fbpx

Utisci sa Konferencije Web Strategija 4

Ukratko: Iz mog ugla, Konferencija Web Strategija 4 – “Izgubleni u kontekstu” donela mi je puno novih poznastava, lep provod i značajan broj poslovnih prilika.

web strategija Ova jednodnevna konferencija u Zagrebu, koja je održana 05.03. ove godine organizovana je po principu dobre kombinacije broja predavanja i događaja, sa dovoljno dugačkim pauzama za preko potrebno umrežavanje učesnika.

Po slobodnoj proceni, oko 300 učesnika je prisustvovalo većem broju predavanja, a sama predavanja su bila namenjena različitim ciljnim grupama (u odnosu na znanja o oblasti kontekstualnog oglašavanja), što je dobro, jer sam na skupu upoznao veoma različite osobe iz veoma različitih privrednih grana, koje imaju potrebu za većim efektima online promocije.

Neka od zapažanja

Obzirom da zbog velikog broja razgovora sa veoma različitim sagovornicima nisam prisustvovao svim predavanjima, ne bih ulazio predstavljanje predavanja, ali bih izdvojio, ad-hock “okrugli sto” na temu aktuelnog stanja online oglašavanja, gde se moglo videti da su problemi sa online oglašavanjem u Srbiji i Hrvatskoj veoma slični (saznali smo da i u Sloveniji postoje veoma slični problemi):

 • Loše usmeravanje online budžeta od strane najvećih online oglašivača.
 • Nepostojanje svesti o mogućnostima online oglašavanja sa aspekta preraspodele budžeta iz klasičnog u online oglašavanje.
 • Potreba kvalitetnije preraspodele budžeta prema različitim oblicima online oglašavanja (uključujući i odabir više načina kontekstualnog oglašavanja) – prema postignutim efektima.

okrugli sto web strategija

Za vreme mog kompletnog boravka u Zagrebu, najupečatljivije mi je delovala činjenica koju sam neprestano imao prilike da potvrđujem u razgovorima sa različitim sudeonicima:

– Razlike u razvoju online tržišta Srbije i Hrvatske su mnogo manje nego što sam mislio (u nekim oblastima (ne veliki broj) Srbija čak i prednjači). Sa druge strane, hrvatsko online tržište je mnogo dinamičnije od srpskog, sa mnogo novih dobrih projekata, sa mnogo postojećih bitnih projekata za koje nisam znao (mislio sam da bolje poznajem hrvatsko online tržište, ali sam u razgovorima bio potpuno demantovan)

– U Hrvatskoj veliki broj osoba ide na značajan broj Internet događaja koji se organizuju uglavnom u Zagrebu (što baš i nije dobro), što znači da se mnogo više ulaže u Internet edukaciju nego kod nas, od strane e-privrednika (osobe i firme koje već koriste Internet u poslovanju).

Mislim da bi zajedničim aktivnostima, seminarima, druženjima (…) mogli puno jedni drugima da pomognemo u naše dve susedne države (a mogli bi i ostali u regionu da se pridruže)…

P.S. McCann Erickson PR iz Beograda je na ovoj Konferenciji dobio jednu od nagrada “Zlatna web marketing kampanja u 2008.” za kampanju “Allen Carr's Easyway To Stop Smoking Widget”.

dragan varagic - web strategija

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Utisci sa Konferencije Web Strategija 4, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

5 odgovora na Utisci sa Konferencije Web Strategija 4

 1. Hvala na prenetim utiscima. S nestrpljenjem sam očekivala ovaj post….

  Hm, u svakom slučaju korisno iskustvo 😉

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. netsrbija says:

  Ako razlozimo ciljeve oglasavanja na
  – cilj da se stvori svest o robnoj marci
  – cilj da se izvrsi neka prodaja

  onda mozemo u prvom slucaju govoriti o problemima loseg usmeravanja budzeta i nepostojanju svesti o mogucnostima on line oglasavanja.

  Moje misljenje je da veliki deo kolaca treba da uzme oglasavanje sa ciljem kupoprodaje, i tu vidim glavni izvor rasta trzista oglasavanja. Da bi do toga doslo mora se razviti trgovina na internetu – online prodaja, a to znaci povoljna mogucnost procesiranja kreditnih kartica u Srbiji. Ne znam kakva je situacija u Hrvatskoj po tom pitanju.

  Mozda i nisam u pravu.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Marek says:

  situacija sa procesiranjem kreditnih kartica je u Hrvatskoj dobra, postoje mislim dvije ili tri firme, preko kojih mozete nabaviti placanje karticma na svojim e-shopovima, npr: http://www.t-com.hr/poslovni/internet/etrgovina/pay_way.asp

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Draganva says:

  @netsrbija: Tačno je da razvoj online trgovine razvija i oglašavanje na Internetu.

  Ako se izuzme online turistička ponuda u Hrvatskoj (veliko i ozbiljno tržište), kod nas izgleda ima nekoliko velikih online prodavnica više (e-prodavnice koje imaju velike prihode i brojeve dnevnih kupovina).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. Nino says:

  Sto se tice procesiranja kreditnih kartica, postoji nekoliko opcija, a sve su vezane za Privrednu Banku (PBZ CARD): http://www.pbzcard.hr/page.aspx?id=178&view=partner

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.