fbpx

Veštine i znanja potrebna za Internet marketing poslove

Mario Frančešević je na svom blogu i DPT-u objavio veoma koristan članak na temu potrebnih znanja da bi neko postao stručnjak iz oblasti Internet marketinga (IM).

Ja bih proširio ovu priču na znanja i veštine uopšte potrebne za obavljanje delatnosti iz oblasti Internet marketinga. Kako predajem IM na dve Visoke škole i jednim Specijalističkim studijama upravo i ovaj predmet, imam svoje viđenje o minimalno potrebnim znanjima iz oblasti Internet marketinga da bi neka osoba radila ovakve poslove kvalitetno.

Bez obzira o kojem se tipu Internet marketing aktivnosti radi, višegodišnjim praćenjem većeg broja uspešnih i manje uspešnih pojedinaca u ovom poslu, došao sam do zaključka da najbolje rezultate u različitim strateškim i svakodnevnim aktivnostima iz oblasti Internet marketinga imaju osobe koje:

 1. Znaju kvalitetno da procenjuju postojeće Web sajtove (evaluacija), i da posmatrano/naučeno primene za svoje konkretne potrebe po principu primene najbolje prakse.  Npr. obavezno pregledati ceo ovaj tutorijal.
 2. Po sličnom principu (kvalitet i brzina pretraživanja Interneta je veoma bitno znanje) kao prethodno, oni koji znaju brzo i kvalitetno da dođu do relevantnog uvida u stanje određene privredne grane i analizu konkurencije, i da dobijena znanja znaju da primene u svoje svrhe, ovakve osobe se obično kvalitetno bave poslovima iz oblasti Internet marketinga.

Kada se konretno posmatraju veštine potrebne za obavljanje delatnosti iz oblasti Internet marketinga, postoji nekoliko grupa aktivnosti/veština/znanja potrebnih za uspešno obavljanje pojedinačnih zadataka, ili za obavljanje većeg broja IM aktivnosti.

Osnovna znanja i veštine

Pored navedenih osnovnih znanja iz oblasti posmatranja Web sajtova (i pretraživanja/pronalaženja informacija), pod osnovnim znanjima se podrazumevaju i:

 • Poznavanje rada na kompjuteru i osnove korišćenja Interneta (više puta sam sretao osobe koje misle da svašta znaju, a ne znaju da otvore besplatan mail, ili nalog na nekom besplatnom servisu).
 • Poznavanje rada sistema Internet domena i korišćenje Web Hostinga (u savladavanju ovakvih znanja veoma pomaže kupovina sopstvenog domena i hostovanje opensource softvera na Cpanel baziranim hosting servisima).
 • Kreiranje i vođenje bloga i/ili nekog drugog Web sajta (preporučljivo isprobavanje preko jeftinih hostinga i besplatnih softvera kao što su WordPress ili Joomla).
 • Korišćenje društvenih medija

Već sa razboritim poznavanjem ovih osnovnih znanja može se doći do posla iz oblasti Internet marketinga (u poslednje vreme imao sam prilike da bar za tri firme vidim i čujem o potrebi za osobama koje imaju ovakva znanja, uz poznavanje engleskog jezika i znanje pisanja tekstova).

Specijalizovana znanja iz oblasti Internet marketinga

U poslednje vreme kada se priča o specijalizovanim znanjima iz oblasti Internet marketinga, najčešće se raspravlja o znanjima stručnjaka, a praktično se radi o sistemskim poslovima i znanjima (definisanje strategije) za koje je potrebno veliko prethodno iskustvo (prethodni poslovi).

Mnogo je bitnije usvojiti znanja koja su potrebna za svakodnevne poslove:

 • Prepoznavanje šta znači kvalitetan Web dizajn (sa aspekta funkcije ciljeva firme), kao i upotrebljivost i potreba za određenim programabilnim delovima Web sajta (widget-i, functionalities), opet u odnosu na ciljeve organizacije.
 • E-commerce marketing, kao kompleksna oblast (online merchandising), sa akcentom na poznavanje rezultata rada na informacionoj arhitekturi (tzv. A/B Split Test).
 • SEO na nivou rada sa sadržajima i linkovanje (tehničke aspekte rade oni koji su tehnički obrazovani da prerade Web sajt prema SEO preporukama).
 • E-mail marketing, sa akcentom na svakodnevne poslove održavanja lista van SPAM filtera.
 • Online medija planiranje.
 • Online advertising, uključujući i SEM aktivnosti.
 • Affiliate Marketing, sa akcentom na produkciju sadržaja i dolaženje do kvalitetnih partnera.
 • Kao i aktivnosti iz ostalih oblasti koje pokrivaju Internet marketing.

Prethodno pobrojane IM aktivnosti ne iziskuju potrebu da svako ko se bavi IM oblašću zna sve o tome, ali u zavisnosti od specijalizacije (koja je odavno zakoračila u oblast Internet marketinga) i konkretnih dnevnih aktivnosti, zavisi i kvalitet veština i znanja iz navedenih oblasti.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Veštine i znanja potrebna za Internet marketing poslove, 9.0 out of 10 based on 4 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

3 odgovora na Veštine i znanja potrebna za Internet marketing poslove

 1. Eniac says:

  Pitanje koje me kopka ovih dana jeste, da li osoba sa iskustvom rada na domacem/regionalnom trzistu na poslovima bliskim opisu Internet marketing managera, moze da se zaposli i u nekom globalnom startupu… Uskoro cu nadam se i dobiti odgovor!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 2. @ Eniac: To je jako zanimljivo pitanje i o tome se da raspravljati. Zapravo iz tog pitanja proizlazi jedna kompletna nova tema a to je razlike između regionalnog i internacionalnog online tržišta. Ja osobno mislim da su osnove stvari odnosno sama suštin regionalnog i internacionalnog marketinga u principu iste. Kanali kojima se vrši promocija su slicni, sve to danas radi na isti kalup ali moramo uzeti u obzir da osoba koja zna napraviti hype u regiji na ovom malom tržištu ne mora nužno znati napraviti hype u internacionalnom tržištu koje je ogromno i gdje je teže progurati proizvod…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Mario says:

  Dragane, drago mi je da je moj članak potaknuo daljnju raspravu i još jedan članak na tu temu 🙂

  @eniac: IMHO, mislim da tu ne bi trebalo biti nekakvih problema – naravno, opet zavisi na kakvim se projektima prije radilo, no ako je to bilo nešto iole ozbiljno…nema razloga zašto bi to predstavljalo problem….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. […] profesora Varagića i njegov blogpost od pre godinu i po, uz malu kritiku. Piše on pa kaže: Veštine i znanja potrebna za Internet marketing poslove. Lepo je on tu iscrtao same osnove ali nekome to možda i zvuči kao da bi mogao sutra da sedne i […]

Komentari su zatvoreni.