fbpx

U kakvoj su vezi Overturizam trend sa nedavnim olujama u regionu? Koji je vaš poslovni odgovor na preteranu potražnju?

“A šta ako vaš projekat stvarno uspe?”

Kako kompanije i organizacije mogu da balansiraju povećanje potrebe za proizvodom ili uslugom sa svojim kapacitetima?

Kako to funkcioniše na primeru trenda overturizma i na primeru nedavnih oluja u Srbiji i regionu?

Šta bi mogao biti odgovor na ove probleme?

Šta je osnova problema overturizma?

Nakon korone, desilo se da su se u celom svetu ljudi “probudili” i krenuli više da putuju u odnosu na ranije. Posledica toga je da se u medijima sve češće u poslednje dve godine pominju reči “Overturizam” i “De-turizam”. Ovi termini opisuju stanje u kojem veliki broj gostiju i domaćina neke geografske destinacije imaju utisak da je previše turista.

Na slici možete videti primer velikog broja turista u Dubrovniku, koji je zbog pojavljivanja u seriji “Game of Thrones”, 2019. g. imao rekordnih 1.4 miliona turista za vreme letnje sezone.

U nedavno objavljenom tekstu “We’re full! Europe’s fight against overtourism“, pominju se primeri gradova kao što je pomenuti Dubrovnik, Amsterdam, Barselona, Venecija, koji pokušavaju godinama da se bore na različite načine sa pojavom ogromnog broja turista za vreme letnje sezone.

Suština problema overturizma se svodi na način kako lokalna vlast pokušava da smanji broj turista na destinaciji, a da pritom ne ugrozi prihode od turizma.

Ispostavilo se da je, za sada, najpopularnija mera ograničavanje broja organizovanih kratkotrajnih poseta (kao što su npr. kruzeri). Na ovaj način turističke destinacije smanjuju veliki broj turista u jednom momentu (turisti tipa – “samo da čekiram/selfi da sam bio”), koji ne doprinose mnogo turističkim prihodima.

Primer problema sa potražnjom za građevinskim uslugama usled letnjih oluja

Nedavne letnje oluje u Srbiji i regionu dovele su do toga da veliki broj osoba traži pomoć različitih vrsta majstora za popravku krovova, prozora, konstrukcija, itd. To se sve desilo za vreme sezone godišnjih odmora, kada nema dovoljno dostupnih majstora za te poslove.

Pričao sam sa vlasnikom jedne specijalizovane građevinske kompanije iz Novog Sada (koji je dosta stradao od posledica dve oluje u dva dana), koja je u roku od 24 sata nakon druge oluje primila 36 zahteva za različitim vrstama intervencija. Jedan od upita je bio od strane vlasnika kompanije koji je imao štetu u vrednosti od oko 20.000 €, i bilo mu potrebno da se napravi zaštita objekta, da bi se zaštitio od štete koja može premašiti preko 200.000€, ako dođe još jedna oluja. Rekao je da cena ne igra ulogu. Pomenuti vlasnik građevinske kompanije nije imao resurse da brzo reši taj problem. U tom momentu, bilo je veoma teško naći kompaniju koja ima resurse da brzo reši njihov problem.

Postavlja se pitanje da li postoji način da kompanija, kao što prethodni slučaj pokazuje, može da ima odgovor na povećanu potražnju koja sprečava velike poslovne gubitke zbog nedostatka resursa.

Koliko je vaš biznis otporan na povećanu potražnju?
Tri osnovna načina rešavanja problema povećane potražnje

Problemi sa povećanom potražnjom su u osnovi problemi u vezi sa samim poslovnim modelom kompanije (karakteristike posla) i problemi sa operativnim modelom kompanije (način na koji kompanija obavlja posao).

Najveći broj kompanija ima problem sa poslovnim modelom koji je vezan za ograničenja u samoj privrednoj grani – Turistička destinacija ima ograničeni kapacitet koliko može da primi turista u jednom momentu; građevinske firme mogu da u jednom momentu prime onoliko poslova koliko ima raspoloživih radnika; frizeri ili stomatolozi (npr.) mogu u jednom momentu da prime onoliko klijenata koliko ima sedišta i frizera ili stomatologa; itd.

Jedan od glavnih razloga zašto kompanije uvode digitalizaciju u svoje poslovanje jeste da se unapredi operativni model kompanije automatizacijom određenih poslovnih procesa. Time se dobija povećanje kapaciteta kompanije da omogući istovremeno opsluživanje većeg broja klijenata, uz smanjenje troška posla po klijentu (skaliranje posla).

Jedna od glavnih karakteristika najuspešnijih kompanija jeste da na sistemskom nivou imaju rešen problem povećane potražnje, bilo da je ona predviđena ili iznenadna.

Ako razumemo odakle potiču problemi sa povećanom potražnjom, onda bi trebalo i da razumemo kako se ti problemi rešavaju:

  1. Gubitak prihoda: Najveći broj kompanija usled povećane potražnje ne može da opsluži više klijenata nego što to njihovi resursi omogućuju.
  2. Provizija od partnera: Jedan broj kompanija ima strateške dogovore sa drugim kompanijama iz iste ili srodnih oblasti, gde različitim vrstama poslovnih aranžmana imaju koristi od preporučivanja viška klijenata drugim kompanijama.
  3. Modifikacija/Promena poslovnog modela: Optimizacija i automatizacija modela poslovanja i operativnog modela, koja omogućuje prihvatanje predviđenog i nepredviđenog povećanja broja klijenata.

Primeri pitanja čijim se odgovaranjem dolazi do održivog rešavanja problema povećane potražnje

U nastavku su data pitanja iz devet oblasti poslovanja. Odgovorima na ova pitanja možemo doći do načina kako da rešavamo probleme u vezi sa povećanom potražnjom:

  1. Planiranje kapaciteta: Koja su trenutna ograničenja proizvodnih ili uslužnih kapaciteta koja ograničavaju sposobnost kompanije da se zadovolji porast potražnje? Šta je potrebno da bi ta ograničenja nestala, i da li je to uopšte moguće u posmatranom poslovnom modelu?
  2. Lanci snabdevanja: Koliko je lanac snabdevanja kompanije otporan da se nosi sa neočekivanim porastom potražnje? Da li postoje alternativni dobavljači ili rezervni planovi kako bi se osigurao stalan protok sirovina ili komponenti?
  3. Fleksibilnost poslovnog modela: Koji aspekti poslovanja, kao što su proizvodni procesi ili IT infrastruktura, treba da budu fleksibilniji da bi se prilagodili fluktuacijama potražnje? Kako treba osmisliti način upotrebe digitalizacije da bi se odgovorilo na povećanu potražnju?
  4. Cenovna strategija: Koja prilagođavanja cena mogu biti napravljena da bi se maksimizirao prihod bez odustajanja kupaca? Da li cenovna strategija može da bude održivo rešenje problema povećane potražnje?
  5. Komunikacija sa klijentima: Kako kompanija može efikasno komunicirati sa kupcima o potencijalnim kašnjenjima ili dužim vremenima isporuke tokom perioda velike potražnje? Da li takva strategija utiče na smanjivanje broja klijenata?
  6. Automatizacija procesa: Da li postoje manuelni procesi koji se mogu automatizovati da bi se poboljšala efikasnost i odziv tokom perioda velike potražnje? Koliko automatizacija procesa može direktno da doprinese boljem odgovoru na povećanu potražnju?
  7. Partnerstva: Da li postoje mogućnosti za saradnju sa drugim preduzećima ili partnerima kako bi se zajedno rešili ograničenja kapaciteta i odgovorili na porast potražnje? Koliko je to održivo u odnosu na karakteristike samog poslovnog modela kompanije?
  8. Zadržavanje klijenata: Kako kompanija može osigurati da postojeći kupci ostanu zadovoljni i lojalni uprkos potencijalnim izazovima u ispunjavanju njihovih porudžbina ili zahteva za uslugom?
  9. Analitika, usavršavanje i učenje: Kako kompanija može iskoristiti podatke i analitiku da uči iz prošlih iskustava i poboljša svoj odgovor na fluktuacije potražnje tokom vremena?

Dati redosled pitanja može predstavljati i redosled koraka u poslu rešavanja problema nepredviđenih povećanja potražnmje.

Pripremljen odgovor na povećanu potražnju povećava prihode

Važno je znati da najveći broj kompanija gubi prihode u uslovima naglog povećanja zahteva za proizvodima i uslugama. Planiranje odgovora kompanije na povećanu potražnju smanjuje gubitke i povećava prihode.

 

Izvori

– https://www.responsibletravel.com/copy/what-is-overtourism (slika je iz linkovanog teksta)

– https://www.france24.com/en/live-news/20230726-we-re-full-europe-s-fight-against-overtourism

– https://www.indeed.com/hire/c/info/how-to-manage-unexpected-business-demand

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 31/07/2023, RSS

Komentari su zatvoreni.