fbpx

Da li želite vašu firmu na Wikipediji?

Sve više firmi u Srbiji pokušava da postavi na Wikipediju informacije o svojoj firmi, ali mali broj uspeva. Prema dostupnim podacima, ovakvi pokušaji ostanu uspešni po nekoliko dana, i onda se brišu pod obrazloženjem – Reklamiranje!

Razlozi za veliko interesovanje postavljanja informacije o firmi (i po mogućnosti, linka do sajta firme/proizvoda/usluga) su očigledni: Wikipedija je jedan od najposećenijih sajtova na svetu (i kod nas), veoma je dobro pozicionirana na pretraživačima, i dovodi ciljnu grupu na sajt.

Najbrži i najefikasniji savet na planu korišćenja Wikipedije od strane kompanija jeste: Proučavajte najbolje na svetu, i pokušajte da kreirate tekstove na način kako ih takve firme kreiraju (nemojte samo kopirati obim sadržaja, ako ga nemate).

Kompanije će uticati na kvalitativno povećanje broja sadržaja na Wikipediji!

Jedno od osnovnih pravila kreiranja kvalitetnog online kredibiliteta kompanije ili pojedinca u okruženju društvenih medija jeste: Svaki pojedinačni društveni medijum zahteva prethodnu istoriju i ponašanje u skladu sa “Duhom Mesta”!

Prevedeno, ne možete očekivati da ćete u roku od odmah biti u situaciji da postavite sadržaje koji su vama od interesa, jer se prethodno morate dokazati (korišćenje društvenih medija u promotivne svrhe nije reklamna kampanja sa zakazanim datumom)!

U slučaju Wikipedije, postoji nekoliko bitnih pravila korišćenja koji dovode do poboljšanja reputacije i povećanje šanse da će članci od vašeg interesa ostati na Wikipediji:

  1. Krenite sa dodavanjem novih članaka iz oblasti koje poznajete.
    Nemojte to raditi u dva tri dana, pa krenuti po starom (reklamiranje), već je za to potrebno vreme: treba napraviti kvalitetan članak iz oblasti koja nije dovoljno pokrivena, a poznajete je (pročitati uputstva na Wikipediji); treba da članak “odstoji” na Wikipediji, da bi se videlo koliko i kako će se oko njega angažovati drugi korisnici, treba pripremati drugi članak… Trebalo bi bar jedno 3 meseca da se bavite ovakvim poslom, u periodima kada imate vremena za to.
  2. Dodajte podatke u člancima za koje smatrate da nisu završeni.
    Najjednostavniji savet za kreiranje novih članaka i dodavanje podataka u postojeće članke jeste da pogledate verzije na drugim jezicima – tamo se već nalaze članci gde nema problema sa autorskim pravima (ne možete kopirati članke na Wikipediju iz nekih tektova koji su zaštićeni autorskim pravima – kopiranje iz knjiga, članaka…).
  3. Pronađite kategorije članaka gde nedvosmisleno već postoje tekstovi koji su u vezi sa vašom firmom i njenim delatnostima.
    Ovo je veoma bitno, naročito ako već postoji izlistana neka firma iz vaše kategorije, kao i srodni proizvodi ili usluge. Ako želite da napravite ovakvu kategoriju, morate postaviti i veći broj članaka o konkurenciji, tj. o njenim proizvodima i uslugama, ako ne želite da vam se ovakvi članci izbrišu.
  4. Kreiranje prikladnih tj. vizuelno dopadljivih članaka.
    U koracima 1 i 2 trebalo bi da ste već naučili kako se kreiraju složeni članci sa kvalitetnim elementima (tabele, koji podaci se postavljaju u ovaj tip servisa, i sl.)
  5. Prvo pokušajte da dodate željene podatke na nekom od svetskih jezika.
    Kada već postoji vaša istorija, lakše je pronaći kategoriju koja odgovara vašoj firmi (proizodima, uslugama) na nekom svetskom jeziku, i samim tim je lakše postaviti ovakve informacije. U ovakvom slučaju, jezik teksta mora biti veoma kvalitetan, i kategorija mora biti upravo ona u kojoj se nalaze iste firme (proizvodi, usluge) kao i što su vaši. Ako vam članak ostane više od mesec dana – uspeli ste…

Činjenica je da će vremenom firme ovladati tehnikama unosa sadržaja na Wikipediju, što će za direktnu posledicu imati rast većeg broja različitih članaka, što je samo po sebi dobro. Koliko će firmi uspeti da predstavi sebe na kvalitetan način (u duhu Wikipedije – “Duh Mesta”), to će se videti.

Evidentno da će u narednom periodu sve veći broj pojedinaca krenuti u kreiranje novih – korisnih članaka: To je jedini put ako želite pozitivne efekte za vašu firmu od Wikipedije.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Da li želite vašu firmu na Wikipediji?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

3 odgovora na Da li želite vašu firmu na Wikipediji?

  1. Wikipedia je krasan izvor relevantnih refferal posjeta. Naravno, da bi uspjeli uglaviti svoj link a da ne izgleda kao samopromociji i/ili spamm, potrebno je puno truda, znanja i vremena 🙂 Nerijetko ju koristim na internacionalnim projektima i cesto su rezultati rada doista isplativi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Никола Смоленски says:

    Драго ми је што сте озбиљно приступили овој теми. У данашњем стварању онлајн присуства, тзв. веб 2.0 сајтови су веома значајни, па тако и Википедија. Википедија може и треба да има и информације о значајним фирмама, и не верујем да би се ико ко ради на њој бунио ако би неко представио информације о својој фирми на прави начин.

    Нажалост, морам да кажем да до сада нисам видео да је ико писао на Википедији о својој фирми, а да је то личило на нешто. Ево као први пример Тонијев коментар — каже потребно је доста труда да би углавио свој линк а да НЕ ИЗГЛЕДА као самопромоција или спам — очигледно ни на крај памети му није пало да би могао да углави свој линк а да то НИЈЕ самопромоција нити спам.

    Тако да сам у целости доста скептичан према могућности рекламирања на Википедији. Постоји мноштво веб 2.0 сајтова који су мање познати од Википедије а на којима се вероватно може остварити много већи учинак, као и разни начини за повећање присуства на Википедији без директног рада на њој.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Dragana says:

    Mislim da su linkovi, koji se nalaze u referencama ispod clanaka na Wikipediji prava stvar. Donose posete i podizu poziciju na pretrazivacima, a posebno je lepo kada vidite da vas je autor clanka stavio u relevantan izvor informacija.

    Mislim da je dobra strategija pisati, bas kao sto profesor i kaže, kvalitetne članke o određenim temama, a potom u reference, tamo i samo tamo gde zaista ima smisla, staviti i svoj sajt.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.