fbpx

Zašto je važan e-mail marketing?

U mojoj knjizi “Vodič kroz raj i pakao Internet marketinga” iz 2002. g. najveći broj strana (preko 100) bio je posvećen strategijama i taktikama e-mail marketinga. Koliko pratim šta se dešava na ovdašnjem Webu, godinama nisam primetio da se piše o ovoj strategiji/taktici Internet marketinga (uključujući i činjenicu da ni ja nisam pisao samo o ovoj temi, ali je pominjem u različitim tekstovima).

Poslednjih nekoliko godina, u kontaktima različitih vrsta sa predstavnicima najozbiljnijih online servisa u Srbiji, kada se pomene koja je njima najvažnija tehnika online promocije – u 100 odsto slučajeva to je bio i ostao email marketing!

Godinama unazad je u više navrata na svetskom nivou e-mail marketing proglašavan kao mrtav, zbog ekstremne količine spama koji se uvećava svaki dan. Poslednji pokušaj deklarisanja smrti email marketinga prošle godine je  došao iz Facebook-a, obzirom na činjenicu da najmlađa populacija više koristi npr. FB mail nego klasičan e-mail. Naravno, ako samo pogledate šta se od vas traži u poslednje vreme ako želite da se prijavite na bilo koji servis, jeste i prijavljivanje preko neke od društvenih mreža, ali vas odmah zatim obično pitaju i za vaš e-mail.

Ako pažljivo pratite istraživanja najefikasnijih tehnika online marketinga, npr. 2009. g. jedna od najvažnijih tehnika bila je e-mail marketing. To se ponovilo i 2010. g., uključujuci i investiciju u ulaganje vremena za sprovođenje ove taktike.

E-mail marketing 2011. g.

Prema istraživanju kompanije Fokus iz ove godine, situacija sa važnošću e-mail marketinga se ne menja u odnosu na prethodne godine:

Kao što se može videti sa slike, e-mail marketing je na prvim mestima u oba segmenta Internet promocije – B2B i B2C, a sa porastom investicija u ovaj tip promocije deli drugo mesto sa ulaganjima u online sadržaj.

Kada se pogleda spisak najviše korišćenih taktika u 2011 g. u segmentu B2C najviše se koriste društveni mediji, ali u B2B segmentu na prvom mestu je e-mail marketing.

Napomena: Pod efikasnim strategijama i taktikama e-mail marketinga od 2004. g. isključivo se podrazumeva strategija kreiranja sopstvenih mailing lista koje nisu zasnovane na kupovini spam email adresa, već isključivo na osnovu dobrovoljnog davanja e-mail adresa korisnika na sajtovima kreatora ovakve email liste!

Za slučaj domaćih online servisa koji generišu efekte koje pratim poslednjih meseci, mogu da iznesem sledeće – u slučaju da online servis podjednako dobro koristi sve danas značajne tehnike online promocije (društveni mediji, SEO, PPC, e-mail marketing), odnos između ovih tehnika u odnosu na e-mail marketing:

50 do preko 100 odsto razlika u korist e-mail marketinga i za slučaj društvenih medija (organski rezultati + oglašavanje), i za slučaj SEO, i za PPC.

Dodatna literatura

Ako vas interesuje da se dodatno edukujete iz oblasti unapređenja efekata putem email marketinga, preporučujem vam sledeće izvore (od ovoga se može napraviti desetine novih tekstova):

I za kraj ovog teksta prezentacija na temu spajanja email marketinga i društvenih medija:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Zašto je važan e-mail marketing?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 20/10/2011, RSS

7 odgovora na Zašto je važan e-mail marketing?

  1. Dragane,
    Radim 6 godina za jednu od holandsku email marketing firmu. Tu smo negde pri vrhu mada dolaze amerikanci i spustaju cpm.

    Bio sam pre 3 godine u Srbiji s 2 direktora, Holandjana, imali sastanke u Delti, JATu, McCann-u, Ogilvy … svi su se slozili da ce im to trebati, ali za par godina. U Delti je bilo komicno, imali smo sastanak sa 18 Marketing Managera iz (skoro) celog Holdinaga, posle 45min nista im nije bilo jasno, a neki od njih nisu cak ni znali Engleski:(

    Omnicom jedini radi email marketing ozbiljno, imaju licencu za Clang (email SaaS), ali slaba vajda.

    Sad, 3 godine od nase posete Beogradu, jos uvek je sve isto. Tako ce i da ostane dokle god se ne bude sankcionisalo spamovanje i kupovina 30.000 email adresa za 20EUR.

    BTW sa TW:
    “Nice, British Airways example – mobile email campaign w/ specific targeting sorted 250k app downloads”

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Ptiki says:

    ZAKON O ELEKTRONSKOJ TRGOVINI (“Sl. glasnik RS”, br. 41/2009)
    Član 8
    Korišćenje elektronske pošte u svrhu slanja netražene komercijalne poruke, dozvoljeno je samo uz prethodni pristanak lica kome je takva vrsta poruke namenjena, u skladu sa zakonom.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Yellow Pages radi vec duze vremena email marketing u Srbiji, ali smo i mi naisli na slicne probleme kao i Marko, mnogo ljudi u Srbiji ne zna bas mnogo o email marketingu. To je stalno problem kada u poslu morate prvo edukovati klijenta da bi mu prodali:)
    pogledajte: http://www.yellowpages.rs/yellowdirect/YellowDirectMarketingskr.pdf
    Dragane veliki pozdrav,
    Zarko

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Uz svo postovanje prema Draganu mislim da nije pomenuta sustina, a to je segmentacija. Slati blast emails je prevazidjeno, skupo i iritira.
    Svaka srednja/ veca firma u NL sad ima CRM Marketing strucnjake, njihov zadatak je da naprave sto kvalitentiju bazu, seedlist, i svaka sitnica je bitna. Email adresa ne znaci nista ako nije obogacena.

    Dragan je takodje preuvelicao B2B email komunikaciju. To je mozda 2%, a email uglavnom sluzi da se odande klikne na neki Poll/ Survey.

    Postoje grubo 3 vrste kampanja:
    Akcije
    Informacije
    Loyality programi koji najvise uspevaju putem emaila (skupio si 747 poena, stampaj bar code i skeniraj na pumpi i dobices gratis pranje auta)

    Da vise ne davim, ovo je perfektan primer:
    https://pic.vicinity.nl/w/proxi/400/a3db0ee509b72979cf7be197866e2a98/0/0

    Skrolujte dole, razlika izmedju usisivaca 1950 i 2011 LOL

    USW

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Ukratko, ako zelite da prodate napredan email marketing , morate prvo nauciti potencijalne klijente jednostavnijim varijantama (npr. post-prodaja), pa unapredjenjem efekata ovakvih mailing lista doci do CRM resenja…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. U Srbiji je dosta komplikovanije, narocito sa slanjem licnih emailova (to Yellowdirect radi), jer u Srbiji postoje padezi, mi smo i te probleme resili, i mnogo drugih. Znaci razlika naseg software od velikih stranih kuca je u tome sto mi imamo bazu i saljemo na zahtev klijenata licne poruke, i naravno statistiku koja donosi rezultate u post-prodaji, a naravno najveci problemi su objasniti i nauciti ih o post-prodaji.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Slučajno sam naišao na ovu temu na Vašem blogu, drago mi je da nas ima više koji mislimo da je e-mail marketing u Srbiji na vrlo niskom nivou, jer i ja imam slična iskustva sa klijentima kao i Marko. Nedavno sam napisao kratak tekst na našem blogu na temu kompaniskog newsletter-a kako bi koliko toliko edukovao klijente o e-mail marketing-u. Pokušao sam da dam smernice na koji način svaka kompanija može iskoristiti email marketing i koje su prednosti istog. Edukacija kompanija u Srbiji (njenih zaposlenih) je svakako potrebna!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.