fbpx

Specijalističke studije jednake sa svim ostalim diplomskim studijama

Došao sam u posed fotokopije zvaničnog dokumenta Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, sa potpisom pokrajinskog Sekretara Zoltana Jegeša na temu odgovora na pitanje o stručnoj premi osoba koje završe specijalističke strukovne studije.

Dokument je zaveden u Pokrajinskom sekretarijatu pod brojem: 106-612-00091/2009-03, što se može proveriti u Sekretarijatu na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja.

pokrajinski-sekretarijat-za-obrazovanje-vii-stepen Prema ovom dokumentu “lice sa završenim specijalističkim strukovnim studijama stiče visoko obrazovanje na studijama drugog stepena, i u pogledu zasnivanja radnog odnosa prema odredbama Zakona o imenima i dopunama Zakona o državnim službenicima (…) izjednačeno je sa licima koja su završila diplomske akademske studije – master i specijalističke akademske studije, odnosno koja su stekla visoko obrazovanje na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine.

Postojeći dokument implicira nekoliko zaključaka:

  • Trogodišnje akademske ili strukovne osnovne studije ne mogu se smatrati studijama drugog stepena, odnosno ne mogu biti studije koje se prema starom Zakonu o visokom obrazovanju u nekim institucijama računaju kao studije sedmog stepena.
  • Sedmi stepen stručne spreme u svim organizacijama gde još nije uveden sistem sa tri stepena stručne spreme važi za završetak (diplomu) svih novih tipova studiranja od najmanje četiri godine, sem za doktorat.
  • Veoma je verovatno da će se razlike između tipova studija drugog stepena, koje se mogu videti u predlogu okvira kvalifikacija, detaljnije definisati sa nekim  novim izmenama definicija stručne spreme – jednom.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.9/10 (19 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -3 (from 3 votes)
Specijalističke studije jednake sa svim ostalim diplomskim studijama, 7.9 out of 10 based on 19 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 27/02/2010, RSS

57 odgovora na Specijalističke studije jednake sa svim ostalim diplomskim studijama

  1. Ljubica says:

    Postovani profesore,
    Student sam Vise skole,tj. ostalo mi je jos tri ispita do diplome…zelim da nastavim skolovanje i razmisljala sam o tim specijalistickim studijama kao jedinoj trenutno mogucoj opciji a onda sam u skorijim novinskim clancima videla da spominju uvodjenje strukovnog,dvogodisnjeg mastera skorije…
    Ono sto me zanima je,ako biste mogli da mi odgovorite, da li ce neko kao ja ako bih upisala specijalisticke i zavrsila ih,mogao da upise i stukovni master a da mu se uvazi ta jedna godina na specijalistickim kao prva na masteru?
    Srdacan pozdrav

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. AleksandarZR says:

    Pozdrav. Imam samo jedno pitanje. Kako se na engleski prevodi zvanje Specijalista Strukovni inzenjer tehnologije?

    Hvala unapred.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.