fbpx

Da li vam sve više smetaju notifikacije koje dobijate preko mobilnog telefona?

Da li ste primetili poslednjih meseci da na mobilnim aplikacijama za društvene mreže dobijate sve više notifikacija koje nisu vezi sa vama, umesto da vam aplikacija šalje informacije da li vam je neko lajkovao, šerovao ili komentarisao neki status? Da li vam to smeta?

Da li vam smeta kada vam se na aplikacijama i veb sajtovima pojavljuju crveni kružići sa brojevima, koji vas obično ne interesuju, ali vas nervira da ti brojevi tamo stoje – pa otvorite aplikaciju, ili otvorite stranicu, da bi se taj broj izbrisao?

Koliko ima mobilnih aplikacija i veb sajtova kojima ste uopšte dozvolili da vam daju svoje notifikacije? Pretpostavljam ne puno.

Kada se ova informacija posmatra iz perspektive vlasnika veb sajta ili mobilne aplikacije, postavlja se pitanje koliko biste voleli da što veći broj osoba prima vaše notifikacije? Sledeće pitanje je šta treba da uradite da biste to zaslužili? Odgovor na to pitanje je – potrebno je da šaljete informacije korisniku koje ga realno interesuju toliko da želi redovno od vas da ih prima.

Notifikacije predstavljaju jedan od najmoćnijih načina “guranja” (Push) informacija korisniku, a istorija nas uči da moćni načini promocije (Push Marketing) tokom vremena postaju sve manje relevantni zbog sve masovnije pogrešne/loše upotrebe.

Email marketing primer – Evolucija od relevantnost do šuma (“From Relevance to Noise/Ignorance“)

U drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka do početka 21. veka e-mail marketing je bila ubedljivo najvažnija tehnika marketinga. I danas u određenom broju oblasti se može reći da e-mail marketing jeste najvažnija (ili jedna od najvažnijih) tehnika marketinga, ali kako vreme prolazi broj ovakvih oblasti je sve manji.

Razlog je za to ogromna količina e-mail SPAM-a (šum), i sve teži načini kreiranja dovoljno relevantnih informacija koje se šalju e-mail porukama koje realno interesuju korisnike. Drugim rečima, kako vreme prolazi sve je teže imati dovoljno koristi od e-mail marketinga zbog preterane količine informacija kojima su zasuti onlajn korisnici.

Push Marketing, Pull Marketing, Push as a Pull Marketing

Jedno poglavlje knjige “Digitalni Pre-Marketing” objašnjava važnost Push i Pull marketinških principa, a na samom početku knjige je objašnjeno da je jedan od najvažnijih principa marketinga razumevanje zašto većina kompanija pokušava da svoje poruke “progura” (Push) korisnicima, a da više od deset godina živimo u vremenu u kojem korisnici dominantno “povlače” (Pull) poruke koje ih interesuju preko društvenih mreža – jer im je to jednostavnije od traženja informacija.

Pojednostavljeno posmatrano, danas postoje samo dva osnovna tipa promocije:

  1. Kompanija šalje promotivne poruke koju korisnik ne očekuje (princip „guranja“ poruke – PUSH).
  2. Korisnik traži odgovor na svoju želju ili potrebu, i pronalazi sadržaje kompanije (princip „povlačenja“ poruke – PULL).

Algoritmi društvenih mreža poslednjih nekoliko godina omogućuju vlasnicima ovih kompanijama da korisnici povlače poruke koje ih interesuju u odnosu na odabrani broj poruka koje im vlasnici društvenih mreža guraju na određeni način (Push as a Pull Marketing). Kako vreme prolazi, evidentno je da je angažmanom na društvenim mrežama sve teže “progurati” poruku korisnicima koje bi ova poruka mogla da interesuje, jer vlasnici društvenih mreža žele da tako nešto naplate.

Era Anti-Notifikacija

Kao što sam prethodno napomenuo, da bi korisnici redovno primali notifikacije od neke mobilne aplikacije ili veb sajta, ovakve informacije bi trebalo da budu realno relevantne (korisne, interesantne) korisnicima, što predstavlja osnovni razlog zašto bi neki korisnik ostavio notifikacije za određenu mobilnu aplikaciju ili bi se prijavio za notifikacije sa određenog veb sajta.

U poslednje vreme, notifikacije sa društvenih mreža postaju sve manje relevantne korisnicima, a i sam izgled aplikacija (korisnički doživljaj – UX) postaje sve manje relevantan korisnicima, zato što vlasnicima ovih aplikacija postaje sve važnije da se korisnici više angažuju, u odnosu na angažman korisnika na društvenim mrežama prema njihovoj aktivnosti:

  • Koliko li vas interesuje da pratite na notifikacijama aktivnost korisnika koje vam samostalno odabira aplikacija?
  • Koliko vas interesuje da vas aplikacije i veb sajtovi obaveštavaju o aktivnostima na novim servisima (npr. uvođenje FB videa, info da je neki vaš prijatelj objavio Story, i sl.)?
  • Koliko vas ovakve informacije interesuju u poređenju sa informacijama u vezi sa lajkovima, šerovima ili komentarima na vaš objavljeni status?

Istorija interneta pokazuje da što korisnici primaju manje relevantne informacije, počinju sve manje da obraćaju pažnju na takav način notifikacija. Sadašnji razvoj obaveštavanja korisnika putem notifikacija pokazuje da će se tokom vremena ista stvar verovatno desiti i sa veoma moćnim sistemom mobilnih i veb notifikacija koji je razvijen u poslednjih desetak godina.

Adrian Zumbrunnen iz kompanije Google, u svom tekstu “The Rise of Anti-Notifications” opisuje detaljno istorijat nastanka notifikacija, i pojavu anti-notifikacija zbog sve većeg disbalansa interesa kompanija u odnosu na interes korisnika.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 24/12/2018, RSS

Komentari su zatvoreni.