najviše komplimenata. I to je upravo razlog što nećeš biti u prilici da pokušiš kompliment od mene; dovoljno beskorisnih stvari već postoji u radnoj i životnoj okolini svih nas. Pride, ne kupujem robu koju prodavac ne dozvoljava da overim raspakovanu pre kupovine. Raspakuj bar malo! Ne boj se, neće ti faliti ništa ako javno otkriješ bar poneki korak sopstvene metodologije koju koristiš u svojim analizama.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 14. Peca says:

  Dragane, da li si video koji je cetvrti sajt na srpskom jeziku na toj listi? 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.