fbpx

Zaštitnik građana: Ministarstvo prosvete obavešteno o problemima sa neusaglašenošću stručnih sprema

Praktično godinu dana nakon što sam kontaktirao Zaštitnika građana zbog problema sa neusaglašenošću stručnih sprema prema Zakonu o visokom obrazovanju, koji direktno utiču na (ne)mogućnosti zapošljavanja i sticanja adekvatnog statusa u velikom broju kompanija, uključujući i državne institucije, dobio sam odgovor na moj upit:

Zaštitnik građana je kontaktirao Ministarstvo prosvete i nauke da bi im skrenuo pažnju na moguće probleme pri sprovođenju socijalnog programa u prosveti, koji će biti veoma aktuelan u narednih nekoliko godina (koliko će trajati proces smanjenja broja zaposlenih u prosveti).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 23/07/2011, RSS

4 odgovora na Zaštitnik građana: Ministarstvo prosvete obavešteno o problemima sa neusaglašenošću stručnih sprema

  1. Jaroslav Gudelj says:

    Ispada da Ministarstvo prosvete ne zna šta se dešava i da im g-din Varagić biva jedino svetlo u tunelu. Dodouše potrebno im je još par godina da pročitaju sve što je pisano na tu temu, na ovom blogu i nekim drugim a šta će se uraditi ostaje da se vidi. Sad je najbitnije da se preduprede štrajkovi na jesen. Ovo kao da nikog ne zanima i da je g din Varagić don Kihot koji juriša na srpske vetrenjače. S obzirom na kratkoću obaveštenja imam utisak da se autor bloga već po malo suzdržava. Hvala Dragane što ste pokrenuli ovo pitanje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  2. Fly Ameno says:

    Ma koji OMBUDSMANI i zaštita gradjana!
    Ja više od dve godine nisam dobio nikakav aber od njih po mom dopisu i osim troškova mog zvanja, nemam nikakvu iluziju da je to institucija koja uopšte želi da uradi nešto po pitanju prituđbi i zaštite uskraćenih prava gradjana. Čak sam vrlom direktoru Jankoviću poslao malo duži e-mail u kome sam mu sve “objasnio”.
    Mislite da je reagovao. Ma jok! Zato sada svima koje poznajem iznosim činjenice o našem “zaštitniku” i odvraćam svakoga ko bi i poželeo da mu se obrati, jer osim troškova, neće imati nikakve koristi. Toliko o OMBUDSMANU. To je pravi zaštitnik!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Pre svega želim da pohvalim i podržim napor g. Varagića, u tom smeru i ja delujem, ali mislim da se mi nalazimo u utopijskoj tragediji. Stepen nerazumevanja u onima koji odlučuju je zastrašujući, to pokazuje gornji dokument. Očigledno je da je na “sceni” komad “Babe i žabe”! Gledamo na sebe sa aspekta trećeg lica, odvojeno i pasivno.

    Utopija je utoliko destruktivnija jer je prepuštena samoj sebi. Da preciziram, prepušten je sistem obrazovanja-zapošljavanja sam sebi. Da se sam oblikuje i da se usmerava prema, navodno tržišno-socijalnim okolnostima. To se da jasno videti u obrazloženju na upozorenje. Ali, bez intervencionizma, jasne strategije i redovnog “upgrade-a” nema stuba obrazovanja. Ovako, celo školstvo, a najviše visoko, poprima istorijski karakter, a čak u nekim oblastima i iskazuje i imaginarnost, jer se neki studijski programi, ne samo što nisu primenjivi danas, već nije ih bilo moguće primeniti ni ranije.

    Pored toga, i to je najtragičnije, kod nas se gubi naučna supstanca, ona koja će nositi društvo za 10-15 godina, kada se skoro svi trenutni predavači povuku. Ne zaboravimo da su, takvi kakvi su, ipak oni predstavnici “stare garde”, poleta koji je trajao 60-tih i 70-tih. Bar su na kvalitetan i studiozan način, za to doba, sticali znanja. I bili su konkurentni u mnogim oblastima svojim kolegama u razvijenom svetu. Otuda priča da su naši stručnjaci priznati u svetu. Ali bili, ne zaboravite, ovo je za minuli period. Šta će biti kada se taj “koren” koji hrani intelekt našeg naroda osuši?

    Ono što se ne da odvojiti uspelo je kod nas: obrazovanje odvojiti od potreba industrije, i to u celosti. Kakav sindikat, kakva akta, kolektivni ugovori, termini totalno nepoznati ili površno ljudima koji krenu na visoke škole. Pa oni jedva da znaju šta znači kolokvijum, semestar, itd. Ti ljudi moraju shvatiti da studenti delegiraju svoju “intelektualnu slobodu” predavaču, da je on vodi i upravlja ka njima željenom cilju-znanju koje će ih osposobiti da od njega sutra žive! Zašto je većina studenata pri sredini studija ili pri kraju razočarana? Pa zato što su “uhvaćeni” i u stezi. Visoko obrazovanje, pored naučne svrhe ima i socijalno-psihološku vrednost: stabilni razvoj društva i sigurnost pojedinca. Ostalo, niže obrazovanje to nema.

    Industrija, direktno vezana za iskustvo i akademsko znanje je tlo na kome se odvija dalji napredak i razvoj samih stručnjaka. Napraviti povratnu vezu ka obrazovanju daje održiv spoj. Zar danas ne pričaju svi o održivom razvoju društva? Eto to je to, da iskustvo bude u sprezi sa teorijom. A ne sa “opštim aktima”!

    Tako da, iako imamo jako mali broj visokoškolaca, oni predstavljaju poluspremene ili nespremne za poziv za koji su se edukovali, sa izuzetcima koji još uvek odolevaju. Jednom je jedan čovek rekao: “Uvozićemo stručnu radnu snagu” i bio je u pravu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. anna slavkova says:

    ma i u backom petrovcu osnovci 8 razreda nisu dobili sve knjige pa ich sad zajebavaju ucitelji da makar nabave neke stare a roditelji su uplatili jos u 7 razredsu sve rate za knjige 8 rtazreda a knjige nema ni od korova samo par knjiga su dobili banda

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.