fbpx

Ultimativni vodič za Državu: Razvijanje poslovanja SE RADI razvijanjem malih biznisa!

Update 29.05.2015.: Detaljno proučiti tekst “A Playbook for Making America More Entrepreneurial” koji praktično predstavlja priručnik kako uspostaviti sistem unapređenja preduzetništva u nekoj državi, uz prilagođavanja specifičnostima (ne)razvoja pojedinčanih država u ovoj oblasti.

Povod za ovaj tekst je veoma dobra reakcija korisnika društvenih mreža na tekst “Bakina tajna” koji na veoma jednostavan način govori o najvećem problemu skojim se suočavaju sve države regiona – Potpuno ignorisanje u praksi konkretnih dela u kontekstu realnog razvoja malih, a kasnije i srednjih preduzeća, koji jedino mogu izvući ove privrede iz recesije. Obavezno pročitajte ovaj tekst.

Ovo naravno nije jedini tekst i razmišljanje na ovu temu, a za ovu priliku izdvojio bih tekst Marka Rakara “Stvar je jako jednostavna” koji takođe jednostavno objašnjava na primeru Hrvatske zašto je rešenje nezaposlenosti 100.000 malih firmi koje zaposle po jednu osobu u proseku (zašto ne bi i više), u odnosu na to što ćete videti neke velike investicije, gde jedna firma zaposli 1.000 radnika.

Najveći problem u regionu koji koči razvoj privrede: ZAPOSLENA LICA kao nosioci privredne i finansijske politike, i čuvanje politički zasnovanih radnih mesta!

Zašto Državni organi u regionu ignorišu ovakva rešenja i fokusiraju se godinama na jalova rešenja priča o “Reindustrijalizaciji”, o “velikim investicijama” koje samo što nisu, i sl. – “Lošije danas za bolje sutra, ponavljaju meni od jutra do jutra…“?

Radi se o tome da tvorci ovdašnjih finansijskih i privrednih politika nikada nisu sebi direktno plaćali poreze i doprinose, ili su od svojih para plaćali dažbine za zaposlene u svojim firmama – tzv. zaposlena lica! Odnosno – tvorci ovdašnjih politika se realno ne razumeju kako funkcioniše biznis, a naročito danas u vreme konstantne krize!

Osnovna pravila poslovanja u privatnom biznisu koje Država mora da ima ispred sebe svaki dan

Evo nekoliko osnovnih pravila realnog poslovanja bilo kojeg privatnog biznisa, bio on mali ili veliki:

  1. Vlasnik kompanije sam određuje kolike će imati troškove poslovanja, a kvalitetni privrednici će uvek naći legalan način da ne plaćaju sulude dažbine koje im Država nameće! Represija povećanjem troškova poslovanja (porezi, i svi drugi para-fiskalni nameti) ne poboljšava stanje u budžetu! Primeri:
    1. U Srbiji je u poslednje dve-tri godine dupliran trošak angažovanja fizičkih lica po Ugovoru o autorskom delu sa oko 27% na oko 53% za zaposlena lica, do oko 73% za nezaposlena lica. Ideja ovakvih troškova je očigledno da zaposliš čoveka ako ga angažuješ po ugovoru. Da li je neko video drastično povećanje zaposlenosti na taj način što je vlasnik neke firme rekao “Vidiš, Država je u pravu, umesto da po ugovoru angažujem jednokratno/višekratno nekoga, ja ću ga sada zaposliti!”?
    2.  U decembru prošle godine tadašnji Ministar Krstić je došao na “genijalnu” ideju da nekoliko nedelja pre kraja godine ukine za tu godinu tzv. Poreski kredit za investicije, koji je omogućavao da se po nižoj stopi poreza naplati mogućnost da privredni prijavi neku investiciju za narednu godinu.  Drugim rečima – vlasnik kompanije sam određuje koliki će platiti porez na dobit kompanije, što je u ovom slučaju imalo za posledicu da znam bar tri vlasnika kompanija koje umesto da su platile ovaj porez kroz podsticaj, njegovim ukidanjem su potrošili/podigli te pare, pa država nije videla ni dinara od tih para. Bilo bi lepo saznati koliko je država namakla ili je izgubila para – zbog ove gluposti (za bolje razumevanje tematike, pročitati linkovani tekst).
  2. Vlasnik kompanije će sam zaposliti više osoba, ako mu to odgovara. Veće plate za najvažnije zaposlene u firmi je mnogo isplativije isplaćivati u kešu ili preko osnivanja drugih kompanija nego da se plaćaju besmisleno visoki porezi i doprinosi. Što su niži troškovi zaposlenih, više je njih zaposleno!
    1.  Obavezno pročitati zašto je SAD država Teksas najperspektivnija za buduće zapošljavanje radnika, i kako je u toj državi od 2000. g. zaposleno 2.1 milion novih radnika? Odgovor – Manji troškovi za zaposlene i pojednostavljivanje procedura komunikacije  s državom (čitaj birokratske procedure pojednostavljene).
  3. Uspešne kompanije biraju u kojoj državi će plaćati poreze, ako je poreska politika u domicilnoj državi suviše represivna – visoki troškovi poslovanja.

Ukratko – ne možete nikoga naterati da plaća više Državi nego što je to isplativo za poslovanje!

Porezi moraju biti podsticajni, ne represivni!

Šta Država treba da uradi da poboljša ambijent za poslovanje svih poslovnih subjekata, naročito malih preduzeća?

  1. Glavni krivci za jalove politike iz oblasti poboljšanja poslovne klime su zaposlena lica na funkcijama pomoćnika, savetnika i ministara u ministarstvima finansija, privrede i u centralnim bankama. Birokrate ne mogu da vode uspešnu privrednu politiku!   
  2. Potrebno je potpuno promeniti poreske zakone da bi se smanjili troškovi poslovanja.
  3. Potrebno je liberalizovati sisteme finansiranja privrede, i svesti uticaj bankarskog sektora na vođenje bilo koje privredne politike. Bankama jedino pogoduje rad sa kompanijama kojima banke ni ne trebaju, jer im je to jedini sigurni plasman! Pogledajte npr. kako je urađena liberalizacija finansiranja malih i srednjih preduzeća u Gani! Jedan od tih modela je i CrowdFunding!
  4. Potrebno je potpuno liberalizovati sisteme (online) naplate i potpuno promeniti perspektivu kako se carina odnosi prema izvozu. Ključne reči – olakšavanje procedura za izvoz.
  5. Potrebno je posebno isticati i na sve moguće podsticati realno uspešne male privrednike!
  6. Potrebno je u sve nivoe formalne edukacije uvesti kvalitetno obrazovanje iz oblasti preduzetništva i samozapošljavanja. Potrebno je puno uložiti u dalji razvoj preduzetničke klime i finansiranja startap firmi.
  7. Potrebno je naći načina da se realno podstiče rad tzv. freelancera – osoba koje samostalno pronalaze posao i kod nas i u svetu!

Za sada toliko… Ako bude interesovanja, sve ovo može i detaljnije, ali se svodi na isto – smanjite troškove i pojednostavite procedure!

 

Napomena: Slika je preuzeta odavde (pročitati tekst)

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.4/10 (29 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +11 (from 13 votes)
Ultimativni vodič za Državu: Razvijanje poslovanja SE RADI razvijanjem malih biznisa!, 9.4 out of 10 based on 29 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 17/11/2014, RSS

1 odgovor na Ultimativni vodič za Državu: Razvijanje poslovanja SE RADI razvijanjem malih biznisa!

  1. Bojan says:

    Al država kanda nema oči… nego samo stomak.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)

Komentari su zatvoreni.