fbpx

Biz.Shopmania.rs – Zašto ne biste imali jednu ili više kvalitetnih e-prodavnica?

U Srbiji već dugo vremena ne postoji razlog zašto klasične firme nemaju svoje e-prodavnice. Od 2010. g. mi živimo u vremenu razvijene e-trgovine u Srbiji (grupna kupovina i aukcijski sajtovi su razvili i ostale vidove e-trgovine), i sve češće se dešava da klasične firme iz različitih oblasti propadaju samo zbog toga što im online konkurencija preuzme posao, a da vlasnici tih propalih firmi nikada ne saznaju zašto im je višegodišnji posao nestao.

U moru ponuda za izradu e-prodavnica mogu se izdvojiti dva osnovna načina kako kompanija može doći do svoje e-trgovine:

  1. Da za manju ili veću cenu (u zavisnosti od potreba konkretne e-trgovine) neka kompanija ili pojedinac kreira veb sajt za e-trgovinu. U ovakvom slučaju je najbolje ići na varijantu prilagođavanja nekog postojećeg CMS rešenja za e-trgovinu, umesto da vam neko iz početka kreira e-trgovinu (jeftinije je, brže, sa manje startnih grešaka).
  2. Da iznajmite i prilagodite postojeće softversko rešenje za e-prodavnicu koje se već nalazi na vebu (u poslednje vreme ova rešenja se zovu Cloud E-commerce Solutions).

Biz.Shopmania.rs jednostavno, brzo i povoljno Cloud rešenje e-trgovine

Ovom prilikom predstavljam Shopmania Biz rešenje za jednostavno i kvalitetno kreiranje e-prodavnica koje ima preko 2.300 registrovanih e-prodavnica i preko 180 aktivnih e-prodavnica u Srbiji. Najmanja prodavnica ima 20 proizvoda, a najveća 25.000 proizvoda. Ovaj servis je dostupan u 27 država na 11 jezika.

control panel shopmania biz

Kao i sva ostala kvalitetna savremena softverska online rešenja, i Shopmania Biz servis  je lak za upotrebu kao kada koristite Fejsbuk. Jedino je potrebno da se “napregnete” i napravite/nabavite slike svakog proizvoda koji želite da postavite u prodavnicu, i još više da se “napregnete” da napišete dobar opis tog proizvoda (svakog proizvoda u prodavnici), jer od opisa proizvoda imate dvostruku korist:

  1. Potencijalni kupac će pre kupiti proizvod ako dobro opišete zašto bi kupio baš taj proizvod baš kod vas.
  2. Kvalitet opisa proizvoda direktno utiče na poboljšanje njegove vidljivosti na pretraživačima (naročito ako ga uopšte napišete).

Pored ručnog unosa proizvoda, Shopmania Biz servis omogućuje uvoz proizvoda u formatima CSV, Excel i XML u obimu do 1.000 proizvoda po jednom fajlu. Naravno, ovo rešenje za kreiranje e-prodavnica omogućuje definisanje velikog broja karakteristika pojedinačnog proizvoda, od njegove kategorizacije (grupe proizvoda), dodatnih karakteristika proizvoda, dostupnosti proizvoda, cenovne politike, itd.

deltalinea primer

Proces kreiranja e-prodavnice

Da bi se došlo do toga da od odluke da napravite e-prodavnicu, i da se to stvarno i dogodi, pored samog unosa proizvoda potrebno je definisati sve potrebne parametre e-trgovine da bi vaša e-prodavnica mogla brzo da krene sa radom u što većem obimu:

  1. Određivanje veb adrese e-trgovine. Shopmania Biz rešenje omogućuje da e-prodavnica ima adresu tipa vasa-prodavnica.shopmania.biz, ali je preporuka da kupite vašu veb adresu na domaćem domenu ili na nekom od  internacionalnih domena, jer to deluje mnogo ozbiljnije u poslovanju. Vaša veb adresa se lako preusmerava na opisani servis.
  2. Određivanje višejezičnosti i valuta plaćanja. Opisani servis omogućuje odabir većeg broja jezika na kojima je cela e-prodavnica automatski prevedena sa svim sistemskim porukama, s tim da je na vama da postavite prevode svih sadržaja koje samostalno dodajete kada definišete e-prodavnicu (proizvodi, kategorije proizvoda…). Takođe, moguće je definisati osnovnu i pet dodatnih valuta e-trgovine.
  3. Vaši kontakt podaci. Veliki broj e-prodavnica u ovim krajevima je kreiran tako da ne možete da ustanovite ko stoji iza prodavnice. Prema Zakonu o zaštiti potrošača u Srbiji od 2010. godine je obavezno da sve e-trgovine u Srbiji javno na sajtu istaknu sve potrebne kontakt podatke preduzetnika ili nekog drugog pravnog lica. Zato je važno odmah na početku kreiranja e-trgovine uneti sve potrebne kontakt podatke kompanije.
  4. Naplata i isporuka. Shopmania Biz omogućuje dodavanje većeg broja opcija plaćanja, od standardnih plaćanja pouzećem, fakturama ili na licu mesta (u fizičkoj prodavnici), do opcija PayPal naplate (ako posedujete PayPal račun sa mogućnošću naplate), Skrill i 2Checkout naplate (koji funkcionišu za Srbiju sa aspekta naplate platnim karticama).
  5. Odaberite izgled prodavnice i stavite logo e-trgovine. Sistem omogućuje odabir preko 300 različitih varijacija od preko 70 različitih šablona izgleda e-trgovina (templates). Dodatno, angažovanjem programera i dizajnera moguće je kreirati autentičan izgled e-trgovine. Podešavanjem odabrane varijante izgleda e-trgovine dodaje se logo, eventualne ilustracije i ostala osnovna obeležja osnovnog izgleda e-trgovine.

U zavisnosti od raspoloživosti potrebnih sadržaja za kreiranje e-trgovine, ceo proces postavke e-prodavnice da je spremna za online prodaju može trajati manje od sat vremena (ako imate spremne sve proizvode, ili ako ih možete dodati preko postojećih baza podataka). Nakon toga je preporučljivo isprobati različite dodatne mogućnosti unapređenja e-prodavnica koje nudi Shopmania Biz.

Shopmania Biz kao maloprodaja ili veleprodaja

Opisani sistem za kreiranje e-trgovine je kreiran na takav način da se jednostavnim odabirom načina rada sa klijentima odabira i sistem poslovanja – rad sa fizičkim licima i firmama, ili samo rad sa firmama, gde je moguće odabrati prijavljivanje klijenata u sistem da bi se npr. omogućile dodatne opcije za primer rada u veleprodaji (B2B). Npr. omogućeno je kreiranje grupa klijenata kojima se odobravaju određeni popusti koji su vidljivi samo toj grupi klijenata.

fb primer obuca.net

Promocija e-prodavnice

Opisano rešenje ima jednu od veoma važnih karakteristika da je 100% napravljeno u skladu sa standardima za optimizaciju za pretraživače (SEO). Kako sistem funkcioniše duže vreme u Srbiji, ali i u većem broju drugih država – kreirane e-prodavnice postaju veoma brzo vidljive na pretraživačima samom svojom pojavom.

Naravno, samo postavljanje e-prodavnice nije dovoljno, a Shopmania Biz priža veći broj mogućnosti dodatne promocije e-prodavnice. Jedna od najzanimljivijih opcija je automatsko kreiranje vaše e-prodavnice na vašoj Fejsbuk stranici, koja je direktno povezana sa vašom e-trgovinom u ovom sistemu. Ova opcija je dostupna i u besplatnoj verziji ovog servisa (e-trgovina do 50 proizvoda).

Neke od promotivnih mogućnosti koje daje ovaj sistem jeste automatsko kreiranje HTML5 banera koji povlače vašu aktuelnu ponudu jednog ili više proizvoda, komplerno rešenje za e-mail marketing, kuponi za pospust, promocije proizvoda. Takođe, sistemski je omogućeno plasiranje ponude proizvoda na servisu za upoređivanje sena Shopmania.rs.

widget html5 baner

Shopmania Biz za programere i veb dizajnere

Slično kao i za slučaj drugih CMS rešenja e-trgovine, i opisano rešenje omogućuje dovoljnu meru slobode u kreiranju autentičnih e-trgovina, uglavnom na nivou definisanja CSS 3.0 fajlova. Na ovaj način programeri i dizajneri se fokusiraju na prilagođavanje e-prodavnice potrebama e-trgovca, kao što je to slučaj kod različitih drugih e-commerce CMS rešenja.

Kako sistem u startu omogućuje prilagođeno kreiranje e-prodavnica za mobilne telefone i tablete (Responsive Design), moguće je prilagoditi raznorodne izglede e-prodavnice konkretnim potrebama e-trgovine.

Shopmania Biz Affiliate program

Napravite svoju online prodavnicu, 15 dana besplatno Ako ste zainteresovani da promovišete ovaj servis i imate od toga finasijske koristi, možete de prijaviti na njihov partnerski (affiliate) program, gde se dobija provizija od 20% za sve uplate u Shopmania Biz sistem. Na vašem sajtu/blogu postavljate affiliate link tipa https://biz.shopmania.rs/intro/varagic u tekstovima, ili jednostavno postavite neki od ponuđenih banera kao što se ovde može videti sa desne strane.

Isprobajte besplatno sve opcije Shopmania Biz rešenja e-prodavnice

Obzirom da postoji mogućnost do mesec dana besplatnog korišćenja svih opcija opisanog sistema e-trgovine, a e-trgovina do 50 proizvoda je inače besplatna, preporuka je da svakako isprobate odnosno testirate ovaj način kreiranja i vođenja e-trgovine. Sa druge strane, čak i ako već imate svoju e-trgovinu, možete isprobati da na internetu imate više prodajnih mesta, jer na taj način povećavate šansu da vašu e-trgovinu pre pronađu.

Cenovna politika u vezi sa ovim rešenjem e-trgovine je takva da e-prodavnice od 50 do 1.000 artikala imaju pretplatu počevši od 2.400 din/mes, s tim da je u ovoj ceni uklučen i veb hosting i korišćenje e-commerce aplikacije (osnovna karakteristrika Cloud rešenja e-trgovine). Aplikacija Shopmania Biz se nalazi na veoma brzim i pouzdanim serverima, što za vas mogu proveriti osobe koje imaju iskustva sa brzinom rada aplikacija na vebu i odazivom servera na upite korisnika.

Da rezimiram: Shopmania Biz je po mom mišljenju jedno od najozbiljnijih rešenja e-trgovine u Srbiji kada se posmatra odnos cena i šta se za tu cenu dobija.

Napomena: Partner teksta je Shopmania Biz

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (12 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 5 votes)
Biz.Shopmania.rs – Zašto ne biste imali jednu ili više kvalitetnih e-prodavnica?, 7.8 out of 10 based on 12 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 16/12/2013, RSS

7 odgovora na Biz.Shopmania.rs – Zašto ne biste imali jednu ili više kvalitetnih e-prodavnica?

  1. Mislim da je ovo veoma dobro rješenje za e-prodavnicu, naročito ako se budu napravili “pluginovi” za WordPress, Joomla, Drupal…
    Obzirom da je shop dostupan na subdomain adresi, mislim da bi se autorima isplatilo da urade neophodni plugin, imajuću u vidu da main domain prodavca često već postoji, a svakako je za način razmišljanja našeg čovjeka (moj sajt!) bliže i razumljivije.
    Pride, izgleda da je veći dio posla već obavljen (facebook plugin).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  2. Ivica says:

    A da li postoji mogućnost povezivanja sa naplatom preko domaćih banaka, npr Inteza, Unikredit i sl? Ako nema, onda bi trebalo jer zaista ne vidim razlog da ne bude. Inače, zaista deluje kao dobro rešenje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Prema mojim saznanjima, ako postoji zahtev klijenta koji je napravio shop za domaći online payment, postoji mogućnost da se to napravi…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Neximuss says:

    Mislim da ima dosta domaćih softwareskih riješenja općenito, te da su dobro potcjenjeni. Međutim potencijalni klijenti ne traže bolji software, nego partnera koji će im ulazak u taj svijet olakšati. Većina ih se uplaši kada vidi šta ih sve čeka, nakon što unesu proizvode. Zabrinjava ih nepreglednost marketinga i povrat uloženog, jer to rijetko ko mjeri. Zato su sumnjičavi. Mislim da će se na domaćem tržištu probiti kao prvi onaj ko bude uz software dodjeljivao i pomoćnika, a plaćanje se vršiti mjesećno. Pomoćnik bi bio savjetnik za promociju i po potrebi implementirao to za klijenta. Možda čak neki CM sa SEM iskustvom.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Generalno se još nije narod navikao na ideju da nešto plaća mesečno. A da nije kredit. Ali polako stiže i kod nas, svakako je dobra stvar. Sa druge strane, teško je nagovoriti nekoga ko drži sajt da plaća još jednog radnika.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  5. adriamart says:

    E a kad sam ja ovo pokrenuo sa servisom adriamart.com ovo nije ni postojalo, trziste je bilo ne razivjeno, znaci pogresan momenat, napredan servis koji nije bio za to vreme 2009-2010

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. ideep says:

    Shopmania ima jedan deficit i to je kad online prodavnica ima mogućnost plaćanja sa paypalom, ne može, da stavi fee (proviziju) na geo conu, što je jako velik trošak za preduzeće. Ako naprave app za fee na geo zone, onda jim dajem peticu!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)

Komentari su zatvoreni.