fbpx

Zašto je Coca-Cola Journey važan za razvoj marketinga sadržaja u Srbiji? Šta je Liquid & Linked Marketing?

Sredinom 2011. godine Coca-Cola je predstavila koncept/inicijativu “Coca Cola Content 2020“, koji je posle objavljivanja postao svojevrsni viral u svetu klasičnog i digitalnog marketinga. Ovaj pristup strateškog postavljanja fokusa kompanije Coca-Cola na kreiranje izvrsnih sadržaja, umesto na kreiranje izvrsnih reklama (“From creative excellence to content excellence”), predstavljao je 2011. prvi slučaj da jedan od najvećih oglašivača iz sveta klasičnog oglašavanja, predstavi značaj onlajn oglašavanja u kontekstu strategije kreiranja i distribucije (onlajn) sadržaja – što je jedna od jednostavnih definicija Content Marketinga.

Nakon predstavljanja Content 2020 koncepta 2011. g., kompanija Coca-Cola je demostrirala svoj fokus na kreiranje izvrsnih sadržaja kreiranjem kompanijskog sajta kao magazina Coca-Cola Journey, koji je prema mišljenjima određenog broja stručnjaka jedan od najefikasnijih primera kako kompanije treba da pristupaju content marketingu.

Pre nekoliko dana, Coca-Cola je u Srbiji predstavila verziju Coca-Cola Journey magazina na srpskom jeziku. Ovaj kompanijski magazin je vrsta sopstvenog medija koja kombinuje sadržaje interesantne glavnim ciljnim grupama kompanije sa  inovativnim, zabavnim i savremenim načinom predstavljanja svih relevantnih informacija o radu Coca-Cola Sistema. Kreiranje ovog magazina za tržište Srbije demonstrira značaj primene koncepta Content 2020, koji ćemo u praksi moći da pratimo i kod nas – kako bi kompanije trebalo da se postavljaju prema kreiranju onlajn sadržaja.

Šta je Liquid & Linked Marketing?

Cilj ove strategije je da kompanija Coca-Cola do 2020. g. ovlada veštinom kreiranja najzanimljivijih sadržaja, koji spajaju (linkuju) kompanijske ciljeve, predstavljanje brendova i interese korisnika.

content-excellence-coca-cola

Od 2012. g. koristim gornju sliku da bih objasnio na primeru koncepta “Content 2020” kako bi trebalo posmatrati strategiju kompanijskog kreiranja sadržaja:

  1. Kreiranje ili priređivanje sadržaja koji se širi i “lepi” kao tečnost (liquid).
  2. Sadržaj kreiran u odnosu na poslovne ciljeve kompanije.
  3. Sadržaj koji je u vezi sa brendovima kompanije,
  4. Sadržaj koji je koristan i interesantan potencijalnim kupcima.

U narednom videu možete da vidite primere kako Coca-Cola Sistem koristi konverzacije koje postoje na društvenim medijima o Coca-Coli, da bi ih povezao svojom “Liquid & Linked” strategijom…

Razvoj Content Marketing strategije Coca-Cola Sistema u Srbiji od 2012. g. do danas

Imao sam sreću da budem aktivni sudeonik kreiranja i implementacije opisane “Liquid & Linked” strategije u ovom regionu, gde je Coca-Cola Sistem u periodu od 2013. g. do 2017. g. koristio projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria za poboljšanje aktivnosti kompanije u onlajn svetu, u pet država regiona.

Završetak ovog projekta 2017. g. označio je vreme da je Coca-Cola Sistem u regionu ovladala veoma kvalitetnim načinima onlajn komunikacije na različitim vrstama digitalnih medija, što se danas može videti i pratiti na različitim mestima onlajn.

Onlajn magazin Coca-Cola Journey je logičan nastavak implementacije pomenute strategije, i kroz razvoj ovog onlajn magazina u narednom periodu može se pratiti kako Coca-Cola Sistem primenjuje najbolju praksu kreiranja, priređivanja i distribucije sadržaja u našim uslovima…

U tom kontekstu, možete pogledati na koji način ova kompanija objašnjava šta je “kreativni način pričanja priča” (Creative Storytelling).

Na svojim predavanjima na temu kreiranja onlajn sadržaja i onlajn komunikacije obavezno preporučujem da se prati kako Coca-Cola Sistem to radi, što isto preporučujem u kontekstu praćenja Coca-Cola Journey projekta kod nas…

Napomena: Ovaj tekst je napisan uz podršku kompanije Coca-Cola Sistem Srbija.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 20/03/2018, RSS

Komentari su zatvoreni.