fbpx

Zašto postavljati linkove u Web članke?

Verovatno ste primetili da na ovom blogu ima veći broj članaka koji u sebi imaju toliko linkova da ako biste pročitali sve što je linkovano na neki članak – trebali bi vam sati. Nekima to deluje suludo, ali ako vas tematika veoma interesuje, pročitaćete sve linkovano (i još više)…

Veoma je primetno da (naročito) iskusni blogeri dosta linkuju različite izvore u svojim tekstovima (sadržajima), za razliku od događaja da isto vidite na nekom Web sajtu klasičnog medija, kao što je to dobro primerio Toni Aničić. Većina početnika u pisanju Web sadržaja treba dosta vremena dok ne shvati koncept linkovanja u sopstvenom tekstu (bez obzira što linkove vidi u mnogim Web tekstovima).

Postoji nekoliko osnovnih razloga zašto je bitno linkovanje u samom Web tekstu:

 • Utemeljenost sadržaja (reputacija) – Linkovanjem relevantnih izvora, vaše tvrdnje postaju utemeljenije.
 • Dodatne informacije – U članku npr. možete ukratko pomenuti pojavu koja nije u fokusu teme, ali njenim linkovanjem do nekog detaljnijeg članka dajete dodatnu vrednost napisanom. Isto važi i za bilo koju glavnu i sporednu temu članka, jer o tome verovatno postoji dosta toga napisanog.
 • Promocija sopstvenog sadržaja – Što Web sajt postoji duže, trebalo bi da ima više članaka sa velikim brojem pokrivenih tema, i sasvim je uobičajeno postavljati linkove do takvih tekstova, kada se u novom tekstu pomene srodna tematika (ovo nije isto kao funkcija “srodni tekstovi” pored članka). Ovo linkovanje dodatno doprinosi poboljšanju rejtinga linkovanog članka na pretraživačima.
 • Povećanje posećenosti sajta – Veliki broj vlasnika sajtova prati statistike posećenosti, sa akcentom na to ko linkuje njihove sadržaje. Kada linkujete ovakve sajtove, možete očekivati posetu sa ovakvih sajtova (čak i linkovanje, ako vam je članak kvalitetan), naročito ako ovakav Web izvor ima uključenu opciju Trackback (primer efekata linka koji sam ostavio na svom engleskom blogu – pogledati nakon linkovanog članka listu Trackback-ova).

Činjenica je da klasični novinari i urednici nemaju predstavu o važnosti linkovanja, i zbog toga je i uveden pojam Link Journalism kao posebna oblast koja objašnjava važnost linkovanja klasičnim novinarima (i urednicima).

Kako usvojiti linkovanje u sopstvenim tekstovima?

Dva najjednostavnija načina usvajanja procesa linkovanja sopstvenih tekstova (za linkovanje se koristi ikonica u vidu lanca, koja se pojavljuje kada selektujete reči koje ćete linkovati):

 1. Pri pripremi teksta, kada se informišete o temi pisanja preko različitih Web lokacija, linkujte odabrane relevantne Web lokacije u kontekstu konkretne rečenice ili ključnih reči.
 2. Ako pišete “iz glave”, pre pisanja samog teksta pretražite slične sadržaje na Internetu koje ćete linkovati u odabranim delovima teksta – na koje se možete pozvati da bi dodatno objasnili temu, da bi relevantnije iskazali vaše stavove, i sl.

Linkovanje u sopstvenom tekstu se najbolje uči kroz sopstvene primere (i greške), i kroz pregledanje rezultata linkovanja preko statistika posećenosti…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Zašto postavljati linkove u Web članke?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

1 odgovor na Zašto postavljati linkove u Web članke?

 1. Kao i uvek do sada, interesantan i koristan članak.

  Još jedna “lična potvrda” da stvari radim onako kako bi trebalo 🙂

  Srdačno, Milan

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.