fbpx

Primer kako ne treba poslovati – Pekare “Kao nekad”

Ako ste iz Novog Sada, u poslednjih nekoliko meseci ste verovatno primetili naglu pojavu većeg broja pekara pod nazivom “Kao Nekad“. Ovo nije jedini lanac pekara koje niču po Novom Sadu “kao pečurke posle kiše” u poslednje dve godine, ali ove su pekare dosta uočljive zbog neobično kvalitetnog konceptulnog pristupa samom izgledu pekara, postavke i izgleda proizvoda.

Pre nešto više od dva meseca, u mom komšiluku u  krugu od 300m od mesta gde stanujem otvorene su ove dve pekare. Bilo mi je veoma drago zbog toga što u blizini imam ove pekare, jer volim kada vidim da neko pokušava da se diferencira od konkurencije na kvalitetan način.

Porodično smo uzimali više različitih proizvoda iz ovih pekara, uključujući nihovu verziju domaćeg hleba, lenje pite, i najbolje od svega – kukuruzne štapiće. Ostali proizvodi su nam se porodično prosečno dopali (ima i boljih proizvoda, čak i u našoj okolini), ali ti štapići su stvarno mnogo dopali.

Pre nekoliko dana dok sam u toj pekari kupovao hleb, bacio sampogled u stranu gde se nalaze lenje pite, i učinilo mi se da su nešto manje nego što su bile ranije. Nisamobratio pažnju na to i izašao sam iz radnje sa kupljenim hlebom. Sutradan sam ponovo došao u pekaru i kupio kukuruzne štapiće i sedviče koje prodaju u toj pekari. Nisam gledao šta radi žena koja je pakovala naručene proizvode, već sam ponovo pogledao u pravcu lenjih pita i ponovo sam pomislio kako su ove pite manje nego što su bile ranije (zaboravio sam u tom momentu da sam isto pomislio i dan ranije).

Kada sam stigao kući imao sam šta da vidim – i sedvič (skuplji) i kukuruzni štapići su vidno izgubili veličinu koju su imali ranije (napomena: u ovoj pekari smo kupovali nešto na svaka 2-3 dana). Naravno, cene su ostale iste.

Kada su ukućani videli šta se desilo, kolektivno smo odlučili da nećemo više kupovati u ovoj pekari, jer inače u komšiluku ima sigurno još 7-8 pekara.

Brending nije samo pakovanje

Slobodna je volja kompanije na koji će način poslovati, na koji će način formirati cene i uticati na porast profita, li isto tako i mi kao potrošači imamo slobodnu volju da odlučujemo o tome na osnovu čega ćemo kupovati ili nećemo kupovati određene proizvode.

Svima vam je poznata čuvena priča sa stotinama picerija koje su se otvarale i zatvarale u poslednjih 20 godina, u kojima ste na početku imali pice sa puno sira, mariniranih pečurki, šunki, itd. Posle šest meseci na istom mestu odjednom na pici ima vidno manje sira, pečurke postaju zveže pečene, a ima nešto manje i šunke…

Smatram da je ovakav odnos firmi prema svojim klijentima krajnje pogrešan i poguban, a u isto vreme – sve ovo vreme, kada mi se nešto slično desi imam samo jedan komentar (uvek): “Da li vlasnici onih firmi koji smanjuju porcije svojih proizvoda uz ne menjanje cene misle da smo mi glupavi, ili da smo magarci, pa da ne znamo da su to uradili”.

U slučaju pomenutih pekara, bez obzira na sav sjaj konceptualnog pristupa “pakovanju” prodavnica, to ništa ne vredi ako mušterije smatraju da su izigrane.

Ne verujem da su pomenuti proizvodi baš svi u istom danu izgubili na veličini, ali se ispostavilo da sam to saznao odjednom, i nije mi se nimalo dopalo.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (48 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +11 (from 17 votes)
Primer kako ne treba poslovati - Pekare "Kao nekad", 7.0 out of 10 based on 48 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 22/10/2010, RSS

52 odgovora na Primer kako ne treba poslovati – Pekare “Kao nekad”

  1. Odmah na početku da naglasim da nemam nikakvu pslovnu saradnju ni sa jednom od strana upletenih u ovu priču, te verujem da sam na taj način dovoljno nepristrasan.
    Na Detelinari, staroj, nemamo u blizini ni jednu KAO NEKAD pekaru, ali imamo pekaru koja prodaje njihove proizvode koji su preostali od juče. Redovni smo korisnici, svakodnevno kupujemo uglavnom Manastirski hleb koji je lepši kada ga kupite prvog dana, ali toliko je kvalitetan da ga ponekad koristimo i 3-4 dana ukoliko preostane bez ikakovog ustezanja, čak sa zadovoljstvom (nikada nismo primetili nikakve ozbiljnije varijacije u veličini proizvoda). Inače, koliko vas koristi hleb koji inače koristite, sa zadovoljstvom nakon 4-5 dana?
    Čini mi se da je g. Varagić malo ishitreno reagovao, najverovatnije jer su se poklopile potreba za ovakvim tekstom i momenat kada su se u toj pekari pojavili (zaista je moguće, slučajno) proizvodi (ne)znatno manje mase… Zamislite da ste g. Klisurić i da imate lanac pekara, gde zbog obaveza ne možete svaki dan obići sva prodajna mesta i iskontrolisati svaki proizvod, te da se desila slična situacija uključujući kompromitujući tekst na blogu renomiranog stručnjaka, kako biste se osećali ako zaista jeste sve kako je g. Klisurić naveo? U tom slučaju, Finopek doo je zaista oštećen i naneta mu je nepopravljiva šteta i ukaljana je čast iste komapnije.
    Da sam na mestu g. Varagića, 9x bih razmislio koga da uzmem za primer imenom i prezimenom pre nego napišem ovakav tekst, pogotovo imajući na umu svoja dosadašnja postignuća. Neke potezi jednostavno ali potpuno nepotrebno ruše naš kredibilitet.
    Što se mene tiče, ono što je g. Varagić, uz dužno poštovanje, napisao, mogao je napisati bez tendencioznog tona, bez prozivke ikoga, ukoliko mu je ultimativni cilj bio da objasni kako ne treba a da nam svima bude jasno kao dan. Ovako, imam slabije mišljenje o njemu a pekaru KAO NEKAD čista srca mogu da preporučim svima koji bi zdravije da se hrane pa ako je kome sumnjiva da se eventualno menja veličina proizvoda na dnevnom nivou, može da napravi sopstvenu analizu. U kvalitet, uverio sam se sam i preporučujem to i ostalim korisnicima.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.