fbpx

2008. u znaku e-trgovine i affiliate pograma

Razvoj e-poslovanja u Srbiji će u 2008. g. napokon nesputano evidentno krenuti u pravcu značajnijeg razvoja online trgovine, obzirom na već poznatu ponudu Banke Intesa, njenih partnera, ali i dugo-očekivanim puštanjem Dina kartice na Internet. Većina poznavalaca poslovnih prilika u Srbiji (offline i online) slaže se sa konstatacijom, da ako se ne bude još dugo čekalo sa puštanjem Dina kartice na Internetu, da će ovaj vid online naplate najviše doneti domaćoj Internet trgovini.

Interesantno je da sa samim puštanjem sistema online naplate, u poslednje vreme se sve češće pominje i intenzivno korišćenje e-banking sistema online naplate, jer su ove aplikacije sve češće primenjene u životu pojedinaca i samih firmi. Brzina i jednostavnost e-banking plaćanja (bez neprijatnih čekanja po poštama i bankama), polako ali sigurno je ušla u domaću svakodnevnicu.

Već sada pojedine Web lokacije imaju mesečne promete u šestocifrenim EUR iznosima, a za očekivati je da se broj Web lokacija sa značajnijom zaradom poveća u narednoj godini. Nadam se da će ovaj razvoj uticati i na sam izvoz, ali za to je potrebna intervencija Države koja i dalje naplaćuje izvozne takse!

Update, ponedeljak 24.12.:  Na ovu temu dao sam izjavu za dnevnik RTV u 17:00, koji prenosi i RTS I.

Affiliate programi (dilerski ili partnerski programi) – Uvod u affiliate marketing

Za malo pažljivije posmatrače dešavanja na domaćem Internetu bilo je očigledno pratiti pojavu sve većeg broja affiliate (dilerskih, partnerskih) programa – sva tri izraza se koriste kod nas, s tim da se u poslednje vreme najčešće koristi fraza “partnerski program”.

Affiliate program predstavlja formalni poslovni odnos izmedju online trgovca (kompanije koja prodaje proizvode ili usluge) i drugih (nezavisnih) web sajtova (saradnika, partnera). Partneri elektronskim putem (raznim oblicima online oglasa) promovišu trgovčevu ponudu, pri čemu trgovac partnera plaća samo za rezultate, odnosno ranije definisane akcije koje je partnerov posetilac sajta izvršio na sajtu trgovca (nastavak)…

Affiliate marketing predstavlja sistem različitih poslovnih aktivnosti koje imaju za cilj održivu (feasible) kombinaciju prodajnih i promotivnih strategija, koje sa jedne strane odgovaraju partnerima affiliate programa, a sa druge strane odgovaraju poslovnim ciljevima tvorca affiliate programa (nastavak)…

Sasvim je logično da će se u narednom periodu pojaviti sve veći broj ozbiljnih partnerskih programa, obzirom na to da se ovakvi programi javljaju masovnije pri pojavi značajnije konkurencije, kada je evidentno da online poslovni model jeste stabilan (isplativ), i kada su rešena pitanja (online) naplate. U poslednjih mesec dana sam dobio informacije o skorašnjem pokretanju bar pet ozbiljnih dilerskih programa – neke od njih sam osmislio, a za neke sam dao konkretne savete…

Veoma bitna posledica intenzivnije pojave domaćih partnerskih programa jeste mogućnost kreiranja online poslovnih modela (Web sajtova/Web projekata) koji su u osnovi zasnovani na affiliate modelu zarade. Praksa je ovih godina pokazala da ima malo efekata od korišćenja inostranih affiliate programa (ili su dobri efekti veoma retko zastupljeni) u domaćim uslovima. Ovo naravno ne znači da će svaki vlasnik Web sajta zarađivati puno para od ovakvih modela zarade, ali oni koji dobro osmisle svoje sajtove u odnosu na odabrane partnerske programe u kontekstu tematike sajta, takvi Web projekti mogu imati ozbiljnije koristi od ovakvog modela zarade. Ovo će naročito biti slučaj za oblasti u kojima će se pojaviti veći broj partnerskih programa za prodaju različitih proizvoda i usluga.

Problemi sa definisanjem kvalitetnih partnerskih programa

Mislim da ću u narednoj godini najveći broj svojih konsalting usluga na domaćem tržištu prodavati upravo iz oblasti kreiranja partnerskih programa, odnosno osmišljavanja kompletne affiliate marketing strategije. Zašto? Odgovor je u osnovi veoma jednostavan – Affiliate marketing je verovatno najozbiljnija marketinška strategija koji istovremeno može da obezbedi kvalitetnu promociju i prodaju, pod uslovom da se dobro osmisli.

Osnovni problemi kreiranja kreiranja partnerskih programa:

  1. Kreiranje kvalitetnog cenovnog odnosa provizije za partnera. Najveći problem predstavlja način kreiranja takvog prihoda za partnera, da se njemu isplati da postavi dilerski program, umesto da traži sredstva za reklamiranje.
  2. Kreiranje same affiliate ponude. Ovaj korak predstavlja sama “pravila igre”, odnosno kako će funkcionisati sam affiliate program. To je praktično prodajna strategija samog partnerskog programa (zašto će se neki vlasnik sajta opredeliti za određeni partnerski program).
  3. Problem odabira partnera. Statistika na svetskom nivou kaže da prosečno 99 odsto svih partnera donosi maksimalno 1 odsto prihoda affiliate programa. Potrebno je pronaći sistem kako u program uvesti one partnere koji će donositi značajnije prihode i sebi i firmi koja kreira dilerski program.
  4. Problem kreiranja marketinških/prodajnih materijala. Veliki broj vlasnika partnerskih programa ne vodi računa o samim materijalima koje bi trebalo da koriste partneri, i samo kod najatraktivnijih partnerskih programa može se očekivati da će sam partner produkovati neki marketinški materijal, što je inače i dalje veoma pogrešno.
  5. Problemi promocije affiliate proizvoda i usluga. U razvijenim ekonomijama, a što će se kod nas početi uskoro da se dešava sa pojavom atraktivnih partnerskih programa, postoji čitav niz koraka koje je potrebno preduzeti da bi se došlo do koordinisanog sistema promocije proizvoda i usluga za koje postoji partnerski program, jer ovakve proizvode i usluge pored kompanije koja ih nudi, počinju da promovišu i sami partneri.

U svakom slučaju, ovakve probleme vidim kao “veoma slatke”, jer kada se pojave, to znači da smo značajnije krenuli u napredak online poslovanja 😉

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
2008. u znaku e-trgovine i affiliate pograma, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Komentari su zatvoreni.