fbpx

Digital Outsourcing trendovi 2012

Ogromna većina postojećih IT kompanija kod nas i u regionu, naročito one najveće, su u osnovi outsourcing kompanije (ne prodaju sopstvene proizvode u inostranstvu), odnosno njihov posao je rad za različite vrste inostranih partnera kojima je isplativije da rade sa ovdašnjim kompanijama nego sa nekim drugim kompanijama. Slična je situacija i u ostalim segmentima online poslovanja, i ovaj trend se dodatno ubrzava još od 2008.g. kada je i počela svetska finansijska kriza.

U ovom kontekstu, veoma je važno znati šta je uopšte aktuelno u svetu outsourcinga, a naročito šta će biti aktuelno u narednim godinama iz razloga ubrzanog razvoja ovakvog tipa “delegiranog poslovanja” i rasta prihoda od ovog tipa posla.

Kompanija Econsultancy je pre nekoliko dana objavila istraživanje na temu outsourcinga od strane različitih vrsta digitalnih agencija u Engleskoj, i ovaj dokument daje veoma dobar uvid u aktuelno stanje ovog tipa poslovanja.

Kao što se može videti na uvodnoj slici, ako ste u poslu koji je interesantan kompanijama koje autsorsuju svoje online aktivnosti, cene koje se za to dobijaju nisu uopšte naivne, naročito ako se uzme u obzir da su cene ovih usluga u Engleskoj dva puta skuplje nego u SAD. Ali, bez ozbiljnog znanja pojedinačnih traženih veština i predanog rada… ništa od ovih poslova…

U nastavku ovog teksta sledi još nekoliko zanimljivijih prikaza rezultata ovog istraživanja…

Važno je napomenuti da od ovdašnjih IT kompanija koje su dominantno u outsourcing biznisu veoma mali broj njih direktno pravi poslove sa digitalnim agencijama koje inače predstavljaju glavni izvor ovakvih poslova, naročito u online okruženju. Ovaj trend se u poslednje četiri godine menja u korist onih ovdašnjih kompanija koje uspevaju da se na dovoljno kvalitetan način predstave ovim agencijama, što je kasnije prikazano na jednom od grafika.

Prikaz oblasti koje se najviše traže za outsourcing kod digitalnih agencija govori o tome da pored opšte poznate tehničke potrebe (programiranje i dizajn), očigledno je da i u drugim oblastima postoje rezerve za outsourcing različitih aktivnosti, ako postoje adekvatna znanja za to.

Kada se pregleda spisak traženih veština, ipak se vidi da se dominantno radi o programerskim veštinama, što samo potvrđuje da upravo u ovoj oblasti postoje najveće rezerve za rad na dobro plaćenim poslovima. Ovde tačno možete videti šta je potrebno učiti od veština da bi ste bili uspešni u outsourcingu.

Mišljenja sam da pružanje različitih vrsta struktuiranih usluga dugoročno posmatrano predstavlja kvalitetniji segment ponuda koje se nude kao outsourcing, nego sirovo nuđenje različitih veština u najam. Ovo ne znači da tako nešto ne treba da postoji, ali…

Interesantan je podatak da prema sličnom istraživanju iz 2008. g. sa 3 odsto outsourcovanih poslova u Istočnu Evropu, ovaj procenat je porastao na 13 odsto u 2012. g. U ovom grafiku se vidi i odgovor na pitanje iz kog razloga ovdašnje outsourcing kompanije najčešće rade indirektno predstavljene tipove poslova – najveći procenat outsourcinga se radi iz Engleske, gde ove kompanije dodatno unajmljuju pojedince i kompanije iz drugih država (što se može videti po cenama rada koje postižu ovdašnje kompanije – daleko su od cena predstavljenih u gornjoj tabeli)…

Zaključak

Engleska je veoma značajno outsorcing tržište na svetskom nivou, što znači da je konkurencija za outsourcing toliko ozbiljna da samo najolje kompanije mogu godinama da posluju za potrebe ovog tržišta. Preporuka je da prvo “nakupite” dovoljno znanja i iskustva iz željenih oblasti, pa da tek onda da date ponude za ovakvo i slična outsourcing tržišta.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.8/10 (6 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Digital Outsourcing trendovi 2012, 8.8 out of 10 based on 6 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 14/10/2012, RSS

Komentari su zatvoreni.