fbpx

Definisanje strategije korporativnog bloga – Socijalna tehnografija

Nedavno sam naišao na jedno Forrester-ovo istraživanje na temu nivoa participacije korisnika, odnosno kako definisati način kreiranja online odnosa sa korisnicima (korporativni ili kompanijski blogovi).

Na korporativnom blogu ove kompanije postoji tekst koji objašanjava forrester-ovu metodologiju determinisanja vrste angažovanja (engagement), odnosno participacije korisnika u različitim vrstama društvenih kontakata, koji oni nazivaju Socijalna tehnografija (Social Technographics):

Radi se o nivoima participacije korisnika po sledećem redosledu:

  • Neaktivni korisnici (Inactives) – Koji jednostavno ne prate blogove i ne učestvuju u različitim oblicima društvenog online angažovanja.
  • Posmatrači (Spectators) – Pasivno se postavljaju prema online okruženju, tj. posmatraju šta se dešava (prate blogove, forume, socijalne mreže…), ali ne participiraju sa komentarima.
  • Aktivisti na socijalnim mrežama (Joiners) – Veoma brzo kreću aktivno da prate i sudeluju na društvenim sajtovima (forumi, socijalne mreže), ali ne komentarišu na blogovima. Prema mom iskustvu, primetio sam da je ovoj grupi korisnika logičnija i jednostavnija komunikacija na društvenim sajtovima, nego na blogovima (nije svima sasvim jasan koncept participacije na blogovima, iz nekog razloga).
  • Sakupljači (Collectors) – Naučili su da koriste RSS, koriste različite vrste tagovanja stranica (od običnog favourites dugmeta, do (ređe) varijante prijavljivanja na del.icio.us, i sl.). I ovo je vrsta neaktivnih korisnika sa aspekta direktne participacije (iznošenje svojih stavova negde na Webu), ali naprednije koristi dostupne Web tehnologije, od većine ostalih pomenutih vrsta korisnika.
  • Kritičari (Critics) – Ova grupa korisnika aktivno participira sa komentarima na blogovima. Što imaju više iskustva sa komentarisanjem, više koriste različite varijante rejting sistema na blogovima (i ostalim servisima)…
  • Kreatori (Creators) – Grupa korisnika koji kreiraju sopstvene blogove, obično najaktivniji Web korisnici.

Većina osoba se nalazi u preseku ovih predloženih kategorija participacije osoba, ali značajan broj korisnika Weba se ipak nalazi u jednoj od ovih kategorija online angažmana (da ne kažem, angažovanosti).

Najinteresantniji detalj, po meni, u celoj ovoj priči jeste da se predlaže korišćenje ove varijante merenja online društvenog angažmana korisnika pri definisanju online komunikacione strategije organizacije. U zavisnosti od toga kako određena ciljna grupa koristi Internet sa aspekta sopstvene online participacije, može se veoma lepo osmisliti konkretan način kreiranja odnosa sa korisnicima – da li je to samo klasična kontakt stranica (obavezno) sa kontakt podacima i formularom, ili će se kreirati korporativni blog, ili ceo sajt za društvenu mrežu.

Naravno, sa druge strane ovo je dobra PR priča za Forrester i slične kompanije koje na ovaj način veoma lepo prodaju ovakav tip podataka, jer ćete teško na osnovu čistog posmatranja doći do zaključka kakava je vaša ciljna grupa sa aspekta njihove online participacije (ili možda hoćete?).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Definisanje strategije korporativnog bloga - Socijalna tehnografija, 5.5 out of 10 based on 2 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Komentari su zatvoreni.