fbpx

Želite li da vidite kod nas ozbiljnu reformu obrazovanja na delu? Akcija Nastavničke i roditeljske zajednice Srbije 

Praktično sve reforme ovdašnjeg obrazovanja u poslednjih 30+ godina su bile kozmetičke. Za to vreme iskristalisala su se dva osnovna razloga zašto je ovde veoma teško očekivati da političari pokrenu ozbiljniju reformu obrazovanja:

  1. Ozbiljno obrazovanje podiže svest građana o tome šta se oko njih dešava, uključujući i kritičko razmišljanje o Vlasti i njenim potezima.  Ogromna većina aktuelnih politički stranaka u ovim krajevima ne želi veći broj mislećih osoba u svojoj državi.
  2. 30+ godina višestranačja u Srbiji je pokazalo da je prava reforma neisplativa političkim partijama na Vlasti, jer traži mnogo znanja, postoji mnogo otpora, teško je menjati ogroman sistem od 150.000 zaposlenih osoba, rezultati reforme se vide tek za 8-10 godina (više od 2 politička mandata)… Najgora je činjenica da u Srbiji politička partija koja uradi nešto dobro za obrazovanje neće zbog toga dobiti više glasova na izborima.

Kako vam se dopada ideja da se učenici ocenjuju u odnosu na sopstveni napredak, a ne na osnovu poređenja sa nekim imaginarnim prosečnim učenikom?

Ovo je jedan od 15 zahteva Nastavničke i roditeljske zajednice Srbije, koji je upućen kao Otvoreno pismo Vladi Republike Srbije, sa ciljem da proces ozbiljne reforme školstva počne od momenta kreiranje nove Vlade, jer nema vremena da se čeka “prava Vlast”, a prave reforme mogu biti postepene, male i suštinske.

U nastavku ovog posta možete pročitati pomenuto Otvoreno pismo, i potpisati peticiju, ako se slažete da ozbiljna reforma obrazovanja treba da se pokrene što pre (bez obzira ko je aktuelna Vlast).

Peticija za ozbiljnu reformu obrazovanja

Nastavnička i roditeljska zajednica Srbije upućuju otvoreno pismo sa 15 zahteva, kao minimuma preduslova za vraćanje otetog dostojanstva nastavničkoj profesiji, pružajući priliku da već sada svi kandidati za buduću Vladu Republike Srbije i resorno ministarstvo, pripreme rešenja ovih zahteva i ugrade ih u Ekspoze budućeg Predsednika Vlade Srbije i na taj način obezbede ulazak u istoriju u ulozi reformatora obrazovanja.

Za ove zahteve koji su decenijama izrastali iz “reformskih promašaja”, tražimo podršku široke roditeljske i nastavničke zajednice Srbije i prikupljamo podršku svih pojedinaca koji imaju decu,brinu z adeci i cene obrazovanje.

Mi smo dugi niz godina “dresirani” da se mirimo, da ćutimo, da ne pokušavamo da se borimo za promenu koja bi nastavnike, učenike i obrazovanje uopšte, stavila u fokus pažnje javnosti.

Sada smo svi zajedno shvatili da nam naši učenici i naša deca ne bi oprostili dalje ćutanje i prenebregavanje činjenice da su vaspitači, učitelji i nastavnici, kao intelektualna elita Srbije, skrajnuti na totalnu marginu društva, a da je obrazovanje izgubilo suštinsku vrednost, jer sve što mi danas kao struka proživljavamo, to i potvrđuje.

Lista zahteva nastavničke zajednice Srbije

1. Кonsultujte struku (vaspitače, učitelje i nastavnike iz učionice) uvek kada rešavate, menjate, korigujete i kreirate promene koje ćemo mi morati sprovoditi!

2. Prestanite da nam dodajete broj predmeta! Počnite da ih smanjujete, a uvek možete da se ugledate na uspešne sisteme koji su ih odavno smanjili i na taj način učinili učenje smislenijim.

3. Revidirajte, sa nama, nastavne planove i programe iz svakog predmeta i za svaki razred u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju.

4. Smanjite nam broj učenika u odeljenjima da možemo da realizujemo nastavu u skladu sa potrebama Z-generacije, nastavu oslonjenu na celoviti pristup učenju, a ne predavanja na kojima su se školovale generacije rasle uz crnobele televizore.

5. Ukinite bespotrebno veliki broj izdavača i uvedite jednog nacionalnog izdavača udžbenika.

6. Prestanite da nas masovno uvlačite u besmislene obuke i da nam trošite vikende odvlačeći nas od naših porodica. Hoćemo da se usavršavamo, ali radnim danima u oblastima koje mi želimo i onda kada mi smatramo da je neophodno!

7. Obezbedite za svakog nastavnika i za svakog učenika računar i besplatan internet, pre nego što se ponovi period koji je iza nas. Još jedno finansiranje obrazovanja nećemo izdržati, ni mi, ni roditelje!

8. Izvršite reformu nastavničkih fakulteta i planirajte potrebu i potražnju za nastavnicima na nivou zemlje.

9. Ukinite brojčano ocenjivanje, barem do 6.razreda, i na taj način učinite učenje smislenim, a nastavnike i učenike srećnim. Ne insistiramo na “opisnom ocenjivanju” kakvo poznajemo, tražimo uvođenje “Progress Check”, liste kojima ćemo meriti napredak svakog učenika u odnosu na sebe samog a ne na imaginarnog prosečnog učenika.

10. Dajte našim školama veći stepen autonomije, mi najbolje znamo kakvu školu želimo za naše učenike, kakve resurse imamo u našim mestima i sa kakvim problemima se susreće svaka škola pojedinačno.

11. Dajte nam priliku da sami biramo naše direktore škola i da nastavnička reč bude i glavna i poslednja u tom izboru!

12. Obezbedite nam plate dovoljne da radimo samo u školi, a ne da pored posla nastavnika moramo da se ponižavamo i izvan struke!.

13. Vratite nam sve otete pripadajuće dodatke, od Svetosavske – Novogodišnje nagrade, preko regresa i toplih obroka! Platite nam sve dodatne poslove na kojima insistirate, od unosa podataka u es dnevnik, preko dežurstava na ZI, do isplata dnevnica prilikom zamene kolega koji su na bolovanjima i drugim odsustvima sa posla!.

14. Obezbedite nam zakonske dnevnice pri realizaciji ekskurzija i rekreativnih nastava, jer ne želimo više da stavljamo ruke u roditeljski džep!

15. Promenite uslove za odlazak u penziju, tako da svako ko, u zbiru godina staža i godina života, ima 80 i više godina, može da se penzioniše.

Sigurni smo da će ovo OTVORENO pismo dopreti do svih onih kojima je obrazovanje pomoglo da se penju na lestvici uspeha svojih profesija, i da ćete svi vi koji ga čitate biti njegovi potpisnici.

Pokretač akcije: Nastavnička i roditeljska zajednica Srbije

 

Preko ovog linka potpišite ovu peticiju.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 04/07/2020, RSS

Komentari su zatvoreni.