fbpx

Interview na temu servisa PR-Objave.com

Poslovnimagazin.biz je objavio intervju samnom pod naslovom: “Internet servis za distribuciju saopštenja za medije“. Iz ovog intervjua bih na ovom mestu izdvojio jedno pitanje i jedan odgovor:

Kako su korisnici reagovali kada je PR-Objave.com počeo sa radom?

Nakon puštanja servisa u rad, ispostavilo se da praktično i nije bilo negativnih reakcija, veliki broj osoba iz PR struke (ovaj servis je prvenstveno namenjen osobama u organizacijama koje su u sektorima za odnose s javnošću) je izjavilo da smatraju potrebnim ovakav tip servisa, dok sa druge strane postojao je i značajan broj onih koji nisu baš odmah shvatili čemu tačno služi ovokav servis, i kako bi ga oni konkretno koristili, jer do tada nisu koristili ovakve servise. Kako vreme prolazi, onih koji ne shvataju ulogu servisa PRObjave.com sve je manje.

U stručnoj PR javnosti se sa druge strane desila kontraverzna situacija, obzirom da je jedan deo PR profesionalaca postavio pitanje etičnosti ovog tipa servisa (PRObjave.com nije jedini servis ovog tipa u Srbiji), obzirom da komercijalni servisi za distribuciju saopštenja uvode javno u praksu slanja saopštenja za javnost “instituciju plaćanja” za objavu saopštenja, što zvanično nije slučaj kada se saopštenja šalju predstavnicima klisičnih i ostalih Internet medija.

Razlika između slanja saopštenja klasičnim medijima i servisima za distribuciju saopštenja je u tome što predstavnici medija imaju mogućnost da “obrade” saopštenje u odnosu na uređivačku politiku medija i sposobnost novinara da od saopštenja napravi vest u kjoj ne mora puno toga da ostane od originalnog saopštenja, dok se u slučaju objave saopštenja preko serisa za njihovu distribuciju saopštenja se objavljuju u originalnoj formi – onako kako su poslata (ovaj tip servisa ima i naziv OTS – Original Tekst Service).

Upravo iz opisanih razloga, u Društvu Srbije za odnose s javnošću (DSOJ) planirano je da se u septembru mesecu ove godine održi okrugli sto na temu upotrebe servisa za distribuciju saopštenja za javnost, gde bi trebalo da se razjasni uloga ovog tipa servisa u PR struci.

Intervju je objavljen i kao vest na PR-Objave.com.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Interview na temu servisa PR-Objave.com, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

2 odgovora na Interview na temu servisa PR-Objave.com

 1. > obzirom da komercijalni servisi za distribuciju saopštenja uvode > javno u praksu slanja saopštenja za javnost “instituciju
  > plaćanja” za objavu saopštenja
  Ovde nema mesta dilemi jer ovakvi servisi ne omogućavaju plaćeno objavljivanje saopštenja u medijima nego rade ono što im ime kaže – omogućavaju distribuciju saopštenja.
  Sasvim je drugo pitanje hoće li, koliko i kada novinara koristiti ovakav servis kao relevantan izvor vesti.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Da li će predstavnici medija koristiti ovakve servise ili ne uglavnom zavisi od kvaliteta datih informacija…

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.