Česti problemi i njihova rešenja pri kreiranju e-trgovine

Jedan od načina kako se mogu rešiti problemi koji eventualno postoje sa efektima vaše e-trgovine jeste analiza postojećeg stanja e-prodavnice, i ispravljanje njenih problema na osnovu ispitivanja upotrebe posmatrane e-trgovine u dva pravca:

 1. Ispitivanje kvaliteta postavke osnovnih elemenata e-trgovine.
 2. Ispitivanje KOMPLETNOG procesa svih segmenata e-trgovine.

U ovom tekstu akcenat je na prikazu najbolje prakse kreiranja osnovnih elemenata e-trgovine, i ukazivanje na najčešće greške koje se dešavaju pri kreiranju e-trgovine.

Ako ste uočili da imate problema sa efektima e-trgovine, ili ako ste upravo sada u procesu izrade e-prodavnice, ili ako vas interesuje kako se inače kreira e-prodavnica sa kvalitetno urađenim njenim segmentima, pored ovog teksta postoji istoimeno video predavanje preko servisa Predavanja.draganvaragic.com.

Važno je napomenuti da se osnovni problemi pri kreiranju e-prodavnica najčešće dešavaju zbog toga što programeri i dizajneri obično nemaju iskustva u kreiranju elemenata e-trgovine koji nisu u direktnoj vezi sa poslom tehničkog kreiranja veb sajta e-trgovine, odnosno problemi su najčešće u vezi sa poslovnom i promotivnom/prodajnom logikom e-trgovine. Sa druge strane, programeri i dizajneri najčešće ne ulaze u raspravu sa naručiocem posla izrade e-prodavnice u kontekstu toga da li je neko predloženo rešenje od strane klijenta u skladu sa najboljom praksom kreiranja e-prodavnica, ili nije.

Samo ovi saveti mogu da vam uštede hiljade evra pri kreiranju i redizajnu e-prodavnice.

Osnovni elementi e-trgovine: Zašto je potrebno voditi računa o svim detaljima osnovne postavke kreiranja jedne e-prodavnice?

Kada krenete da razmišljate o kreiranju ili redefiniciji e-prodavnice, važno da je da u svakom momentu imate u vidu nekoliko “postulata” uspešne e-trgovine:

 1. Preko 95% korisnika interneta u celom svetu ne razume kako funkcioniše internet. To znači da vašu ponudu proizvoda i usluga treba da predstavite na najjednostavniji mogući način.
 2. Ljudi se generalno boje kupovine preko interneta, i zbog toga treba da ih uverite da je vaša e-prodavnica sigurna – da će korisnici dobiti ono što su tražili od vas.
 3. Kada potencijalni kupac dođe u vađu e-prodavnicu, on najčešće ne zna gde je došao, niti zna šta vi tačno nudite. Što bolje objasnite ko ste vi (vaša kompanija), zašto može da vam veruje, i što im bolje objasnite karakteristike vaših proizvoda i usluga – imaćete bolje prodajne efekte.

Prvi korak u kreiranju uspešne e-trgovine jeste kvalitetno kreiranje osnovnih elemenata e-prodavnice:

Naziv proizvoda, slika proizvoda, opis proizvoda (isto važi i za usluge)

predavanje usluge

 • Naziv proizvoda veoma često predstavlja i link u samoj e-prodavnici, što znači da se nalazi u rezultatima pretraživanja na pretraživačima. Naslov predstavlja glavni prodajni tekst i u samoj e-prodavnici, i na pretraživaču. To znači da naslov proizvoda treba u sebi da ima i osnovni opis samog proizvoda.

Npr. bolje je napisati u naslovu proizvoda “Muška kožna jakna braon boje – Elit“, nego “Jakna – Elit” (lošije), ili “Kožna jakna – elit” (bolje). Potpuno je pogrešno imati stranicu kategorije “Kožne jakne”, a na njoj proizvod sa nazivom “Elit 243516”. Znači, šifra proizvoda je potpuno nebitan podataka za korisnika, i ne morate je ni staviti na stranicu sa proizvodom.

 • Slika proizvoda može veoma često da bude glavni opredeljujući faktor kupovine proizvoda. Najbolji savet koji se može dati je da angažujete profesionalne fotografe da vam što bolje uslikaju proizvode – isplatiće vam se. Nešto lošiji savet je da koristite tzv. stok fotografije. Korišćenje kvalitetnih jeftinih stok fotografija je ipak bolje od varijante da sami fotografišete proizvode vašim mobilnim telefonom – ako se u to ne razumete. Ako ipak sami želite da fotografišete vaše proizvode, preporuka je da završite neki kurs iz fotografije.

Npr. pogledajte kvalitet fotografija koje na Fejbuk postavlja kompanija Tegla’s (pogledajte u njihovoj e-prodavnici kako su kreirane slike proizvoda).

 • Opis proizvoda predstavlja sadržaj čija informativnost može direktno da utiče na prodajne efekte, a upravo dobar opis dodatno može da obezbeđuje bolju vidljivost proizvoda na pretraživačima. Kada postoji samo nekoliko proizvoda, njihov opis nije toliki problem kao kada se radi o hiljadama proizvoda, od kojih veliki broj njih nema neke naričite razlike u opisu. Dodatno, kod nekih prodavnica postoji dodatni problem velike mesečne izmene proizvoda, što znači da njihov dobar opis postaje značajan stalni trošak e-prodavnice.

Npr. proučite kako najbolje ocenjeni trgovci na Limundu opisuju proizvode koje prodaju.

Korisnički servis: Kontakti, uslovi plaćanja, garancije, uslovi distribucije…

call center

Elementi korisničkog servisa direktno utiču na porast poverenja korisnika u e-prodavnicu, i samim tim direktno utiču i na prodajne efekte.

 • Kontakt podaci. Uvođenjem različitih tipova kontakt podataka, naročito broja telefona, omogućuje se korisniku da brzo reaguje ako postoji neka nedoumica sa e-prodavnicom. Sam broj telefona često direktno utiče na povećanje prodaje, jer se često dešava da korisnici naruče proizvod ili uslugu telefonom preko veb sajta. U tom kontekstu, dobro kreiran call centar sa organizovanim odgovorima na pitanja korisnika u nekim slučajevim može da utiče na veliko povećanje prodaje u e-prodavnici.
 • Uslovi plaćanja. Veći izbor načina plaćanja povećava prodajne efekte. U našim uslovima naročito je važno omogućiti plaćanje putem kredita i čekovima onlajn, i one e-trgovine koje to mogu da postignu su u prednosti nad onima koji to ne mogu.
 • Garancije. Kao i u slučaju klasične kupovine, što ima više načina u e-prodavnici da se garantuje da će potencijalni kupac sigurno doći do proizvoda koji traži, i da može da vrati proizvod ako mu ne odgovara – efekti prodaje su veći.
 • Uslovi distribucije. Što je bolje opisan način distribucije proizvoda, sa cenama, internacionalnim uslovima prodaje, popustima za distribuciju pri naručivanju većeg broja proizvoda i sl., korisnik dobija potpuniju informaciju i spremniji je za kupovinu.
 • Uslovi korišćenja e-prodavnice je dokument (važi za sve vrste veb sajtova) koji bi trebalo da veoma detaljno opisuje šta je sve moguće i šta nije moguće ostvariti prilikom kupovine proizvoda i usluga u e-prodavnici. Pogledajte primer ovog dokumenta u WinWin onlajn prodavnici.
 • Politika privatnosti je drugi važan dokument kod e-prodavnica (ali i svih ostalih vrsta veb sajtova) čiji je cilj da potvrdi u koje će se sve svrhe koristiti podaci koje korisnik ostavlja na veb sajtu. Primer ove izjave u TakoLako e-prodavnici.

5 najčešćih problema pri kreiranju e-prodavnica

Postoji veliki broj grešaka koje se ponavljaju pri kreiranju e-prodavnica, a u ovom tekstu ćemo se fokusirati na nekoliko najčešćih grešaka koje mogu značajno da utiču na efekte e-trgovine:

 • Problemi sa postavljanjem ili nepostavljanjem kontakt podataka e-trgovca. Najšći razlozi zašto e-trgovac ne postavlja svoje kontakt podatke je ili zato što nema legalnu e-trgovinu, ili zbog toga što ne želi da se zna ko stoji iza e-trgovine (obično opet zbog toga što ne radi legalan posao). Postavlja se pitanje da li bi trebalo da verujete ovakvim e-trgovcima. Sa druge strane, to što je neko postavio svoje kontakt podatke, a ne postoji naručivanje proizvoda – to ne znači da se radi o e-trgovini.
 • Problemi sa sadržajem prve stranice e-prodavnice. Važno je da se zna da korisnici ne dolaze na e-prodavnicu (ni na kji drugi veb sajt) isključivo preko prve stranice. To što neko napravi uvodnu prvu stranicu sa “naširokim” objašnjenjima gde ste došli i šta se nudi u prodavnici (bez slika i linkova) – to svakako ne povećava prodajne efekte. Proučavajte kako predstavljaju ponudu na prvoj stranici naše najpoznatije e-trgovine.
 • Problemi sa lošim definisanjem kategorija/pod-kategorija proizvoda. Pri izradi e-prodavnica budući e-trgovac se fokusira obično na predstavljanje samih proizvoda, a veoma često se ignoriše način predstavljanja kategorija i/ili pod-kategorija proizvoda. Ako se kategorije i pod-kategorije proizvoda predstave dobro na sličan način kao prva stranica e-prodavnice, to daje bolje prodajne efekte.
 • Problemi sa načinima definisanja ponude konkretnih proizvoda. Često se dešava da vlasnik veb sajta pravi “prelazno rešenje” onlajn naručivanja na klasičnom sajtu predstavljanja firme, tako što postavlja zbirnu ili pojedinačnu ponudu proizvoda u PDF dokumentima. Ako ste ve počeli da razmišljate o naručivanju preko veb sajta, ako već imate PDF dokumente proizvoda – neka vam oni posluže za osnovu kreiranja prave e-prodavnice. PDF dokumenti kao sredstvo za naručivanje mnogo negativno utiču na efekte onlajn prodaje.
 • Problemi sa komplikovanim procesom naručivanja proizvoda. Jedan od najčešćih problema slabih efekata e-trgovine je dugačak i komplikovan proces naručivanja proizvoda od momenta kada se korisnik odlučio da nešto kupi u vašoj e-prodavnici. Najjednostavniji način da proverite da li je potrebno da menjate proces naručivanja jeste da neko ko ne poznaje vašđu e-prodavnicu pred vama pokuša da naruči nešto.

Unapredite svoja znanja iz oblasti vođenja e-prodavnica

Ovaj tekst predstavlja oko dvadeset odsto tematike koja je obrađena u komercijalnom video predavanju “Česti problemi i njihova rešenja pri kreiranju e-trgovine“, u kojem imate desetak studija slučajeva najčešćih primera grešaka i načina njihovog rešavanja pri definisanju ili redizajnu e-prodavnica.

Kombinacijom saznanja iz ovog teksta, datih linkova u samom tekstu i dostupnim komercijalnim video materijalom – usvojićete sve najvažnije aspekte kreiranja kvalitetne e-prodavnice u odnosu na postojeće potrebe ovdašnjeg tržišta.

 

Napomena: Ovaj tekst predstavlja opis dela komercijalnog video predavanja sa servisa Predavanja.draganvaragic.com.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Česti problemi i njihova rešenja pri kreiranju e-trgovine, 9.3 out of 10 based on 3 ratings

Povoljno!

kako-do-posla

Naručite seminar "Kako do (boljeg) posla u 21. veku" i dobijate besplatno knjigu.

Knjiga “Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru” u fokusu ima savete kako danas iskoristiti formalnu i neformalnu edukaciju da bi se došlo po posla. Pohađanjem onlajn seminara, kroz konkretne i praktične primere dobićete detaljna uputstva o tome kako da radite na svom kontinuiranom poslovnom usavršavanju. Cena seminara i knjige je 2.990 din.

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 17/10/2016, RSS

Komentari su zatvoreni.