fbpx

Analiza uticaja društvenih medija: Naučna kvantifikacija sadržaja i naracije

John Cass, na svom blogu daje pregled načina kreiranja narativne analize za pospešivanje stratategije kreiranja biznis blogova (korporativni blogovi).

Tekstovi na koje se Cass poziva, govore o osnovama definisanja narativne analize, kao i kvantitativne analize sadržaja, koji se zasnivaju na detaljnoj statističkoj analizi komponenti same priče koja čini sadržaj, sa jedne strane, a sa druge strane na numeričkoj analizi generalnog sadržaja (nešto što dosta liči na frekvencije pojavljivanja određenih ključnih fraza u SEO analizi – key phrase density).

Narativna analiza (Narrative Analysis) bavi se evauacijom načina na koji je ispričana (napisana) određena priča, sa fokusom na segmentiranje samih elemenata priče, njihovog odnosa sa aspekta međusobne važnosti i uticaja, odnosno sa aspekta njihovog međusobnog značenja (semantike) koje direktno utiče na percepciju osobe koja sluša (čita) neku priču.

Analiza sadržaja (Content Analysis) u ovom kontekstu predstavlja statističku analizu tekstualnih, video, audio sadržaja sa aspekta brojanja različitih reči, fraza, delova fraza, radi razumevanja njihovog međusobnog odnosa u nekom sadržaju.

Korišćenjem različitih kvanititativnih statističkih metoda narativne i analize sadržaja, moguće je kreirati određene šablone (templates) pravila generisanja tekstova za Web (uglavnom preko socijalnih medija) koji bi trebalo za rezultat da imaju povećanje kredibiliteta i uticaja organizacije. Sa druge strane, ovakve analize omogućuju preciznije određivanje značenja određenih diskusija na socijalnim medijima (blogovi, forumi, socijalne mreže).

Naravno, radi se o zahtevnim analizama, koje su namenjene onim firmama koje ulažu u ozbiljna istraživanja strukture komunikacije organizacije sa ciljanim janvostima u okruženjima (komunikacionim kanalima) gde ne postoji velika kontrola plasiranja informacija (interaktivno okruženje).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Analiza uticaja društvenih medija: Naučna kvantifikacija sadržaja i naracije, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

1 odgovor na Analiza uticaja društvenih medija: Naučna kvantifikacija sadržaja i naracije

  1. Oduvek sam smatrao da je pokusaj kvantifikovanja sadrzaja nekog teksta putem prebrojavanja reci u njemu besmislen – neka vrsta pitagorijskog ekstremizma.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.